Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Cikkek

Ez nem művészet!

2013-12-18 21:35:56


Ez nem művészet!

Egyesek szerint a fényképezés eleve nem lehet művészet. Hiszen a téma ott van, csak meg kell nyomni a gombot. A szép tájakat az Úristen rendezte be, az emberek megszülettek, a jeleneteket sors adta. Olyan nagy dolog megnyomni azt a vacak gombot? Miért lenne nehéz? Be van ragadva? Tessék kérem beolajozni! És ráadásul mindig ugyanazt a gombot nyomják. Fantáziátlan egy társaság.

UserFiles/Image/05_cikkek/000_egyeb/gep-01.jpg

Köztudott, hogy egy festőnek még soha nem sült el az ecsetje véletlenül. Természetesen arra az ecsetjére gondolok, amelyiknek a felső végén van a szőr.  
Szerintem a zongorázás sem lehet soha művészet, hiszen a billentyű ott van, csak le kell ütni. No jó, a megfelelő sorrendben. Innentől kezdve a dolog inkább matematika. Az pedig köztudottan nem művészet. Persze egy kicsit az is lehet művészet. Mondták is régen a matektanáromra, hogy olyan érthetetlenül magyaráz, hogy az már művészet.

Egészen más a helyzet a zongorahangolásnál. Na, a hangolás, az kérem művészet! Az igen!  Az nagyon komoly művészet. Végül is a hangoló állítja be a hangot. Micsoda fantasztikus hallás kell ahhoz!
Utána jön a felfuvalkodott zongorista, leüti a billentyűket, megszólalnak a más által behangolt hangok, és ki kapja a tapsot?
Naná, hogy nem a hangoló. Kegyetlen világot élünk.

A hangszerek közül egyedül a cimbalmozás a művészet. Azt a vékony húrt, ugyanis elég nehéz eltalálni. És képzeljétek, a pasi eltalálja. No jó, nem mindig, de azért nagyrészt eltalálja. Persze huncut, hiszen azért veri olyan gyorsan, hogy ne lehessen észrevenni, ha melléüt. Nem vitás, aki művész az művész.

Emlékszem, hogy gyerekkoromban Lajos bácsi a 80 éves szomszéd, elmagyarázta nekem, hogy melyik zene a művészet. Azt mondta, hogy az ilyen rokkantroll nem művészet, mert ő erre bizony nem érez semmit. De amikor még legény volt, hallgatott operettet. Az igen! Arra ugyanis felállt neki a farkája.
Akkor nem egészen értettem, hogy milyen falkája volt Lajos bácsinak, de biztosan nagyon jó az az operett, ha egy egész falkával hallgatta. Ma úgy gondolom, hogy talán mégse a zenében volt a hiba.

 

UserFiles/Image/05_cikkek/000_egyeb/szobor.jpg

Okos emberek szerint a szobrászok is csak játsszák az eszüket, hiszen a kőtömbben benne van a szobor, csak le kell faragni a felesleget. Ez olyasmi, mint a lapraszerelt bútorok. Bár azokat időnként komoly művészet összeállítani. De a szobor az stabilan benne van a márványtömbben.  Tiszta sor. Úgyhogy az ilyen Michelangelo féle kóklerek, csak ne halandzsázzanak, nálam úgysem rúghatnak labdába.  

Nem vitás, hogy a leglíraibb tárgy az írógép. Csodálatos verseket lehet írni vele, csak a megfelelő sorrendben kell leütni a billentyűket.

Szóval az írógép az igen! De egy fényképezőgép? Az nem! Azon mindig csak egy gombot nyomogatnak.
Mondtam, hogy a fotósoknak semmi fantáziájuk nincs.    

Dékán István

számláló

számláló