Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Cikkek
1 2

Mit ne tölts fel?

2009-05-08 23:56:00
Dékán István
.
Alkalmatlan témák és megoldások
Fényképet sokmindenről, sokféleképpen, számtalan célra lehet készíteni. Fénykép meggyilkoltról készülő helyszínelő kép és a baktériumok mikroszkopikus felvétele is. A világon a legtöbb képet a családról, utazásokról, élményekről készítik. Ezeknnek a képeknek is megvan a létjogosultságuk a privát szférában, a család életében. Fontosak az élményeket megörökítő emlékfotók is. Mindezek helye ennek megfelelően főként a privát albumokban van. Az internetes közösségi fotós oldalakon nagyon sokféle képet osztanak meg egymással az emberek. Léteznek kimondottan családi, buli, vagy hasonló személyes jellegű képek közzétételére specializálódott oldalak. Erre is van igény, amit jelez az ilyen oldalak jelentős látogatottsága.
.
Vannak alkotói igényű közösségek, afféle virtuális fotóklubok. Ebbe a csoportba tartozik a Fotóvilág is. Itt az a szempont, hogy a kép elhelyezője törekedjen rá, hogy a képe megfeleljen az általában művészinek nevezett jellegnek. Hogy ez pontosan mi, azt nem lehet korrektül leírni, de a szereplők általában érzik. A képek nagy része nem vált ki olyan reakciót, hogy művészinek lehessen tekinteni, de a cél, hogy a fotós törekedjen erre.
A törekvés első lépése, hogy a résztvevőnek rendelkeznie kell legalább alapszintű szemlélettel arra nézve, hogy mi az, ami eleve kívül esik ezen a körön. Ehhez próbálok meg segítséget nyújtani.
.
Semmitmondó motívumok
Sok képen olyan motívumok szerepelnek, amelyek legtöbb emberből semmilyen érzelmet nem váltanak ki. Egy fűcsomó, egy virág, bokor, fa, szokványos város vagy falurészlet legtöbbször mások számára teljesen érdektelen. Ne vezessen félre senkit, hogy az adott látvány neki személyesen többet jelent. Esetleg mert ott lakik, arra sétált és jól érezte magát, vagy mert megbotlott a fűcsomóban.

.
Virágok
Csapdát rejtenek a virágok fotói. Egy virág a közfelfogás szerint általában szép. Fényképen azonban nagyon banális tud lenni. Csak akkor fogadható el, ha a képen „átüt” a fotós egyéni látásmódja. Ezt pedig legtöbbször olyan képelemek hordozzák, amik nem kötődnek magához a lefotózott virághoz. Érdekes látószög, különös fényhatás, szokatlan kompozíció, színvilág, stb. tehát ilyenkor maga a virág csak ürügy, alapanyag, de nem puszta létezésének dokumentálása jelenti a képet. Más kérdés, hogy a határvonal nem egyértelmű. Sokszor nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy egy adott kép átlépi-e a közérdeklődésre számot tartó kategória határát. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább töltsük fel, és a visszajelzések eldöntik a dolgot.
Naplemente
Hasonló kerülendő klisé a naplemente is. A helyszínen nagyon hangulatos tud lenni, de a képen legtöbbször csak egy sokszor látott sablon. Meglehetősen ritka az érdekes, vagy valóban hangulatos naplemenés kép. Ezeknél mindig van valamilyen egyéb fontos képelem is. Ilyen lehet a dekoratív felhőzet, az érdekes táj, vagy valamilyen szokatlan időjárási jelenség. Kizárólag akkor adjunk közre naplementés képet, ha azon nemcsak a nap megy le, hanem más szempontból is nagyon érdekes.
Képek, a gyerekről, családról
Nagyon nehéz elfogadni, hogy ami belőlünk erős érzelmeket vált ki, az másnak esetleg közömbös. Márpedig ez így van. Aranyosan tipegő gyermekünk képe adott esetben másból nem vált ki érzelmeket. Természetesen lehet gyerekekről hatásos portrékat, életképeket készíteni, de ez nem a személyes kapcsolat miatt fog működni. Tehát gyerekfotót csak akkor helyezzünk el, ha az megfelel a portrékészítés általános szabályainak, és túlmutat a személyes jellegen.


Hasonló a helyzet a családi képekkel. A családi események (születésnap, karácsony, esküvő) tulajdonképpen nem tartoznak másokra. Ebbe a kategóriába esnek a bulikról készült emlékfotók is. Nagyon jó buli volt, remekül éreztük magunkat. Nagyon fel vagyunk dobva. Mindezt a képek szemlélői nem élték át, így az egész hidegen hagyja őket. Számukra a képen idegen emberek láthatók idegen helyzetekben. Ez nem túl érdekes.
1 2
számláló