Monitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
Cikkek
1 2

Mit ne tölts fel?

2009-05-08 23:56:00
Kisállatok
A kisállatainkhoz is fűzhetnek minket szoros érzelmi szálak, ez azonban másokat valószínüleg hidegen hagy. A kisállat fotók csak akkor számíthatnak figyelemre, ha valamilyen érdekes szituációt, jellegzetes helyzetet mutatnak. Az embernek az állattal való kapcsolata már több empátiát válthat ki. A kutya, macska, papagáj vagy a tengerimalac egyszerű fotóját ne publikáljuk, akármilyen „cuki” is a modell.

Úti képek, közismert motívumok
Utazásaink helyszínei lehetnek érdekesek, de attól, hogy ott voltunk, még nem biztos, hogy mások számára is azok. Különösen csínján kell bánni a közismert turista-fotótémákkal. Az Eiffel-torony vagy az egyiptomi piramis annyira elcsépelt látvány, hogy szokványos fotója nagy valószínűséggel hatástalan marad. Legfeljebb nagyon szokatlan módon fényképezve tarthat számot némi figyelemre. Ha már odamentünk, próbáljunk meg nem sablonos képeket készíteni. Ki kell várni az érdekes fényeket, kell keresni extra látószögeket, vagy ki kell emelni rejtett részleteket.Lenyűgöző helyszínek
Kicsit az előzőekhez hasonlít az utazásokon, megkapó helyszíneken készülő képek egy része is. Amikor feljutunk a hegycsúcsra, bennünk van a megtett út minden nehézsége, érezzük a levegő illatát, kellemes szellő lengedez, csicseregnek a madarak. Nos, a helyszín fotóján mindez sokszor nem jön vissza. Ezért a kép nekünk sokkal többet mond mint másoknak. A kép szemlélője csak néhány bokrot lát, vagy egy szokványos látképet. Ez sajnos kevés a hatáshoz. Fontos, hogy olyan jellegzetes képelemek is szerepeljenek a felvételen, amik vélhetőleg sokak számára hatásosak. Ilyenek lehetnek a szép, jellegzetes fények, színek, ködös távlat, és a hatásos részletekkel rendelkező táj.

„Ilyen volt” effektus
Sokszor megtörténik, hogy az egyébként alkalmas motívumot ábrázoló képen zavaró, a hatást csökkentő képelemek is vannak. Az ódon kolostor előtt áll egy lerobbant teherautó, a székesegyház előtti tér tele van emberrel, stb. Sajnos nem menti meg a képet, hogy csak így lehetett lefényképezni. Nem mentség az, hogy a zavaró elem „ott volt”, a látvány aktuálisan „ilyen volt”. Vagy meg kell várni, amíg a zavar megszűnik, vagy amit lehet, utólag le kell retusálni a képről. Egy adott helyszínre többször is vissza lehet, és ha igényesek vagyunk, vissza is kell menni. Más időpontban más a szituáció vagy más a fény. Igaz, hogy a fénykép a létező valóságot rögzíti, de az időpontot, a nézőpontot és sok egyéb körülményt mi választunk meg. Utólagos magyarázkodás soha nem menti meg a képet.

Pont ilyennek akartam
Az is előfordul, hogy egy elrontott képre kapott kritikára azt válaszolja az alkotó, hogy a kép jó, hiszen ő pont ilyennek akarta. Neki ez így tetszik. Legtöbbször ez nem igaz. A kép véletlenül lett olyan, amilyen. Utólag magyarázzuk a bizonyítványt. Ezzel nem leszünk népszerűek.
1 2
számláló