Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
Általános / T. Szerkesztőség
Válasz erre
2017-11-18 18:03:56 - duncos

Ahol sok a szabály s a rendelet, ott egyre nagyobb a káosz!
Kínai bölcsek mondják.

 
Válasz erre
2017-11-18 17:29:48 - Josa

Én is a képállomány javulását látom. Lehet, hogy ez annak tudható be, hogy egy kicsit besűrűsödtünk, de azért én nem verném félre a harangokat pont most, amikor új lendületet kapott az oldal.

Ahogy hallom néhány oldal bezárt, de ahogy látjátok mi a gondok ellenére is talpon vagyunk.
*
Nem vagyok a változások ellensége, de csak óvatosan! Az agyonszabályozás visszaüthet. Senkinek sem ajánlanám, hogy rögtön a gerincműtét után vágjon bele a hegymászási rekordok megdöntésébe.
*
Jelenleg a legfontosabb dolog a szoftverünk rendbehozatala, és a működési feltételek biztos alapokra helyezése.

 

Kedves K30user
Szuper munkát végzel,köszönjük

 
Válasz erre
2017-11-18 14:44:11 - BBart

K30user
Megnéztem. Azt gondolom igazad van. Az idő sokakban sok mindent megszépít.

 

Néhány megjegyzés:

Most nézem át a 2011-es prémium kategóriás fotókat. Lehet hogy az idő megszépíti a dolgokat, de a képek akkor nem voltak olyan jók mint mostanság. Sok olyan fotót láttam amik most nem kerülnének be a prémium kategóriába. Aki nem hiszi, ez a link elvisz a 2011-es évhez: LINK
Az is igaz hogy már nem lehet látni minden fotót, akik töröltették magukat azoknak a képei is törlődtek.

Elvileg jó lenne átnézni az összes fotót, nem csak a prémium kategóriásokat, de ez nagyon sokáig tartana. Így is évente kb 5000-6000 fotót nézek át amiből 800-1000 kerül kiválasztásra. Eddig úgy 5 év anyaga lett átnézve, ez 25-30 ezer kép átnézését jelentette. Az adatbázisban összesen kb 130 ezer kép van.

 

"a pontozás... azoknak kedvez, akik nagyobb baráti körrel rendelkeznek"
...hát nemtom, Ki hogy van vele, nekem eszembe sem jutna, hogy ha egy Barátom szerintem gyenge képet tölt fel, pusztán a barátság okán nagyonteccikeljem. Igaz, többnyire észre sem veszem, mert ami kicsiben nem tűnik érdekesnek, azt meg sem nyitom. Ha mégis megnyitottam, és tényleg Barátom az elkövető, inkább privátban írok Neki...

 

Olvasom a javaslatokat. Van benne megfontolandó, de amondó vagyok, hogy egyelőre azon drukkoljunk, hogy egyáltalán rendben működjön az, ami van, illetve ami még a programban rejtett. Egy ötlet nem kerül semmibe, de amiért fizetni kell, az már pénzbe kerül.
A professzionális értékelések nekem is hiányoznak, ami szintén nem volt ingyenben. Ha minden gatyába rázódik, akkor már érdemes továbbgondolni az extra szolgáltatásokért (is) bevezetett kötelező hozzájárulást és egyebeket.

 

BBart:

A hozzászólásod olvasva, arra a meggyőződésre jutottam, hogy komoly igazságokat tartalmaz. Valóban, egy húsz szavazatot igénylő prémium kategória, elvileg, növelhetné az oldal presztízsét, hiszen, elvileg, csak értékesebb képek kerülhetnének oda. A másik gondolatod, ami szintén igaz, hogy a pontozás, és ez teljesen mindegy, hány pont kell egy kategóriába jutáshoz, azoknak kedvez, akik nagyobb baráti körrel rendelkeznek. Ez utóbbi eredményezi azt, hogy valóban, ahogy a szavaidból is kiderül, sok kép érdemtelenül kap kifejezetten magas pontszámokat, míg sok nem kapja meg az őt megillető elismerést. Sajnos, bár ezt nem te állítottad, az, hogy az újonnan érkezettek klikkesednek a szavazatok egymás közti elosztására, dőre elképzelés, hiszen a szavazati jogig el kell jutni, ami még a jóknak sem egyszerű feladat.
Az utóbbi három konstellációja nagyobb hatótényező, mint az első önmagában, így az első gondolat megvalósítása azt eredményezi, hogy egyre inkább belterjessé válik az oldal, hiszen nem egyszerűen a jó fotósok mennek el, hanem a kedveszegettek. Az igaz, hogy mindenki más okból.
A szigorítás nem különbözne egy olyan döntéstől, hogy ki kell zárni mindenkit akinek nincs legalább tíz, húsz pont fölötti képe és az új jelentkezőknek adni fél év próbaidőt, hogy ezt megszerezzék, ami viszont lehetetlen. Így maradna mintegy harminc tag. Lassan el jutna az oldal a kerekasztal lovagjai szintjére.
Néhány javaslat, szabad sorrendben, okoskodás helyett:

1. Nyissunk egy olyan témát, ahová nem esszéket, hanem csupán elképzeléseket küldünk
2. Szervezzünk előadássorozatot jeles fotográfusok meghívásával, a távollévőknek biztosított
facebook kapcsolattal, a tagság által leginkább javasolt témákban.
3. Vezessük be a tagdíjat, ami szelektálja a komolyan és komolytalanul csatlakozókat
4. Hozzunk létre egy csúcs zsűrit, /3-5/ fő, a teljes tagság szavazatai alapján, egy éves
mandátummal, akik feladata a szakszerű képbírálat lenne, a kifejezetten
képbírálatra feltöltött képekről. Az egy fő által feltölthető képek számát limitáljuk.
Pl. havi egy. Legyen lehetőség a zsűritagokkal személyes konzultációra is.
5. Az alapötlet nem tőlem származik, csak továbbgondoltam , ha a képeket nem egy
főoldalra, hanem maximum négy-öt fő kategóriában lehetne feltölteni és ott értékelni,
akkor az azonos csoportba tartozó képek közül lehetne eldönteni, hogy melyik a jobb
Pl. portré, természet, táj, riport, egyéb, de lehet akár más is, pl a portré helyett
emberábrázolás, a táj helyett környezet ábrázolás, lehet akár egy elvont is, ide
sorolható a művészkedő, nonfiguratív, csendélet, stb. Ez csökkentené az ízlés befolyását
6. Limitáljuk az egy tag által, időegység alatt leadható szavazatok számát, ami csökkentené
ha meg nem is szüntetné, a szavazatok szórását és ezzel az érdemtelenül magasabb
kategóriába kerülő képek számát.
7. Hozzunk létre egy virtuális könyvtárat a tagok tulajdonában lévő, más számára
is elérhető szakkönyvekből, albumokból.
Így elsőre ennyi.
 
Előzmény Válasz erre
2017-11-18 07:43:16 - BBart

K30user
Jómagam a statisztikai folyamatirányítás nagy híve vagyok. Megfigyelésem alapján nincs olyan sok képfeltöltési cunami, hogy a képek egy hétig ne lehetnének látható. Így statisztikailag az esélyek kiegyenlítődnek.
Ami kiemelkedő kép általában az első időszakban már sok pontot kap. Jelenlegi módszer (nem akarok megbántani senkit) de a szélesebb baráti körrel rendelkezőknek nagyon kedvez. Az általam javasolt meggyőződésem szerintem valóban szülne idővel egy presztízzsel bíró lapot.

Josa
Elkerülhetettlen. Mindig lesz olyan kép amit mi személy szerint nem tartunk akkorának, mint a társaság és fordítva. A kérdés hogy milyen arányban történik ez meg velünk. Ha sokszor akkor valami félre ment. És nem biztos hogy az „Ön készülékében a hiba”. Úgy látom többen gondoljuk azt, hogy a prémium mára nem prémium.

 
Válasz erre
2017-11-18 07:24:43 - Josa

A nem prémium kategóriába kerülő képek között van, amelyik a prémiumba való lenne, és fordítva.

 

A prémium kategóriába kerülés pontszámának emelésével csínján kell bánni. Egy adott időszakban nem mindenki aki szavazásra jogosult ténylegesen szavaz is. (Nem akar, nincs rá ideje, nincs gép közelében, stb.) Statisztikailag vannak olyan időszakok amikor az átlagosnál kevesebben szavaznak. Aki ilyenkor tölt fel képeket az az önhibáján kívül hátrányban van.

 

3739 fotó feltöltve flickr-ra.
2012-2015 évek feldolgozva.

 

Sándor: ne furdaljon, az egy tök jó buli volt... és természetesen benne vagyok a találkozásban, és mindenféle fotós túrákban. A sziklamászásból már kiöregedtem ugyan, de sok remek hely van Buda környékén, és a Pilisben is, ahol szívesen elbóklászom Veled - de ha a Wadkeleten jársz, akár a Tornai-karszt vagy Abaúj-Zemlén hegyei között is.

 

Mihály!
Ha még sem lesz találka jövő májusban - és ha még élünk, - (én 74 éves leszek már akkor(!)) - attól függetlenül jó lenne ha összejönnénk - én szeretném - valahol Budán egy közös fotózás v. csak duma partira - remélem benne vagy!!!?
(Máig lelkiismeret furdalásom van, hogy amikor a nyár elején Szentendrén voltál és TatuKa 3 lányok bűvölete és apjuk pálinkája miatt 'más' állapotban voltam nem foglalkoztam Veled illendő módon!!!)

 

Balázs: javaslataiddal egyetértek.
Ferenc: a tőlem jobbak tevékenységét - így Horváth Péter és Dozvald János képértékeléseit - elismerem, sose vitattam. Sokan eltűntek innen, és jó legalább ott megtalálnom hajdani kedvenceim képeit. Remélem, azok az értékelések továbbra is megmaradnak.
Lélekápolás alatt azt értettem, ha a vacak képekbe is igyexik a user valami értéket belemagyarázni.
Némely képek alatti értékelések úgy tűnnek, mint mikor az elemista kisgyerek az első tanítási napok után otthon tanítósdit játszik. Leülteti a szülőket-nagyszülőket, és nagy komolyan magyarázza az abc-t. A szülők eleinte toleránsak, és jó képet vágnak a dologhoz - de, ha sokadszor akarja azt játszani, akkor nagyon határozottan leszoktatják róla.
...szvsz először meg kell tanulni tökéletesen uralni a technikát - aztán jöhet a "művészkedés" - már, Akinek kedve van hozzá...
Sándor: májusban Budán van dolgom, ha akkor lesz a találkozó, csatlakozom.

 

Josa, Xabolcs, Feri - nagyon igazat beszéltek - egyet értek veletek - ez az élet(ünk)!...
Szabjunk abból ami van, és nézzünk magunkba, újuljunk mi meg először ( már aki úgy érzi, hogy ez szükséges - én mindenképp magamra nézvést úgy gondolom), és reménykedjünk, hogy új gazdáink új színt hoznak a szájtunkra!
Tényleg várni kéne kora tavaszra egy nagy-nagy találkozásra az új tulajokkal és a régi bölényekkel, amikor is át rágjuk pld. ezt a témát is a többi addig felmerülővel együtt!...
Addig pedig agyaljunk itt, mint most!...

 

Mihály, 2013-ban, amikor én regisztráltam, a Fotóvilágnak már nem volt olyan komoly tekintélye, mindenesetre akkor még létezett a rendszeres, Horváth Péter-féle képértékelés. Ha ezt nevezted lélekápoló szolgálatnak (szemben a Dozvald-féle korábbi kritikákkal), akkor nem értek veled egyet: mindketten színvonalasan, bár homlokegyenest más felfogásban töltötték be az elfogulatlan külső bíráló szerepét. Én kifejezetten úgy látom, hogy az FV akkor veszítette el maradék tekintélyét, amikor a rendszeres professzionális értékelések megszűntek. Ennek ugyancsak nagyjából egy éve. Számomra az egyik fontos kérdés éppen az, hogy föl lehet-e ezt az intézményt még valahogy támasztani.

Apróság, de ismét csak a pontosság kedvéért jegyzem meg: Dékán a saját kérésére törölte KTB-t, nem sisi nyomására.

 
Előzmény Válasz erre
2017-11-17 14:03:37 - BBart

Xabolcs;


"lélekápoló szolgálat"
Pl: Hamarabb tűnjön el aminek el kell tűnnie.
A tetszik kategóriába 15 feletti nagyon tetszik szavazattal lehessen csak bekerülni.

“rangot jelentő "prémium" kategória”
Erősítsük meg a bekerülési feltételeket.
Pl: Ami prémium annak el kell érni a 20 feletti nagyon tetszik szavazatot
Ha a program lehetővé teszi súlyozott értékelőket nevesítsünk a csoportban elismert fotósok közül és min. 3-nak szavazni kell az adott képre

„Dékán úr sisi nyomására törölt”
Nehezítsük meg a törlést ha jogaik csorbítását elfogadják a tulajdonosok.
Pl: A csoport elismert tagjai közül a tulajdonosok vegyenek maguk mell 3 főt mint etikai döntnökök és csak a többség szavazatára lehessen kizárni.

 
Válasz erre
2017-11-17 13:52:33 - Josa

Sok oka lehet annak, hogy emberek elmennek. Nem csak arról lehet szó, hogy úgy érzik kinőtték a Fotovilágot, vagy hogy megsértődtek.
Lehet, hogy megváltozott az élethelyzetük, lehet, hogy ráuntak a fotózásra, lehet, hogy már nem olyan fontos számukra egy ilyen közösséghez tartozás, lehet, hogy csalódást okozott képeik nem megfelelő fogadtatása stb.

 

...amikor ide regisztráltam, ennek a lapnak komoly tekintélye volt; aztán ahogy (na, velem is:) kezdett felhígulni a csapat, és a képértékelések helyét egyfajta "lélekápoló szolgálat" vette át, úgy vesztett a tekintélyéből. Amikor harmatgyengén kattintgató userek kaptak pontozói jogot, menten összefogtak egymással; nagyonteccikelték egymás gagyi képeit, és a korábban rangot jelentő "prémium" kategória is megtelt silány kattintásokkal. Ez pont a legjobbak kedvét vette el. Ráadásul kiváló fotósok - pl. Adamik Miklós fotóművész - törölve lettek, mikor az oldal fizetőssé vált; tán nem is tudott róla, hogy fizetnie kéne. Vagy KTB (Kiss Tibor:), akit Dékán úr sisi nyomására törölt. És Ők ketten csak, akikről konkrétan tudok. Nah, de máá' túl sokat dumálok itt...

(Adamik Miklós egyetlen képe itt maradt: (a lap alja felé, mikmik: Öreg révész)
LINK

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel
számláló