Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
Általános / Gondolatok...

Ez egy folytatólagos on-line vetélkedő, mindig új témákkal a gurushots.com szervezésében. Elvileg nyerni is lehet némi pénzt, nekem még nem sikerült.
LINK

 

Kedves fotóstársak! Van itt az oldalon valaki, aki Debrecenben lakik?

 

Pál: nem biztos, hogy felhagy a fotózással, Aki eladja a felszerelését - úgylehet, másikat veß helyette. Idestova fél évszázada kattintgatok, ezalatt több masinát eladtam / elajándékoztam, de kettő azé' megmaradt... :)

 

A másik szomorúságra okot adó esemény az, hogy ahogy látom néhányan adogatják el a fotófelszerelésüket, nyilvánvalóan felhagyva a fotózással. Kiváncsi vagyok hogy ezt mi váltotta ki. Kiábrándultság vagy valami más?

 

Szomorúan, bár nem meglepve olvasom, hogy Marcsi és Tothkrisztina regisztrációját a Szerkesztő törölte. Nem lep meg, hiszen, ahogy régebben is olvastam, kettejük vitája nem új keletű eset. Pedig, lehet, hogy rosszul tudom, de mindketten kalocsai kötődésűek, így a köztük feszülő ellentétet könnyedén tisztázhatták volna Kalocsa több remek kávézójának egyikében, nem pedig azon a méltatlan módon, ahogy azt tették.
Ami megszólalásra késztetett, az, hogy Marcsival az oldal egy aktív, a képértékelések alapján eredményes, a kedvelt műfajában/ makró fotó/, kiemelkedő képeket feltöltő, és ahogy az utóbbi időben megismert képeit néztem, éppen megújuló fotós társunkat veszítettük el.
Az eset eszembe juttat egy a II. világháborúban lezajlott beszélgetést: újságírók faggatták D. D. Eisenhower tábornokot, hogy miért nem váltja le és küldi haza az arrogáns, durva, tettlegességre is hajlamos G. Patton tábornokot, mire D. D. E. azt válaszolta, hogy amit az újságírók felvetettek mind jogos és igaz, csak egy probléma van, hogy mindezek mellett G. P. az összes csatáját megnyeri.
Visszanézve július elejéig a képértékeléseket, Marcsi igen sok képpel szerepel ezeken a listákon, így hiánya komoly veszteséget jelenthet az oldalnak, ráadásul sok képe szerintem a mindenki számára fontos tananyag kategóriába tartozott és tartozhatna a továbbiakban is.

 

Az árképzés sokszor úgy történik, akarok ennyi és ennyi bevételt, van ennyi és ennyi borom, tehát egy egység bornak ennyi lesz az ára.
Én azt vallom, hogy az 1000-1500 Ft árkategóriában egészen kiváló borokat találni, ennél többet csak nagyon megbízható, jól ismert tételért, vagy nagyon fontos személyiségnek vásárolt borért érdemes adni.
Tokaj, Szepsi István és néhány társa áldásos tevékenysége okán jelentősen leszűkítette a tokaji néven forgalmazható borok mennyiségét. Azzal, hogy a borvidék kezébe került a forgalmazhatóság engedélyezése, kizárható a legtöbb manipuláció, így jó borokhoz juthat az átlag fogyasztó is.
Ennek az ára a bor ára.

 

Nagyon elszálltak a borárak. Jogosan? Régebben a HVG leközölt egy vakbírálati eredményt, nem volt szoros összefüggés az ár és a minőség között.

Kedves FotoMüller. Vidám tokajozást, várjuk a szép képeket.
Íz és illat fotóért Nobeldíj jár!!!

Segítettem zsűrizni abszolút kezdő képeket, bizony mondom, egy alapképzés mindenkinek kellene

 

Bárki véleményezhet bármit, ezt hívják a vélemény nyilvánítás vagy szólás szabadságának! Legalább is mifelénk! Arról azonban sokan elszoktak feledkezni, hogy vélemény nyilvánítás felelősséggel is jár! Ha valamit kimondunk vagy leírunk, azt el kell vállalnunk, nem beszélhetünk a levegőbe! Engem legalább is erre tanítottak!

A kritikai véleményezés azért kissé másabb dolog! Egyesek azt állítják, hogy ahhoz elméleti és szakmai tudásnak kell lennie.

A borokról részemről annyit, hogy ha minden igaz, akkor hamarosan a Tokaji borvidék legfinomabb termékeit fogom kóstolgatni! Majd gondolok rátok is!

 

Omar Khajjám egy négysorosával válaszolnék a bor kérdésre:

A Bor a fő-fő ész, mely a sivár-
agyú hetvenkét bölccsel szembeszáll;
a nagy Bűvész, ki életünk kopott
ólmából színaranyat kalapál;

Más: Csak ismételni tudom, ahhoz, hogy megállapítsuk egy tojásról, hogy az büdös nem kell tudnunk tojást tojni.
Mindenki úgy alkot véleményt, ahogy kedve tartja, az viszont nagyon fontos, hogy közben ne váljék tisztességtelenné és lehetőleg se véletlenül, de tudatosan semmiképpen ne ártson vele másoknak.

SzEjO157: Szerintem az is bírálat, ha egy színházi előadáson, koncerten tapsolunk, pedig legtöbben se írók, se színészek, se zeneszerzők, se zenészek nem vagyunk, vagy kedvenc írónk könyveit elolvassuk, vagy elmegyünk egy kiállításra és legközelebb megint, pedig se festők, se szobrászok nem vagyunk. Igen, de ettől még lehetünk értő közönség és ez fontosabb annál, hogy magunk milyen verset, zenét, vagy képet tudunk alkotni.

A borbírálat elengedhetetlen feltétele a kóstolás, ami nem egyenlő az ivászattal, a borok ismerete, no nem Louis de Funes szinten, a megfelelő érzékszervek és a gyakorlat. Ezeket bárki elsajátíthatja, illetve csiszolhatja. A bírálatok egy része ugyanakkor borbíráló szakvizsgához is kötött.


 


Igaz lehet?

Ha bor volna a tenger
Örülne az ember
Mennél inkább örülne
annál inkább merülne

 

Van, nekem már csak volt..., előtte és utána egy-két pohár finom rozé!

 
Válasz erre
2017-08-27 08:35:16 - Josa

SzEjO157:
Van.
Kettő pohár.

 

Kedves SzEjO!
Van bizony; szebb is jobb is...
...meg aztán bora válogatja :)
szvsz mindenki mindent véleményezhet, de nem mußáj minden véleményt komolyan venni; én pl. a véleményező képei alapján súlyozom, kinek mennyire adok a szavára :D

 

Van szebb egy pohár bornál?
Jókedvében volt a teremtő amikor az indára tette a szőlőt
Örömmel olvasok borászati cikkeket, nézek e témában folyóiratokat,
pedig absztinens vagyok
Véleményezhetnék borokat?

Aki nem fotózik, aki nem fest,aki nem ír darabot az bírálhat?

 

Mint ahogy a pontozásra nem jogosultak között is vannak hozzáértők és a jó képek készítői sem szükségszerűen jó bírálók. I tak dalse.

Képcsináló: Teljesen világosan, egyértelműen és érthetően fogalmaztál.
A véleménynyilvánításnak csupán csak egy, bár legmarkánsabb, ugyanakkor leginkább békére törekvő módja a pontozás. A legáltalánosabb és többnyire negatív bírálatot hordozó az, ha nem nyilvánít véleményt valaki, akár úgy is, hogy meg sem nyitja a képet, akár úgy, hogy, bár megnézi, de nem ír véleményt, mindkettő udvariasabb és barátságosabb mint egy nem tetszik minősítés, pedig valójában ugyanaz. Meglátásom szerint az általánosan alkalmazott gyakorlat az, ami a kutya nevelésénél is a legjobb megoldás, hogy a pontozásnál a bírálók a pozitív megerősítés módszerét alkalmazzák, és ha valami nem jó, akkor elmarad a jutalmazás. Ebből, mindenki, a kutyák egyértelműen, rájöhet, hogy valamit nem jól csinált. Jelen esetben még arra is, hogy ki az, akinek, miért, miért nem, nem tetszik az alkotásunk. Az is értékes információ, függetlenül a minősítésektől, hogy hányan néznek meg egy képet, mert jelzi az érdeklődés mértékét, bár ez némileg függ a kis kép látványától is.
Az értékelés jog, nem kötelesség, de mindenképpen tisztességigényes tevékenység.


 

Kedves Druszám!
Azt kérded: "Mennyire felelősség, kötelesség ez a pontozásra jogosultak részéről, a hozzáértők részéről?"
szvsz jogos a megkülönböztetés: a "pontozásra jogosultak" nem jelenti azt, hogy "hozzáértők" :)

 

Kedves Bardoczi...!
Elnézésedet kérem, válaszodból azt szűröm le, hogy nem fogalmaztam érthetően:
Egy, mondjuk az általad említett borversenyen, a zsüroroknak ízléstől függetlenül véleményt KELL mondani MINDEN borról. Még egyszer: ...KELL... MINDEN borról.
Itt senki nem kötelez véleményezésre, főleg nem minden kép véleményezésére.
Ez kapcsán írtam amit írtam. Ugyanis szerintem a véleményezés hajlamos elmaradni az alól a kép alól ami nem az ízlésünk szerint való. Függetlenül attól. hogy jó-e a kép vagy sem.
Legalábbis részemről így van. Lehet, sőt biztos, hogy ez hibám, de egyszerűen lusta vagyok, vagy kerülöm a konfliktust hogy minden képről írjak véleményt. Nálam sokszor jutnak a nem véleményezett képek sorsára azok a képek, amik nem az ízlésem szerintiek, pedig tudom, hogy (szerencsés esetben) jó képek.

És ha már itt tartunk, egy kérdés Neked és mindenkinek:
Mennyire illik pontozni, véleményezni egy képet? Mennyire kötelező feladat?
Mennyire felelősség, kötelesség ez a pontozásra jogosultak részéről, a hozzáértők részéről?
Kérdem ezt azért mert kétféle hozzáállást is látok itt:
Vannak (akár hozzáértők is ) akik hozzászólnak és pontoznak, és vannak akik olyanok mint a csillagászatban a fekete lyukak: Kapják a pontokat, véleményeket, de tőlük alig kerül valami vissza.

 

Kedves Képcsináló: Borversenyek bizottsági elnökeként ezt kértem és vártam a kollégáktól, és magamtól is. Az elvet volt időm megtanulni és alkalmazni, ide csak adaptálni kell. Remélem sikerül.
Köszönöm a biztatást.

SzEjO157: Köszönöm a biztatást.

 

Kedves Bardoczi... !
Gratula és erőt a vállalásodhoz. (.... függetlenül attól, hogy az adott alkotás ízlésem szerint való-e...)

 


FotoMüller
Úgy vélem,hogy a kötelező tagdíjat mindíg Mindenki időben fizeti, ha önkéntes akkor azt a lelkiismeret teszi kötelezővé.

Ha az oldal működhet,az annyi,hogy van időjárás,ami hideg, meleg, esős vagy száraz. Hullámzik,változik

Badoczideák
sok sikert sok örömöt

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Mai albumajánlat

Dr. Varga Terézia
Jégvirágok tánca

Tegnapi albumajánlat

Kácsor Károly
Afrika

Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel
számláló