Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
Általános / Gondolatok...
Előzmény Válasz erre
2017-06-22 22:26:29 - KPeter

Xabolcs: telefonon nézelődtem a képfórumban, mikor megláttam a "Mona" című képed. Most akartam tetszést nyilvánítani...
De legalább megtudtam, hogy van itt album is. :)

 
Előzmény Válasz erre
2017-06-22 22:21:46 - KPeter

:) THX BBart :) csak gondoltam, leírom, ha üres a mező az nem mindig azt jelenti, hogy nem tetszik a kép. :)

 
Válasz erre
2017-06-22 21:39:13 - BBart

Xabolcs: Ezt nem ígérhetem. Pontozás elött nem olvasom el mások véleményét. Még az alkotóét sem.

 

Balázs: néha nem árt elolvasni, ami a kép alá van írva.
"Mona" című képemhez írtam, hogy tévedésből került a képfórumba - az album helyett - hamarosan törlöm.
Ilyenkor minek pontozni? :)

 

Csak tippelgetek az efZámbó-Wahorn-feLugossy rettenetes trióra. Bár ők nem híres írók....
Az őszinteségről:
Nagyon fontos...
:)
Sokan valamikor gyerek-kamaszkorban bezáródnak, és onnantól kezdve nem is tudnak azok, őszinték lenni. Onnantól nem is merik kiadni magukat.

 

BBart: Az emberre szerencsére, többnyire lassú nyílvesszőkkel lövöldöznek, aminek kiszámítható a röppályája, ezért van időnk félreállni, így azok a szívünk helyett a kukában landolnak. Én azt az elvet vallom, ami jogos észrevétel azzal foglalkozom, ami nem, azt lesöpröm az asztalról. Ráadásul könnyen tudok szelektálni, mert csak a jogos észrevételek azok, amikre az első reakció, hogy megsértődöm, nem is annyira a bírálóra, mint inkább magamra: hogy lehetek annyira hülye, hogy mások észrevették én meg nem.

Alexmed: megtisztelő a felvetésed, örömmel élek is a lehetőséggel. Nekem azonnal a Luppa csárda jutott eszembe, részint mert félúton van Szentendre és Budapest között, részint, mert szerethető hely volt, amikor utoljára jártam ott, ráadásul bringával is könnyen megközelíthető, de ez csak egy ötlet, nekem alkalmas a Trombitás is, hátha valaki más is szívesen eljönne, no nem miattam, de alkalmas a Klauzál utca valamelyik valódi romkocsmája is. Az időpontot pedig biztosan tudjuk egyeztetni.

 
Válasz erre
2017-06-22 15:51:35 - BBart

alexmed; Bardoczideák Őszintém beszélni valamiről, hogy az mit vált ki belőlünk bátorság, és magabiztosság kell.
Miért?
Mert tudom, hogy ha megnyílok akkor nem leszek kevesebb. Még akkor sem, ha őszinte segítőkész írásunkra durva válasz jön. Tudni kell hogy az „egom” elviseli lepereg, mint a súlytalan hamu. Persze tanulni kell belőle. És ettől máris többek leszünk.

 

Bardoczideák:

Szívem szerint írsz! (Nem először!)
Azt hiszem egy gondolati síkon vagyunk...talán egyszer találkozhatnánk is, valahol Pesten egy romkocsmában egy kis bor (sör) melletti beszélgetés erejéig, nem csak a photográfia tárgykörében!?!...

Egyre gondolunk az "idézetben", de még mindig nem tudom, ki mondta, bár kicsit drasztikus, de a lényeget tekintve (ha stabil egyéniség az illető) igaza van!

Tényleg, mivel mi sem vagyunk igazolt (képzett) kritikusok, akkor vagyunk empátiásak, és főleg segítőkészek, ha az érzéseinkről beszélünk a kép alkotójához, akit (amit) arra érdemesnek találunk! Talán a fogadás is hasonló rezonanciájú lesz!?
Boldog világ, hol vagy!?
Nem vagyunk mi túl naivak!?
Lehet, de így jobban érzem ÉN magamat!...

 

Alexmed: Személy szerint én is úgy gondolom, hogy amit a képek alá írunk, valóban nem csak a képet, hanem minket is minősít. Azt, hogy milyen arányban oszlik ez meg, befolyásolja az alá író szakmai képzettsége exhibicionizmusa, empatikus képessége i tak dalse. Az általad felsoroltak közül, úgy gondolom, az empátia játssza a legnagyobb szerepet. Miért? Azért, mert nem kritikát kell írni, hanem az érzéseinket, amit a kép ébresztett bennünk, tehát az érzéseinket kellene megosztani másokkal, ugyanis ezek az érzések adnak információt arról, hogy az alkotó céljaiból mi az, amit a néző felfedezett, illetve mit fedezett fel a néző, ami esetleg ebben a formában az alkotónak eszébe sem jutott, de ettől kezdve tudatosan figyel majd rá. !!KPeter: hajléktalanok periférián!!
Én is ismerek egy hasonló idézetet: Tisztelt uram! Ülök lakásom legkisebb helyiségében. Előttem az ön kritikája. Nemsokára mögöttem lesz.
Nem az a kérdés, hogy mennyire okos, szakszerű és körültekintően fogalmazott amit leírunk, hanem az, hogy valóban az érzéseinket tartalmazza, őszintén és jó szándékúan. Az kevés, ha csak igaz. Miért?
Átemelve 18. Okosságom:
18. Az igazmondás nem egyenlő az őszinteséggel, sőt gyakran inkább a megtévesztés legrafináltabb formája, hiszen olyan mint egy fátyol ami csak annyi betekintést enged a valóságba amennyire fellebbentik előle.

 

" ...ha nem mondunk semmit, attól még bármit gondolhatunk...." (Bardoczideák)
Na, ez az emberi faj egyik legnagyobb vívmánya!...

De a viccet félretéve - olvasva tanult társaim sorait - megerősödik bennem az én véleményem; a képek alá írt kritika (hozzászólás) elsősorban nem az adott fotót, hanem a véleményalkotót minősíti!...

A kritika írás egy nagyon nehéz, széleskörű tanulmányokat igénylő (művészettörténet, esztétika, pszichológia, pedagógia, fogalmazni tudás, széleskörű tapasztalat és empátia) szakma, amit ráadásul nem is nagyon szeretnek művészkörökben!
(Kerestem a neten, de nem találtam; valamelyik híres író mondotta volt, hogy neki arra jó a kritika olvasása, hogy utána van amivel "kitörölheti a seggét"! - Aki tudja a pontos idézetet, megköszönném, ha pontosan leírná, ki, mikor írta ezeket a soroka!)

Oda akarok kilyukadni, hogy nagyon meggondolandó, hogy saját véleményemet (koncepciómat a fotózásról) egy adott amatőr képről ráoktrojáljam-e, mondjuk egy szegény, még bizonytalan delikvens fotós társamra, amivel lehet, egy életre elveszem a kedvét, hogy belépjen a fotózást kedvelők és művelők - egyre szélesebb - táborába!?

Ne csodálkozzunk, ha sok a sértődés, és ha figyelembe vesszük, hogy nincs nálunk sem a bölcsek köve - javaslom, vissza az agarakkal, bánjunk nagyon csínján mit, hogyan, kinek írunk, és legfőképpen hogyan pontozunk!!!...
Én a 13 éves itteni pályafutásom alatt talán kétszer adtam (1) pontot, mert olyan bűn rossz fotó volt feltéve, amit egy két éves gyerek sem csinál, vagy direkt trollkodásból tett fel valaki (szerintem arról volt szó) - tehát az (1)-es ilyenkor jogos!

Semmi értelme tehát, hogy olyasmiket írjunk; itt vágnék, ott kevés, nincs aranymetszésben, ff.-ben jobb lenne stb. mert ez az "én" koncepcióm, de az alkotóé lehet, hogy szögesen ellentétesen más, és csak felbosszantom a véleményemmel!

Szerintem a technikai tanácsokkal segíthetünk, ha egy képről látszik, hogy a paraméterekben van a hiba. Én legalább is, ha írok, ezekről a dolgokról teszek említést!...

Jó, ez én vagyok, más más, szerencsére nem vagyunk egyformák - így szép az élet!... 
Válasz erre
2017-06-22 10:54:33 - BBart

KPeter : Elismerni szándékoztam tevékenységedet csak rosszul kódoltam. (Ez a baj a szavakkal, vagy azok használójával. Félreérthetőek.) Van aki a rendszer korlátjait legyőzi annak érdekében, hogy leírja véleményét. Mint TE.

 
Válasz erre
2017-06-22 10:40:45 - KPeter

Bardoczideák: Igen, szerintem is.

BBart: Nem értem konkrétan melyik érvelésemet gyengítik felhozott példák. Korábban az mellett érveltem, hogy szükségesek a vélemények, és ezt fenn is tartom. Igen, ha tetszik egy kép, azt leírom. Ha gondolatokat ébreszt bennem, sokszor azokat is leírom. és tisztában vagyok vele, hogy ez legtöbbször nem a képet minősíti, hanem engem. :) Bevállalom. Ha nem tetszik egy kép, a szerintem ízlés kategória, nem írom le, mert hátha másnak tetszik, és nem akarom más véleményét befolyásolni. Vannak azok a képek, amik nem érintenek meg, vagy egyszerűen nem értem meg őket. Ide sem írok. Sokszor úgy érzem legszívesebben csak szavak nélkül pontoznék, ahogyan ezt sokan meg is teszik. Erre még nincs lehetőségem. Ha javítható technikai hibát találok, és érdemesnek tartom a képet ezek kijavítására ezeket is leírom. Aztán vannak akik ezeket a képeket törlik…

 

KPeternek igaza van abban, az kicsit árnyalja a képet, hogy nem szavazhat mindenki, viszont mindenki írhat véleményt, ahogy ezt többen meg is tesszük, szavazási jog nélkül.
Szerintem az írásos vélemény nyilvánítás komoly értéke az oldalnak, és még értékesebb lenne, ha nem négyzet milliméterről négyzet milliméterre elemezné a technikai hibákat, hanem kitérne a tartalmi észrevételekre is. Nem csak úgy mint alkotó, hanem úgy is, mint néző.

Azt, hogy mi van egy képben, az elsősorban az alkotó dolga, neki kell tudnia, hiszen ő pakolta bele, azt, hogy ebből mit lát meg az viszont a néző dolga. Ugyanakkor, az alkotó kötelessége, hogy ajtót nyisson a gondolataira. Ezen az ajtón érdemes belépni, mert az, hogy mi érinti meg az embert, kiváltja-e a borzongást, lúdbőrös lesz-e a bőre, véglegesen úgyis csak az ágyban derül ki .

Egyetértek azzal az állásponttal, hogy a képet egy Gauss görbe alatti területként kell kezelni és valóban kevés az, ha csak a középső legmagasabb területet vesszük figyelembe, mert akkor nem teszünk mást, mint mesterséges aromát gyártunk, az egész területet kitöltő természetes aroma helyett, elveszítve annak minden összetett finomságát.
Végezetül: A nulla önmagában nem képvisel értéket, hiszen, ha nem mondunk semmit, attól még bármit gondolhatunk.

 
Előzmény Válasz erre
2017-06-22 09:48:48 - BBart

KPéter Pont a te példáid gyengítik érvelésed erejét. Ha neked tetszik egy kép akkor leírod. Ha nem üres a mező. 

 
Válasz erre
2017-06-22 08:49:56 - KPeter

A nézőszámláló nem ad reális képet, mert a megnyitásokat számolja. Szavazni sem tud mindenki.

 

Tulajdonképpen a pontokkal minden elmondható; jobb is, ha a jövőben tartózkodom a szöveges véleményezéstől - természetesen személyes- és net-barátaim kivételével... :)

 
Válasz erre
2017-06-22 08:19:26 - BBartÚgy látom, hogy általános vélemény az ha akkor is értékelünk amikor nem pontozunk. Ezért nem is érdemes azon polemizálni, hogy kevés az értékelés. Minden egyes nem leadott szavazat, (hiszen ott a nézőszámláló is.) egy vélemény a képünkről.

A hibákra való rámutatásnál gyakran nagyon óvatosan kell eljárni mert sokszor kivont kardal rohannak ki a szerzők, vagy a lelki társai. Sajnos ezekben a kirohanásokban már nem csak érvek gondolatok, hanem gúnyolódások, a más véleményt formáló elleni utalások is helyet kapnak. A túl óvatoskodás, véleményünk csomagolgatása nem mindig tudja visszaadni eredeti gondolatunkat.
Ezek a tényezők végkép elveszik sokak kedvét vélemény szavakba öntésétől.
Meggyőződésem, hogy így elesünk más gondolkodásmód, szemlélet, megismerésétől.
Elveszítünk egy fejlődési lehetőségre való ráeszmélés lehetőséget.

 

Igen, a kép véleményezése óhatatlanul a világlátásunkon keresztül történik.
Vagyis a képben nem csak a kompozíciót látjuk, a színeket..., hanem a témát, a hangulatot...., a világlátást.
Ha a mienktől eltérő világlátású a kép, akkor kötekszünk.
:)
Bölcs megállapítás volt tanne részéről!

 
Válasz erre
2017-06-22 00:50:24 - KPeter

Részlet a LINK -ből:
tanne:
"Évek óta szinte folytonos vita tárgya ezen az oldalon a kritika kérdése.
Van, akit azonnal elfog a harctéri idegesség, ha az "építő jellegű" kritika szóba kerül:) Bizonyos fokig meg is értem, bár azt is értem, hogy a többség a "jószándékú" kritikát érti alatta.

Nekem az a véleményem, hogy egy kép (számomra) halott, ha nem vizuálisan hat, hanem először le kell fordítani szavakra, majd elmesélni, hogy értsük a "mondani valóját". Ez egy egyéni vélemény nem több, egy a többi között.
Engem az érdekel, hogy kiváltja-e belőlem a mű megpillantása a következőket:
lúdbőrös kar, borzongás, lelkesedés, a figyelmem lekötése hosszú időre,
vágy az élmény megosztására másokkal.
Szerintem az olyan képekre kár időt vesztegetni, ami nem érinti meg az embert és inkább olyan képekre kell fordítani a figyelmet, amelyik erős hatással van ránk.
Mások pedig az általunk elhanyagolt képekben fogják megtalálni a saját világukat és abban lelik örömüket, amiben mi nem.
Ez szerintem teljesen természetes és inkább jó, mint rossz.

Ide másolom egy korábbi hozzászólásom részletét, mert ide illik:
A néző részéről teljes tévedés azt kutatni, hogy mi volt a fotós szándéka!
A nézőnek az a doga, hogy önmaga számára fejtse meg a képet!
Fölösleges megpróbálnia belebújni a fotós bőrbe, nem fog sikeülni.
Ha megpróblja és még valamiféle "eredményre" is fog jutni, nem lesz része igazi katarzisban,
ellenben nagy esélye van arra, hogy hiányérzet marad benne.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a néző feltétlenül másképen k e l l, hogy értelmezze a képet,
mint ami a fotós értelmezése, de a saját értelmezését nem szabad alárendelnie semmiféle más értelmezésnek sem, (beleértve a fotóst is)!

Amikor egy véleményt vitatunk, akkor az egyéni értelmezés jogát vitatjuk.
Vitatkozás nélkül is el lehetne mondani, hogy "az én véleményem ez és ez".
Egy vélemény akkor is vélemény és képviseli az álláspontunkat,
ha nem hasonlítgatjuk össze, nem állítjuk szembe másokéval.
Amikor pedig a mások véleményéval vitatkozunk akkor nem is a képről van szó, hanem a (a kép ürügyén)
a vélemények ütköztetéséről, nem egyszer minősítéséről."

 
Válasz erre
2017-06-22 00:25:35 - KPeter

Szerintem itt mindenki a saját értékelési elvei szerint értékel. Ami le van írva az info fülön lehet, hogy a felhasználók 90%-a nem is olvasta. Én is csak emlékeztem rá, mintha olvastam volna valahol, valamikor, és kb. 20 percbe telt, mire újra megtaláltam. (Előtte végigolvastam a szabályzatot, működést, mit ne tölts fel, stb…) Ha emlékeim nem csalnak régen itt 1-10 skálán lehetett szavazni, ahol a legtöbben csak a 10-est használták, néha a 9-est. Ebből maradt talán az akkori tagok javaslatára a 3=nagyon tetszik (régen 10), 2=tetszik (régen 9).
A téma pedig örök, mindig vissza-vissza tér, pl.:
LINK

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Mai albumajánlat

Dr. Varga Terézia
Jégvirágok tánca

Tegnapi albumajánlat

Kácsor Károly
Afrika

Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel
számláló