fotovilag.hu
Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
Általános / Gondolatok...

Ingyenes képszerkesző program (GIMP)
Letölthető a hivatalos oldalról:

LINK


Nincs magyar nyelvű változat.

 
Válasz erre
2018-09-17 21:09:32 - Mandy

A raw therapee egy jó kis program. Én is itt kaptam. Nállam a Lightroom bohóckodik.. :( Nem lejeníti meg a betöltendő fotókat. Kiírja, hogy X mappa 11 kép de a képeket nem látom. Tuti valamit elállítottam. Ha valaki tudja mit akkor írja már meg. Köszönöm.

 

...szvsz nem bonyolultabb, mint a PS, elküldtem emailben a manualt...
(a 3.0 verzióét, nekem az van)

 

Köszi, Mihály, a RAW Therapee működik, csak még meg kell tanulnom bánni vele!...

 

Köszönöm, majd jelentek, ha sikerül!!!!

 

Sándor: ha a Fuji-n van mód a RAW mentésére DNG kiterjesztéssel, azt az ingyenesen letölthető RawTherapee elő tudja hívni.
(de a Silkypix is, többnyire azt használom:)

 

Köszönöm!

Ezek már nekem is szakszerű válaszok!

Ezért is gondolkodom az FX-re térésre!

Mihály, erre még nem gondoltam, igazad van, bár ez a "foltosodás" (most már megnevezem) a Sony A6500 masinával fordult elő (nem egyszer! RAW-ból előhívva főleg!). Ezt a gépet már eladtam, most viszont a Fuji X-Pro2 RAW-ját nem tudom előhívni a Ps.emmel! (PS Cs6). Viszont a Jpeg képei is fantasztikusak - még nem kísérleteztem a magasabb ISO-val! Jelenleg Pentax K-70 masinám van másodgépnek (pöpec gép), majd azzal is megnézem a RAW-ból előhívott képekkel!...

Örülök, hogy komolyan vettétek a kérdésem lényegét!
Egyáltalán nem mindegy a dolog, főleg, ha a pénztárcánkra gondolunk!!!

 

Az elfogadható minőségű papírkép nyomtatásához szükséges 300 DPI felbontással a:
12 Mp = 36 x 24 cm

 

Egy adott gép mindig a max. pixelszámmal készíti a képet. Ha van RAW opció akkor célszerű használni mivel ennek van a legnagyobb dinamika tartománya, valamint az esetleges alul- vagy túlexpozíciót is itt lehet a legkönnyebben kijavítani. Ha jpg-ben fotózunk akkor a gép tömörítő algoritmusa lebutítja a képet a kívánt méretre valamint olyan módosításokat alkalmaz amiket optimálisnak ítél. De ez nem fog feltétlenül megegyezni a fotós szándékaival vagy izlésével.

 

A válasz viszonylag egyszerű. Ugyanakkora érzékelőn a több elhelyezett képpont egyben kisebb képpontot is jelent ami azt is jelenti, hogy a képpont kevésbé határozott és jól körülhatárolt. Sok képpont esetén a képpontok közötti összemosódás is előfordulhat. Ezért adott gépnél is jobb kisebb pixelszámmal készíteni képet mint maximummal, különösen, ha nem kívánunk különösen nagy nagyítást.
Néhány adat:
4Mp =15x21 cm
8Mp =40x50 cm
12Mp=60x90 cm
36Mp=75x100 cm

Ez azt is jelenti, hogy más más máretű papírképet más más távolságból szemlélünk.

 

Sándor: ha RAW-ból hívod elő a képet, akkor is foltosodik?
a Pentax K-30 masinámmal, ha mußáj volt, ISO 12800-al is kattintgattam, az nem foltosodott - igaz, csak 16 MP.
Nemrég (használtan:) vett 24 MP-es K-3 II masinámmal még nem volt alkalmam ISO 1600 fölött fotózni, de 7végén kipróbálom...

 

Sándor! Azt, hogy az említett gépeden miért fordul elő a foltosodás nagy érzékenységnél nem tudom! Azt viszont tudom, hogy a még néhány évvel ezelőtti pixel háború megszűnt a fényképezőgépek gyártói között! Vajon miért?
Most viszont a pixelháború az okos-telefonok kameráinál észlelhető, ahol immár a 40 MP. kamerákkal dicsekednek! Vajon egy piciny szenzorban, mennyire javul a képminőség ha túlzsúfolják pixelekkel? Ezt bizonyára szakértőbb emberek megtudnák magyarázni, az én tudásom ehhez kevés!
Egy azonban bizonyos, hogy a 40 MP fényképezőgépeknek általában FX szenzora van!

 

Remélem, feltételezitek rólam, hogy amit írtok az nekem már rég evidencia!!!?
Nem erről beszélek!
Feltételezem (és ezt kérdezem), hogy a pixel sűrűség emelése egy azonos méretű alaplapon, plusz az érzékenység (ISO) növelésésének eröltetése nem megy-e a képminőség rovására!?
Például: A meg nem nevezett 24Mp-es gépem (ami nem két fillér volt), körülményekhez képest jól beállitva - több portrémon is, muszályból 3200 ISO-n - különös foltosodást mutatott az arc bőrén, amit sem fény-árnyék, sem egyéb zavaró probléma nem magyarázhat, csak a túlzottan feltunningolt képfeldolgozó szoftver!? Szvsz.
Erre lettem volna kiváncsi, hogy ez szubjektív érzésem, vagy reális technikai felvetés tölem!??...

 
Válasz erre
2018-09-14 08:55:27 - Josa

Talán az is jól jön, ha lehet vágni a képből ugyanakkora papírkép készítéséhez.

 

...monitorra mindegy, de ha az Ember nagy méretű papírképet akar eladni, nyomtatáshoz azé' lyóó a sok-sok pixel, főleg 300 DPi fölött...

 

Teljesen mindegy hogy 12 megapixeles vagy 120 megapixeles fényképezőgépen készült a fotó. A fotovilágra max. 1.3 megapixeles képet lehet feltölteni. A HD monitor (1920x1080 pixel) max. 2 megapixeles képet tud megjeleníteni.

 

Alexmed (Sándor)! Abban én is osztom a véleményedet, hogy elég sok régi képemet, valamiért szebbnek és jobbnak, színesebbnek látom, mint a mostaniakat!
Ennek lehet több oka is! Egyik ilyen talán az, hogy a régi képeinken keresztül, emlékezetünkben újból átéljük azokat a régi szép időket, amikor még szebbek és fiatalabbak voltunk mint most! Minél idősebbek vagyunk ezek a régi szép emlékek annál értékesebbek számunkra!
A másik ok talán az, hogy azok a régi gépek nagyon jól megfeleltek azoknak a követelményeknek, amiknek egy amatőr fotós számára szükség van! A mai technika viszont sokkal nagyobb lehetőségeket, sokoldalúbb fotózást biztosít, nehezebb körülmények között is.
Igaz sok olyan tulajdonságokkal amikre vagy egyáltalán nem, vagy pedig csak ritkán van szükségünk!
A harmadik ok pedig az lehet, hogy valóban a régi képek gépekkel fotózott képek legalább olyan jók, mint a mostaniak!
Te a leírásodban 10 -14 MP. gépekről írtál! Én a témával kapcsolatban felrakok egy 5 MP Minoltával fotózott képet! Üdv. János

 

Megint eltértünk a tárgytól; János felvetése az volt, hogy vajon miért értékelik egy kb.10 évvel ezelőtti képét másképp ma, mint anno!?

Én azt mondtam, hogy "tempora mutantur"!
Hozzáteszem, hogy változnak az emberek is!...

Pali azt mondta: "Nehéz kitűnni a tömegből és a digitális zajból. Akarva vagy akaratlanul a mércét magasabbra tettük."
(Ez a digitális ZAJ kifejezés nekem nagyon tetszik!!!)

A politikáról csak annyit, hogy minden embernek van világnézete (akinek nincs az baj!), ameddig annak szellemében gondolkodik, él és alkot addig szuverén ember, ha rá akarja erőltetni másra a világnézetét akkor már politika, ha szerveződik másokkal e célból akkor politikus!
Apám azt mondta gyerekkoromban: "Fiam csak politikus ne légy, mert ott akasztanak!" És milyen igaza volt; az ő korában konkrétan akasztottak is, ma csak képletesen, de ugyan olyan gátlástalanul, kegyetlenül és legtöbbször igazságtalanul! (Lsd. pld. "karaktergyilkosság")

Felvetettem még egy kérdést, amire senki nem reagált!:
Miért látom én szebbnek, természetesebbnek (színesben persze) a 10 évvel ezelőtti 10-14 Mp -es gépekkel készült képeket!?
Igaznak látom ezt a TV-k nézésekor is! Pld. egy focimeccset nézve a mai hiperszuper 4K TV-ken, mintha bábuk kergetnék a labdát!
Bennem van a hiba!??

 

Erről beszélek.

 

...már, ha kérdeztél: a Kurultáj és a füves spangli nem említhető egy lapon; származásom szerint cipszer - azaz szepességi szász - létemre magam is hagyományőrző Magyar íjász vagyok...

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
számláló