fotovilag.hu
Fotóvilág fórum
1 2 3 4
Fotózás - tanácsok kezdőknek / Hogyan helyezkedj el a fotós pályán
Válasz erre
2009-11-07 07:32:35 -

Lotus!
Ugyanazokat a fotóimat max. két helyre töltöm, az írásodat az általam ismert összes helyen láttam. :) Nem vitatom a tartalma helyességét, de a feltételekkel a pályázónak tisztában kell lennie, utólag reklamációnak helye nincs, hacsak nem olyan jogokról mondatnak le amiről nem lehet, mert ilyen is előfordul :D

 

Kedves Lotus:
A Helyszínek topicnak az a célja, hogy alkalmas, érdekesnek talált fotóhelyszíneket ajánljunk egymásnak. Ez le is van írva az ismertetőjében.
Nos egy hűsölő kutya nem ilyen helyszín, akárhol készült. Javaslom, hogy vedd le és tedd fel a normál képfórumba.

Időnként le szoktam törölni a helyszínekből az oda nem való képeket. Sajnos néhányan azért teszik oda a képeiket, mert ott lazább a feltöltési limit. Ezzel gyakorlatilag érdektelenné, azaz használhatatlanná lehet tenni a topicot.

Ezen az oldalon a 2-nél több kép feltöltési lehetőségét ki kell érdemelni a feltett képek minőségével. Bízom benne, hogy ez Neked is viszonylag hamar sikerül.

Dékán Isván

 
Előzmény Válasz erre
2009-11-06 23:56:00 -

Kedves Dékán István!

Látom főszerkesztő... ezért kérdeznék alkalom szerűen.
Bár nem ide tartozó téma...
Feltettem két képet. A 435-öst is a Helyszínek csoportba tettem.
Bár a címe szerint Helsingborgban készült és egy hűsölő kutyát ábrázol.
Át tudom tenni az állatokhoz.

Azért sikerült oda tennem mert frissen regisztrálva alig néztem át a rovatokat. Meg főképpen azért mivel magamnak városnevek szerint csoportosítottam a képeimet, így amolyan reflex szerűen a Helyszínekhez tettem.

Köszönöm a választ!
Lotus

 
Előzmény Válasz erre
2009-11-06 23:22:36 -

Te sem a mondandóra figyeltél. Nincs itt semmiféle reklám. Idézetek.

A mondanivalóját kell nézni. Nem jó hogy vannak ilyenek. Egy fotókat pályázatra beadónak sem. Ez a lényeg.

 
Előzmény Válasz erre
2009-11-06 23:18:18 -

Pár helyre csak. Kíváncsi voltam a véleményekre. Bár szerintem ez mindegy.
A mondanivalóját kellene nézni.

 

Lotus:
A www.fotovilag.hu oldal linkjét melyik fotós oldalakon helyezted el, mint pozitív példát?

Itt a következő szöveg található:
"A Fotóvilág weboldalon található bármely szöveg és kép csak jogtulajdonos engedélyével vehető át vagy használható fel.
A látogatók által feltöltött képek közlési jogának tulajdonosai a feltölők. "

Nos, ha minket máshol nem emlegetsz mint korrekt oldalt, kissé húzósnak találom, hogy más fotós oldalakat itt reklámozol.

Várom válaszod.

Dékán Isván
főszerkesztő

 
Válasz erre
2009-11-06 22:25:28 -

Lotus!
Biztos, hogy minden fotós oldalra bemásoltad az írásod, egyet sem hagytál ki?
:)

 
Válasz erre
2009-11-06 18:32:00 -

Lotus:
teljesen igazad van, ezek nem fotópályázatok, hanem (ingyen-)képgyűjtő akciók.
A tájékozatlan fotósok rendre beugranak, aztán meg néznek, mint a moziban.
Talán nyitni kellene itt egy topikot: Vigyázat, lenyúlós pályázatok! címmel...
Én már olyat is olvastam, hogy az első díj 3 üveg bor volt, a második 2, a harmadik 1, de minden pályázó le kellett, hogy mondjon minden jogáról!
Ezek teljes mértékben tisztességtelenek, de a józan eszeden kívül nem véd meg tőlük semmi.
Nem kötelező mindenhova pályázni, de amíg vannak, akiknek a saját fotóik értéktelenek, addig ezek is meg fognak élni...

 
Válasz erre
2009-11-05 22:52:16 -

Láttam néhány kicsit se korrekt fótópályázatot. Amikor a felhasználásra jogot formálnak maguknak a pályázat kiírói.

Jogot formálnak a feltöltött képek használatára, amit a feltöltéskor egy pipával elfogadtatnak. Azt találják ki, hogy úgy csinálják meg a weboldal szabályzatát. Pedig azt csak úgy kitalálták. Ez több ilyen fotós weboldalon "szokásos". Ez a képeik megmutatására vágyó emberek kihasználása. Mert szinte biztos, hogy elfogadják a feltételeket, akkor is ha saját szerzői jogaik kihasználása történik. Ráadásul igazán elfogadható indoklás sosincs az ilyen "felhasználhatjuk a feltöltött tartalmat" beleegyeztetésekre. Egy kép bemutatása egy nem a fotós által fenntartott weboldalon, egyáltalán nem elfogadható indok a kép felhasználására is. Ugyanis ha létre tudják hozni a szabályzatot a felhasználás engedélyezésével, akkor létre tudnák hozni a fotós jogainak tényleges védelmével is. Tehát ezek kitalált szabályok. Ha szeretnék felhasználni fizessék meg. Ez a normális és jogszerű. Ráadásul a fotósok nagyon a szívükön is viselik sokszor a szerzői jogaikat. Csak a kényszer miatt pipálják be a "felhasználási feltételeket", ami sokszor a feltöltött tartalom felhasználását is engedélyezi a weboldal üzemeltetőinek vagy tulajdonosainak.
Például ha én csinálnék egy ilyen oldalt vagy pályázatot, akkor senkinek sem kéne egy képfeltöltéshez beleegyeznie a felhasználás engedélyezésébe. Ha fel szeretné tölteni a képeit, hogy megmutassa másoknak, akkor minden szerzői joga ezzel a megmutatással is megmaradna. Mert ha csinálnék ilyen weboldalt akkor így csinálnám meg. Azért így mert ha tetszene egy feltöltött kép, akkor megvásárolnám a felhasználási jogát az illetőtől. Meg lehet csinálni ilyenre is egy fotós weboldalt, a szabályzatával együtt is. Teljességgel lehetséges. Ez emberektől függ. Kicsit becsapós hogy "szabályzatnak" nevezik amit önkényesen találnak ki. Az ilyen weboldalak tulajdonosainak ha szüksége van képekre akkor vásárolják meg. Szóval összegezve a képek bemutatása nem indokolja a felhasználhatóságuk átadását is.
Feltételként kényszerítik a feltöltőket. Sok esetben tuják is ezt, de ha lehetne választani "nem engedélyezem a felhasználást" is, akkor sokan azt pipálnák be.

Nem megfelelők az ilyen pályázati feltételek:

"A résztvevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket , és egyben hozzájárul, hogy a szervezők a pályázattal kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják, a pályázathoz kapcsolódó internetes oldalakon használhassák."

"A résztvevő a pályázati anyag elküldésével elfogadja a pályázati feltételeket és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal kapcsolatos publikációkban képeit térítésmentesen használják, illetve kiállításon bemutassák."

Ezt használhatják úgy, hogy kiadnak pl egy könyvet és a borítón a pályázat egyik képe szerepel, elhelyeznek egy hirdetést is a pályázatukról. Szó szerinti értelemben megfelel a "kapcsolatos" kifejezésnek, mivel a könyvben szerepel a pályázatuk tényleg kapcsolatos azzal. Mégis bevételük származhat a felhasználásból, jogdíj fizetése nélkül, anélkül, hogy a pontos felhasználásokat felsorolták volna. A pályázat kiírójának remek reklám, hogy egy rendezvényen vagy pályázaton szerepel a céges neve.A képek jogdíját pedig fizesse meg szabályosan és ne kössön a fotósok számára csupán előnyösnek látszó szerződési feltételeket.

Összehasonlításképpen ilyen egy korrekt nevezési feltétel:
"A pályázaton résztvevő fotók a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, semmilyen más célra fel nem használjuk valamint nem használhatóak fel."

Inkorrekt példák:

http://www.lumixaward.com/index.php
"Üdvözöljük a Panasonic Lumix Díj fotópályázat honlapján! Kérjük olvassa át a pályázaton való részvétel felhasználási feltételeit!"
"16. Regisztrációjával beleegyezik, hogy a Panasonic Marketing Europe, a Panasonic Corporation és a teljes Panasonic Group a beküldéstől számított 5 évig a képeket marketing és promóciós célokra térítésmentesen felhasználhassa."
Mi indokolja ebben az esetben, hogy térítés mentesen 5 évig felhasználhassák a képeket,
ráadásul marketing és promóciós célokra? Ha kell nekik fizessék csak meg, van rá pénzük.
Egy pályázat nem indokolja a térítés menetes felhasználást. Legfeljebb a nyerteseknél lenne indokolt, mivel a nyereményük feltehetően ( ?   ! ) megfizeti a képeiket.

http://www.adrenalin-park.hu/palyazat
"Pályázati dokumentum: doc"
"A pályázók a képek beküldésével hozzájárulnak, hogy képeiket az Oxygen Adrenalin Park a fotókiállításon, illetve későbbi kiadványaiban, rendezvényein és honlapján is felhasználja, valamint a jövőben a megadott e-mail címükre tájékozatót küldjön."
A kiállításon való felhasználás rendben van. A későbbi kiadványokban, rendezvényein és honlapján való felhasználás már nincs rendben. A honoráriumról vagy díjmentességről nem is tesz említést.

http://fotopalyazat.info/playboy-photoart.html
"A pályázó a jelentkezési lap beküldésével feltétel nélkül hozzájárul ahhoz, hogy pályázott művei a www.playboy.hu weboldalon, a Playboy magazin magyar és nemzetközi nyomtatott, online vagy egyéb elektronikus kiadványaiban, a Playboy magazin által vagy közreműködésével szervezett bármely eseményen, rendezvényen valamint a Playboy PhotoArt pályázat médiapartnereinek online és nyomtatott valamint egyéb elektronikus felületein marketing, promóciós, reklám vagy prezentációs célokból felhasználásra kerüljenek akár az eredeti, akár átdolgozott vagy derivatív formában.
Pályázó felhasználási engedélye minden médiatípusra vonatkozik, beleértve különösen, de nem kizárólag az internet, mobil, nyomtatott, elektronikus formákat, katalógusokat, posztereket, képeslapokat, DVD-t, televíziót."

Itt például a médiapartner bármilyen cég lehet aki éppen annak megfeleő szerződésben áll a pályázat kiírójával. Valamint túlzás hogy marketing, promóciós és reklám felhasználására is kiterjed a feltétel. Továbbá szinte minden lényeges felhasználási területre. Ezek szerint a médiapartnerük egy szinte minden fontos felhasználási területre kiterjedő díjmentes felhasználáshoz jut. Inkább meg kéne fizetniük a felhasználást. Főként hogy amúgy is van tőkéjük rá.


------------
Fotósok érdekeit védő példák:

http://www.fotofutam.hu/
"Minden jog fenntartva, a futamon resztvevők képeinek jogát a kép készítője birtokolja. Mindennemü felhasználáshoz az Ő beleegyezésük szükséges!"

http://fotopark.atw.hu/
"A pályázók tudomásul veszik, hogy a küldött fotók és a fotóhoz tartozó néhány adat, a Fotopark oldalán illusztrációként térítésmentesen felhasználhatók, de a küldött képek teljes egészében a fotós tulajdona marad. A Fotopark üzemeltetői kijelentik, hogy a küldött képeket az oldalon bemutatják és semmilyen más célra nem használják fel."

http://www.topfoto.hu/?id=rule
"Adatvédelem:
A topfoto.hu oldalon látható fotók a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, semmilyen más célra fel nem használjuk valamint nem használhatóak fel. A felhasználók adatait bizalmasan kezeljük, harmadik személynek nem adjuk ki."

 
Válasz erre
2008-04-21 22:13:17 -

az vagyok :)

 
Válasz erre
2008-04-21 22:02:00 -

Mondtam, hogy légy türelmes. :)

 
Válasz erre
2008-04-21 21:53:32 -

írtam, a válasz: költözködnek :)

 
Válasz erre
2008-04-21 20:45:58 -

Azért az iskolákban nem változnak olyan gyorsan a szabályok. A felvételi dátumok hasonlóak. Írj nekik mailt, hogy küldjenek részletes tájékoztatót.

 
Válasz erre
2008-04-21 20:43:52 -

grosso, ne légy már ilyen szigorú, elég életrevaló vagyok, ismerem azt a linket és pontosan ezért tettem fel a kérdést, mert nézd meg alaposabban a linket a tavalyi info van fent!!!!!

 
Válasz erre
2008-04-21 20:16:23 -

Ja, az Andrássy útról elköltözött a MÚOSZ, úgyhogy nézd meg az új címüket, ha aktuális lesz.

 
Válasz erre
2008-04-21 20:13:50 -

Egy kicsit légy életrevalóbb, helia! Egyetlen kattintásra megtaláltam. Benne van minden infó.
http://www.muosz.hu/szervezet_fo.php?page=akademia

 
Válasz erre
2008-04-21 19:35:51 -

grosso, kösz az infot
a Bálint Györgyre van felvételi? a honlapjukon semmit se találtam, végzett ott valaki közületek?

 
Válasz erre
2008-04-21 16:07:14 -

helia:
- Bálint György Újságíró Akadémia (MÚOSZ)
- Népszabadság újságíró iskolája, amit nem tudom, hogy hívnak
- Kaposvári fotóriporter képzés (egyetem v. fősuli, most nem tudom hirtelen)
Gyorstalpalókra azért ne menj...

 
Válasz erre
2008-04-21 13:22:47 -

Csikós Árpád kérlek nekem is küld el a suli elérhetőségét.

 

Scarecrow...
vitamin B nèlkül ( ismeretsèg) nèlkül mindegy hol akarsz kariert csinàlni.

üdv
steeler

 
1 2 3 4
számláló