Alapította: Dékán István 1996-ban

Gondolatok!

Legfrissebb témák
Tibor, én örülnék egy ilyen fényerős obinak, és egy olyan váznak, amelyik nulla rövidségű időt tud kiexponálni - még a drágábbak is megállnak 1/8000 mp-nél. Na de ez a 0/10000000, eeez igen!
Aczél Péter
7 órája
Nézem a képemnél az \"i\" részt, fölül ilyet ír hogy: rekesz f/1.0   exp. idő: 0/10000000 !
Mókás, mert teljesen valótlan, honnan veszi ezt a rendszer ? (kell ez oda? )

Kiss Tibor
8 órája
Nem tudom, hogy így van-e. Viszonylag régen jelen vagyok az 1x-en, noha kevésszer nézek csak oda. De korábban legalábbis nem volt fizetős, a fizetés csupán azt jelentette, hogy több képet fel lehetett tölteni. Később aztán az lett fizetős, hogy egyáltalán a kurátoroknak beküldhess képet zsürizésre. Azt hiszem, most is így van. Nekem legalábbis jónéhány képemet még abban az időben zsürizték, amikor ez ingyenes volt, majd aztán egyszercsak ezèrt fizetni kellett, ugyan az összeg azért nem drámai. Az elfogadás ugyanolyan szigorú. 100 beküldött képből 5 az elfogadások száma (ezt nem a sajátjaimra értettem, hanem ez a hivatalos, nagy átlag. Mikor átmegy egy képem a zsürin, mindig kapok egy levelet, “gratulálunk, az Ön képét épp most publikáltuk. A beküldött képeknek 5 százalékát fogadjuk el” szöveggel, innen ismerem az átlagszámot.)
Aczél Péter
9 órája
Továbbá az 1x nem csak a feltöltögetős Fotósközösség-ből áll. Az 1x kezdőlapja szerint  az 1x egy internetes poszteráruház. A feltöltés, és a fotósközösség csak egy aloldal. Ha jóindulatúan fogom fel ez egy művészeket kinevelő rész. Ha rosszindulatúan, akkor az oldal reklámozásának, ismertté tevésének egy módja.Külön figyelemre méltó, hogy a kezdőoldalon, az eladásra kínált képek stílusa mennyivel másabb, mint a Fotósközösség képei.
Kovács Mihály
9 órája
Az 1x- re nem is lehet feltölteni ha nem vagy fizetős tag.
Veress Zsolt
10 órája
Van egy fontos meghatározó dolog, amiről nem beszél senki!?
Az 1X fizetős, és abból tudnak kurátorokat fizetni. 

L Tamás Varga
11 órája
De szerencsére már nem is vagyunk kevesen. És ha jó hírünk kél, merthogy itt jó fotók vannak és jó melléjük a kommunikáció, egyre többen leszünk! Elmondok egy esetet. A Kőbányai Fotóklubban tartottam egy vetítéssel egybekötött előadást “Így fotózok én” címmel. A dolog végén egy új tag jelentkezett a klubba, és megkérdezte Kele Jánost, a klubvezetőt, hogy hogyan tudna ő értékeléseket, útmutatást kapni fotóihoz. Hogy mit kéne változtatni, merre kellene haladni, stb. És mit mondott a klubvezető? (Régi hagyományú, erős klub ez!) Azt, hogy van egy site, a Fotovilag.hu. Oda regisztráljon be, töltsön fel pár képet, és ott majd kap értékeléseket, tanácsokat. Azokat szűrje meg, dobja ki a szélsőségeket, de biztosan el tud indulni ezzel a Fotovilággal, mert ott kaphat hasznos tanácsokat. A közelükben álltam, és mondtam nekik, hogy nem lesz ez egyszerű, mert éppen most szűnik meg a Fotovilág. Szerencsére ezt rosszul tudtam. Miért mondom ezt el? Nem a flickr-t, nem is az 500px-et, persze nem is a túl komoly 1x-et, hanem a Fotovilag.hu-t ajánlotta a nagy hagyományú klub vezetője az újoncnak. Szerintem ez nagy dolog (csodálkoztam is egyet), s ha komolyan vesszük magunkat legalább annyira, hogy egyrészt nem töltünk fel olyat, amiről eleve tudjuk, hogy rossz, másrészt nem csillagozgatunk olyanokat, melyről elveve tudjuk, hogy rossz, akkor bizony lehet szép jövőnk! (Amúgy a jelen se csúnya). És persze kerülni kell, mint a parazsat a rosszindulattal lekezelő véleményezést. Lehet egy vélemény úgy negatív, hogy korrekt és tárgyszerű
Aczél Péter
13 órája
Biztos nem. Valahol a két véglet között ...
Aczél Péter
14 órája
Ezek itt nehéz kérdések. Nyilván az 1x.com-on annyi fotós van, hogy moderálás után is egy csomó jó fotó marad. Mi meg kevesen vagyunk.
Nézzük meg mi történne ha valami okból kifolyólag (pl. külső vagy ön-moderáció csak az úgynevezett \"jó\" fotók kerülnének fel a fotóvilágra.
1. Sokan kilépnének azok közül akik nem ütik meg a szintet és a fotóik nem kerülnek fel. Kb. 10-15 fotós maradna.
2. Még egy jó fotósnak is nehéz naponta egy remekművet alkotnia. Talán hetente se. A kezdeti hetekben feltöltött sok jó fotónak (ahogy azt már említették) nyilván az az oka, hogy a korábban készített fotókból lehet válogatni. Egy idő után ezek elfogynak és beáll egy egyensúlyi állapot amikor is csak az újonan készitett fotókra lehet hagyatkozni.
Mindezek következtében az történne, hogy hetente kb. 1-2 fotó kerülne feltöltésre.
Ezt akarjuk?

Nádor Pál
14 órája
Így van! Viszont Juan Pablo Paradesnek szívéhez közel áll Juanita Ciencias da Vida Becùros Infinitissima, Puerto Ricoból, mert húsz éve flickreznek, figyelik egymás fotóit, egy körben osztogatnak meg képeket, és pont úgy osztogatnak szívecskéket (vagy nem tudom, mi van a flickr-en) egymásnak, ahogyan mi nem szeretnénk. Már ha tényleg nem szeretnénk. Biztos, Lajos, hogy abszolút egyetértünk, ne is ragozzuk tovább, míg a végén már csak a ragok maradnak, szótő nélkül.
Aczél Péter
14 órája
Péter: tökéletesen ugyanazt mondod, csak más szavakat használva, amit én, nincs egyáltalán véleménykülönbség köztünk. A lényeg, az ember bánjon tisztességesen a barátaival és ne bánjon tisztességtelenül azokkal akik nem tartoznak a köreihez. Nem az számít, hogy hány csillag, vagy hány szívecske, hanem az az egy-kettő, amit az ad, vagy nem ad, akinek a véleménye, ha pozitív megnyugtató, ha negatív akkor elgondolkodtató.    Az is igaz, hogy a FV közönsége talán kompetensebb, viszont Juan Carlos Paredesnek, Buenos Aires-ból, kevésbé van rálátása, hogy ki is az az XYZ, akinek muszáj kedvében járni. Ő csak a képet látja, ráadásul semmiféle valós érdek nem vezeti a véleményalakítását.
Deák Lajos
16 órája
Sajnos én a tableten bepötyögött randa elütéseim korrigálása céljából a tablet jegyzetek funkciójában újraszerkesztettem a mondandóm, (előtte kitöröltem), így sajnos megfordult a sorrend, úgy nézve ki, hogy előbb érkezett a válasz, aztán a felvetés. De gondolom, így is világos minden. Még annyit ehhez, hogy szerintem az FV közönsége kompetensebb, mint a flickr-é, és érdemes is lenne ezt a kompetenciát fejleszteni. Például azzal, hogy nem állunk (nem állok) visszatérően annak a veremnek a széléhez, amelybe fentről erősen devalválódott csillagocskák záporoznak.
Aczél Péter
17 órája
Bocsánat, Lajos, “a flickr nemzetközi itészgárdája” kitétel remélem, vicc volt. Nemzetközi itészgárdája az 1x.com-nak van, az egy valódi galéra. A többi pedig szimpla képmegosztó, (nagyon jó, hogy ezek funkcionálnak), az un. “itészgárda” pedig inkább vándor péklegények  és kóborapácák fotózás technikája iránt érdeklődést mutató csoportja. Ha ítészekről beszélünk, akkor lapozzuk fel az 1x-et, esetleg nemzetközi szalonok katalógusait, a flickr-t és társait pedig használjuk egészséggel arra, amire  kitalálták. Például az, hogy Pál oda összegyűjtötte húsz év FV anyagából ami fellelhető volt, az csoda! Jó dolog a flickr annak aki szereti használni, de értékén kell kezelni. Úgy is éppen elég hasznos.
Aczél Péter
17 órája
Péter, én utánanéztem néhány véleményalkotónak, akkor maradjunk ennél, az itész kifejezés valóban inkább erre a célra specializálódott értékelőket jelentene, tehát a véleményalkotók jelentős része maga is hasonló fotográfiai tevékenységet folytat, mint a FV gárdája, tehát a véleménynyilvánításuk semmivel sem szakszerűtlenebb, mint az itteni vélemények java része. Ez az egész csak epizód a véleményem többi, sokkal fontosabb részénél.Deák Lajos
17 órája
Azt gondolom, ezt írtam én is, felesleges a túl sok adat. De az obi típusa a fókusztáv mellett még fontos infó lenne szerintem. Más nem is kell.
Kurucz Béla
18 órája
Az se célszaerű, ha az exifben az édesapám cipőjének a mérete és gyártási időpontja is szerepel, mert a túl sok adat zavaró. Az objektív esetében ami a lényeg, az a rekesz (ez most megvan) és a gyútáv. Utóbbi a váz ismeretében (cropos vagy full frame) elegendő információt nyújt - és váz szintén benne van az exifben most is.
Aczél Péter
18 órája
Örülök, hogy nem csak én látom így a címmel kapcsolatos dolgokat. Az exif-adatok kiolvasásához, megjelenítéséhez nem értek, de pl. a flickr-en még a váz és obi gyári számait is meg lehet nézni, persze ennek a hátteréről fogalmam sincs, de tényleg nem tűnik feleslegesnek az obi típusa és az adott fókusztáv láthatóvá tétele, ha lehetséges, bár az ott látható részletességre szvsz semmi szükség nincs itt. 
Kurucz Béla
19 órája
Kurucz Béla, címmel kapcsolatos észrevételével maximálisan egyetértek, többször leírtam, hogy a cím olyan, mint a turistajelzés, a turistának segít eltalálni az úton, az erdőt megvédi a fölösleges taposástól, az erdésznek pedig mindegy, hiszen ő ismeri az erdőt. Idézném az egyik képemhez írt hozzászólást, nem szó szerint: most, hogy ránéztem a címre, értettem meg a drámát. Szeretem példaként emlegetni Picasso: Guernica című képét, ami, ha Földrengés Toledoban címmel jelent volna meg, a látvány ugyan, azt a címet is hibátlanul lefedte volna, mégsem ugyanazt a hatást érte volna el vele.Péternek sok igazsága van. Főleg, ha nem esik senki abba a tanári hibába, hogy az eminens, vagy az osztályfőnök barátnőjének a gyereke a rossz feleletre is jelest kap, a rossz tanuló az akadémiai székfoglalójára is maximum közepest.
Érdemes körülnézni a Fotóvilág flickr oldalon, ahol bizony a FV-on egekig magasztalt képek a nemzetközi ítészgárda szerint, a futottak még Kacorkirály és Rizibizi kategóriában, ugyanakkor a valóban jó képek ott is, vagy csak ott, kiemelkedő kategóriában szerepelnek.
Változatlanul hiányolom a sorozatok kategóriát, ahová az összetartozó képeket egyben lehetne feltölteni, egyértelműsítve, hogy a sorozatot és ne a képeket külön külön értékeljük, illetve azt a kategóriát, ahová a Petúr jellegű, vagy még szakszerűbb értékelésre lehet feltölteni egy-egy képet, annak a veszélye nélkül, hogy az érintett fotós megsértődne.

Deák Lajos
20 órája
Bizony, az objektív gyújtótávolsága sokszor érdekes lehetne, ha megjelenne. De az exif adatok kiolvasása egyáltalán nem egyszerű, már az is nagyon jó, higy ennyit látunk belóle (amikor egyáltalán megvan az exif a kép file-ban).
Aczél Péter
21 órája
Az észrevételeket össze gyűjtöm s a következő fejlesztésnél alkalmazzuk.
Fotóvilág Admin
Tegnap
Köszönöm Péter, valahogy azt érzem, hogy nem a nevemet kellene látni a képem alatt, hanem inkább a címet... Ha valaki ezután (vagy ennek ellenére) megtisztel azzal, hogy megnyitja, akkor persze látszanak az egyéb adatok is, szerző, exif, esetleges leírás. Itt jut eszembe, az obik adait (fókusztáv, tipus) nem írja ki a rendszer valamiért, talán ez szándékos?  
Kurucz Béla
Tegnap
Bêlának igaza lehet. Bár mindkét megoldásra van jó példa, (1x.com: név van alul, 500px: cím van alul) mégiscsak a cím a fontos. És elég furcsa, ha egy szép akt alatt ezt olvassuk: Gipsz Jakab.
Aczél Péter
Tegnap
Aczél Péter gondolataiból azt vettem ki, hogy mértékkel viselkedjünk egy fotó pontozásánál.
Lehet megbeszélni, oda írni a gondolatokat, ahogy ő is teszi példaértékkel s segítőkészen.
Nem arról van szó, hogy legyen mindenki egyből Capa, itt ezen az oldalon van egy lehetőség hogy fotókat mutassunk be a világnak és magunknak. Az itéletet mi hozzuk a fotókról a pontokkal. Mindenki szubjektíven pontoz, ami a saját világának felel meg.
S most kell szólnom arról, hogy érdekes, de nagyon sokan itt kezdték,most már ismert fotósok a fotózás ismereteit a fotóvilág oldalán.
Vagyis a világ nem áll meg s jön majd még egy xy meg yx  ........... The Show Must Go On !!!

L Tamás Varga
Tegnap
Nyilván fontosabb dolgok is vannak, de engedjetek meg egy észrevételt, bár lehet, hogy csak nekem furcsa vagy zavaró, (az is lehet, hogy volt már szó róla), de bennem hiányérzetet kelt. A képek alatt csak az alkotó neve szerepel, nyilván okkal, ezt nem tudom megítélni. Ha szabadna mégis javasolnom, akkor jobbnak tartanám, ha a cím szerepelne (vagy a cím is), legalábbis nálam nemegyszer (szándékom szerint) összetartozik a dolog, úgy gondolom, a címet sokszor meg sem nézzük így, pedig szerepe lehet a fotó értelmezésében, esetleg a képi humor megértésében, az alkotás összességének megítélésében. Persze ha úgy látjátok, hogy felesleges, vagy nem megoldható, akkor tudomásul veszem... (Ha csak a cím szerepelne, akkor az sem fordulhat elő, hogy csak a név miatt kattintanánk a fotóra, ami így azért nem tekinthető kizártnak...) 
Kurucz Béla
Tegnap
Hiba javítva!
Fotóvilág Admin
Tegnap