Fotóvilág fórum
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...
Felhasználók / aczelpeter hozzászólásai

Jelentem, egynapos unokámnak feltettem a minket zavarba ejtő kérdéseket. Ugyan, mi a helyzet a ff fotózással, és ugyan, mi a helyzet az objektív valósággal, végezetül, de főképpen, mi a helyzet a ff fotózás és az objektív valóság kapcsolatával. Válasza felcsillantotta a zen buddhizmus tömörségét, talányosságát, egyértelmű volt ugyanakkor, és filozófikusan mély:
Oá.

 

Ámbár sejtem,mit fogok megtudni tőle: a világ homályos foltokból áll, melyekben furcsa szúrós szagok vannak.De van egy puha,kerekded,meleg gömb,amiből jön a kaja,és ennek az illata is kellemes,egyáltalán nem szúrós,
Csak este jutok el hozzá, így lehet,hogy azt fogja mondani: a világ egyszerűen sötét és büdös.Kivéve azt a gömböt.

 

János,a buszon olvasva kérdésedet,bepötyögöm véleményem,noha folyamatosan változó helyen vagyok,de megpróbálom magamat e változó kórdinátáktól függetleníteni.Nehéz ledz,mert mellettem áll egy rendkívüli mófon formás tomporral megáldott fiatal teremtés,aki bimbózó objektivitásomra komoly veszély.Mégis,az újszülöttre vonatkozóan feltett kérdésedre ezt mondhatom: tegnap éjjal megszületett harmadik unokám,Abigél.Ma bemegyrk hzzá,és meg fogom tőle tudni a válaszg.

 

Most elköszönök, mert el kell rohannom e téridő egy pontjára (22-es stúdió), ahol nagyon objektív számú rezgések nagyon pontosan meghatározott időben zajló megszólaltatására kell 80 embert összehangolva egy nagyon szubjektív tárgyat kiizzadni a nap folyamán, melynek a neve: Concertino - III. tétel.

 

Most Xabolccsal írtunk együtt. Mihály (most Xabolcs), nos, a kormányok nemcsak a kiskatonák, de minden polgár problémájához vertikálisan állnak.
Amíg horizontálissá nem lesznek.

 

Madach:
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk."

 

Mihály, biztos lenne, de akkor feleslegessé válna a tantárgy. :)

 

Egyszerre írtunk sisivel, de ugyanazt: a filozófusok remekül megélnek.

 

Kedves Mihály, érdekes kéréskör ez az objektív valóság és a tükrözés (hogyan jelenik meg bennünk az "objektív valóság"). Filozófusok remekül megélnek belóle . Ahogy Te mondod, úgy van: attól füg, mennyire lépünk hátra a dolog vizsgálatában. Minimum relatív az, hogy objektív, vagy szubjektív, de a relativitás még az objektív valóságnál is sikamlósabb fogalom, úgyhogy nem folytatom, illetve bele se kezdek.
Azt viszont azt hiszem, nyugodtan kimondhatjuk: fotósként mindnyájan tapasztaljuk minden képünk elkészítésekor, valamint más fotóinak befogadásakor, mennyire szubjektív terület az, amit fényképezéxnek nevezünk. Noha az eszköz, a kamera olyannak tűnik, mint ami aztán tényleg objektívan tükrözi a valóságot. Hiszen e szerkezet lelkének még az elnevezése is: objektív. De mi tudjuk, hogy dehogy! És ez benne a jó!

 

Engedjétek meg János és Mihály (Képcsináló), hogy kételkedjek, mondhatni kékelkedjek egy kicsit. Tényleg objektív az a kék szín az autón?
És ha éjjel nézünk rá? Akkor fekete? És ha egy vörös kirakat elé állunk vele, akkor lila? És ha egy kutya nézi, akkor szürke? Nekünk a színekre van jónéhány szavunk, mint: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya. De kapaszkodjatok meg, van olyan nép, melynek nyelvén mindössze 4 szó van a színekre. Sőt! Van olyan afrikai törzs, mely mindössze 2 szóval rendelkezik a színekre vonatkozóan. Nekik milyen az autód színe?? Akkor tehát mi az, hogy az autó objektíve kék? Semmi más, minthogy ha ráesik a fény teljes spektruma, akkor annak egy bizonyos hosszúságú hulláma verődik vissza a felületéről. s hogy ezt a visszaverődést bizonyos emberek egyezményesen kéknek nevezik, de például az az afrikai hogy minek nevezi, azt nem is sejthetjük, s ha nem esik rá a teljes fényspektrum, akkor meg már annak se kék, akinek "objektíve" az volt. Arról már nem is szólva, hogy atomi szinten az autód felületének abszolút döntő része semmi más, mint űr, melyben néhány atommag rohangászik. Milyen színű a világűr? Fekete? Vagy ha nagyon messziről nézzük, olyan messziről, hogy a csillagok "összesűrüsödnek", akkor az űr az kék? Mint a te autód, mely tulajdonképpen űr, melyben néhány kósza atom rohangál, de te kéknek látod? És mi az, hogy az autó anyagának abszolút döntő része űr, ha azt az űrt mi nem látjuk, viszont kéket, azt látunk. Ezek után: tényleg objektív az, hogy az autód színe kék? (Csak egy kis gondolat-játék, ne vegyétek túl komolyan, mégha komoly is a dilemma: az objektíve kék színű autó esete.)

 

Mindenesetre sisi egy mondata a mostani diskurzusból bevésődött velőscsontomba, amit némelyek eufemisztikusan agynak neveznek, mégpedig ez:
"Egy bizonyos szint felett azonban nincs technikailag hibás fotó, csak hatástalan és az embert megállító kép."
(És most egy időre elköszönök, mert alá kell merülnöm.)

 

Mihály, ez az! Pontosan így.

 

Robert Schumann elég jó kritikus volt, és éppen elég jó zeneszerző. És Berlioz is, hasonlóképpen, alkotó és kritikus, egyiknek sem éppen rossz.
A propos Berlioz: Párizsban játszott (1831-ben talán) a pódiumon egy vékony, törékeny, fiatal lengyel zongorista, aki saját műveit adta elő Pleyel mester zongoráján. Feltűnően halkan játszott, finom érzékenységgel, de tűzzel ugyanakkor. Az első sorban ülő kritikusok leírásaiból elég pontosan, néhol hangról hangra pontosan tudjuk, hogyan játszott azon a hangversenyen az a fiatalember. A kritikusok, akik jegyzeteket készítettek az előadásról, s az első sorban ültek egymás mellett: Liszt Ferenc és Hector Berlioz.
A fiatal zongorista pedig Fréderic Chopin volt.
LINK

 

Köszönöm a linket! Klimt és Schiele is nagyon különleges művészek, szeretem nagyon, amit alkottak, s nem véletlen, hogy mikor Bécsben dolgoztam, a hotel Klimtben szálltam meg (dehogynem véletlen, de jól hangzik).

 

Neked is kellemes Húsvétot, Jani (képed alatt már kívántam, de itt se hagyhatom ki)!
(Ezek pici gyerekeknek való játéklabdák, nekik fontos, hogy nagyon színes legyen. Tulajdonképpen ebben a korban a giccs, mint olyan még nem értelmezhető. Később annál inkább, noha elég tág határok között mozog, és vita tárgyát gyakran képezi, mi az, mi nem. Az én nevelőanyám például a szecessziót is giccsesnek tartotta, ami pedig mára bevonult az értékes stílusok közé. Nem tudom, ő mit kezdett ilyen festményekkel (maga is festőművész volt), de ez a "giccs" engem például vonz:)
LINK

 

Géza, sikerült!!! KÖSZÖNÖM!
LINK

 

Köszönöm, viszont kivánok Neked, családodnak, és minden fotósnak és családjának kellemes Húsvétot.
És a minimalista fotók készítőinek küldenék egy bölcsességget, most olvastam:
A szamárfül egy minimalista origámi.
És akkor megpróbálom a kerek labdát enterrel:
LINK

 

Köszönöm, Neked is!

 

(a képek alatt megy a link, itt valamiért nekem nem)

 

LINK ://www.sportmania.hu/termekek/amerikai_futball-c796/sportfelszereles-c892/amerikai_futball_labdak-c8 93/wilson_nfl_extreme_amerikai_focilabda-p1276/?variation_id=82332

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Mai albumajánlat

Dr. Varga Terézia
Jégvirágok tánca

Tegnapi albumajánlat

Kácsor Károly
Afrika

Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel
számláló