Kiss András


A képeket Dékán István véleményezte

kÚp

Érdekes megoldású felvétel. Részben natúr naplemente, részben sziluettkép. Némi apró kompozíciós bizonytalanságok csökkentik a patetikus hatást. A bal alsó sarokban lévõ hegycsúcsok (horizont) vagy jobban bent lehetnének a képben, vagy teljesen ki kellett volna hagyni ezeket. A nagy, majdnem vízszintes felhõsáv is pont a ló lábánál megy keresztül. Ha volt esetleg mód egy méterrõl magasabbról fotózni, akkor mindez megoldódott volna. Egyébként hangulatos, összhatásában kellemes kép.

kÚp

Nem könnyû az éjszakai városkép, de ez a tény nem szolgálhat mentségül. A legfõbb gond, hogy a felvétel teljes sötétségben készült, ezért legnagyobb részén fekete. A fények pedig túlzottan beégtek. Korábban kell fotózni, amikor még kissé derengenek (szemre majdnem világosak) a sötét részek is. Állvány, vagy a gép stabil letámasztása feltétlenül szükséges. Ez a kép bemozdult. A csillagelõtét használata sajnos nem menti meg a felvételt.

kÚp

Ez majdnem jó lett. Azt is mondhatnám, hogy egy ígéretes kísérlet. A fátyolos tónus valamilyen technikai hiba, ezt figyelmen kívül hagyom. Vegyük szemügyre a kompozíciót. Alul és felül sok az életlen rész, egy fekvõ képkivágás jobban koncentrálna a lényegre. A hangyák nagyon érdekesek, ha sikerül valamilyen, az életmódjukra jellemzõ pillanatot elkapni és technikailag jól megoldani, akkor az egy nagyon értékes kép lehet. Érdemes tovább kísérletezni.

kÚp

Itt nehéz eldönteni, hogy mi volt a felvétel célja. A táj nyilván szép, de a drótkerítés tönkreteszi. A bal oldali fa indokolatlanul belóg. Az égbolt fehér, nem a megfelelõ fényben készült a kép. A fõ téma valószínûleg a kerítés. Ez azonban nem hangsúlyozódik eléggé, belevész a háttérbe. Ezért meglehetõsen zavaros az összhatás.

VISSZA. . ELÕZÕ . . KÖVETKEZÕ