K. András


A képeket Dékán István véleményezte

kÚp

Ezen a képen sajnos több a negatívum mint a pozitívum. Kapuboltozatból kifényképezni meglehetõsen gyakori ötlet, mondhatnánk úgy is, hogy kissé elcsépelt. A hivatalos esztétika erre azt mondja, hogy formalizmus (öncélú játék a formákkal). Úgyhogy ez nem tett hozzá a kép hangulatához. Ami nagyon kellemetlen, az a torony dõlése. Ha jól látom ez nem a Pisai Ferdetorony, inkább valahol Prága óvárosában lehet. Kéretik a fényképezõgépet függõleges helyzetben tartani. A másik kompozíciós "baki" a falból kiálló lámpa belelógása a toronyba és a háztetõbe. Ha úgy helyezkedtél volna el, hogy a lámpa a torony melletti kék égboltra essen, akkor egészen kiegyensúlyozott lenne a kép folthatása.

kÚp

Lehet, hogy csak a szkennelés miatt vesztek el a kép részletei, de az is lehet, hogy a facsoport egyszerûen alulexponált. Nem jó, hogy nincs a képen egy hangsúlyos, jól látható motívum. Az épületeket eltakarják a fák. Nagyon kellemetlen, hogy ferde a horizont. Mindjárt kifolyik a víz balra a képbõl (ezt csak egy nagyon kekec bíráló mondaná, tõlem távol áll az ilyesmi, eszembe sem jutott). Lényeg, hogy a gépet ilyen témáknál vízszintesen kell tartani. Utólag, megfelelõ vágással (Crop) is párhuzamosra lehet hozni a horizontot a kép alsó szélével.

kÚp

Az ódon épületek általában hangulatos motívumok. Ezen a képen azonban inkább kísértetvárosnak tûnik ez a lagúna. Ez részben a túl szórt világítás (borús idõ) miatt van, részben azért, mert nincs rajta semmi, ami élõ emberekre utalna. Nem elég a témát egyszerûen lefényképezni úgy, ahogyan ott van. Ki kell várni a megfelelõ fényt, és a megfelelõ szituációt. Például amíg arra téved egy gondola vagy egy csónak (feltételezem, hogy Velence).

kÚp

Az elõzõekkel ellentétben ez a kép határozottan tetszik. Jó a világítás, érdekesek a sziklák, és a felhõk (gõz) átlós elhelyezkedése is szerencsés. A képkivágás is megfelelõ. Már nem ismerem a helyszínt, de úgy érzem, hogy nincs a képen se több, se kevesebb, mint amennyi éppen kell. Remélem építõnek fogod fel a kissé szigorúra sikeredett kritikát. Én tényleg annak szántam.

VISSZA. . ELÕZÕ . . KÖVETKEZÕ