Mészáros András

A képekhez fûznék is egy kis magyarázatot:
1. A negatívon még van egy kis hely az énekesrigó feje fölött, úgyhogy kézi nagyításban ez nem lenne zavaró, de gépiben igen.
3. A fotó a látszat ellenére nem állatkerti és nem háziállatról készült fotó. A Vértesben egy tó mellett él egy idõsebb bácsi, aki magához szelidítette ezt a zöld gyíkot és a gyík párját annyira, hogy a nõstény hajlandó a bácsi kezébõl is elfogadni az élelmet és ezért néha még a lábára is felmászik. Persze ez nem jelentette azt, hogy könnyû dolgom lett volna a fotózásnál, mert az állatkák engem már nem tekinettek "havernak", így szó szerint lesben kellett állnom ezért a pillanatért .... A következõ válogatást szerda után tudom küldeni .

A képeket Pluhár János véleményezte
Mészáros András

Korábbi munkáidhoz hasonlóan ismét egy jól elkészített természetfotó sorozatot láthatunk, apróbb hibák azért vannak. Kissé statikusra sikeredett fotó, az viszont ad egy kis feszültséget a képnek, hogy a madár (talán énekes rigó, a madárvilágban nem vagyok otthon) kíváncsian figyel. Sajnos lemaradt egy kis rész a kobakjából, máskor jobban oda kell figyelni: ha teljes alakos fényképet készítünk, akkor a kiválasztott téma lehetõleg teljes terjedelmében szerepeljen. A kis mélységélesség és a háttér szerencsés kiválasztása jól elmosta a zavaró részleteket, mégis érdemesebb lett volna egy szûkebb és függõleges kivágást alkalmazni, mert egy kissé így is sok a fölösleges felület. Képed mindkét oldalán lehetett volna kissé csonkítni a figyelmet elterelõ fûfelületbõl, így jobban a témára lehetne koncentrálni. Technikailag alapvetõen jól kivitelezett fénykép.

Mészáros András

És íme egy szép sziluettfotó. A vadkacsa elõtt-mögött - ismét csak a kis mélységélességnek köszönhetõen - a naplemente ellenfényének jelzésszerûsége érdekes hangulatot ad a képednek. Itt nem is fontosak a színek, elég csak a napsugarak vízen játszó tónusgazdagsága: kitûnõ a megvilágítás. Ez a fényképed már dinamikusabb, mert a nem központosan elhelyezett téma mozgalmassá teszi a képet (egyébként meg a madár úszik). Itt csak az a kis hiba említhetõ, miszerint az elõtér és a háttér felülete megegyezik, a téma függõlegesen középen van. Érdemes ilyen esetben vagy az elõteret, vagy a hátteret nagyobbra hagyni.

Mészáros András

Sajnos ez csak egy háztáji fotónak sikeredett. Maga a gyík nagyon szép, jó a megvilágítás is, tónusgazdag a fénykép, viszont nem kellett volna ilyen nagy felületet hagyni a zokninak-szandálnak. Nem illik a többi kép közé. Ettõl eltekintve technikailag ez is egy jó fotó. Talán ha szembõl készítetted volna a képet, akkor kisebb lett volna ez a - hangsúlyozom, számomra - zavaró helyzet (ami egyébként szokatlan), valamint a gyík farka sem maradt volna le.

Mészáros András

Csak magamat tudom ismételni: a jól megválasztott nézõpont nagyon fontos, a témához megfelelõen kiválasztott mélységélesség úgyszintén. A jó megvilágítás, helyes exponálás tökéletes képet eredményezhetne. A probléma itt megint csak a képkivágással, a komponálással van. Hiába a háttértõl való jó elkülönítés, ha a háttér túl sok, elvonja a figyelmet. A középre komponálás unalmassá teszi a képet, bedöglik, nincs dinamizmusa. Itt a szitakötõ a fontos nem pedig a mögötte elfolyó életlen zöld. Kár elrontani egy-egy képet dekomponálással.

VISSZA. . ELÕZÕ . . KÖVETKEZÕ