Fotóvilág Újdonságok Adok-veszek Digitális Fotó Magazin Kéfórum Fórum Linkek Tesztképek

LEXIKON
Fotográfiai szakkifejezések rövid magyarázatai

R-Z

RAJZOLAT
Az objektívek által alkotott kép minõségére utaló kifejezés

REFLEXIÓ
Az optikában: fény visszaverõdése a felületekrõl.

REKESZNYÍLÁS (RELATÍV NYÍLÁS)
Az objektívben a fényrekesz lamellái által le nem fedett lencsefelület. Ezen hatolnak keresztül a képalkotó fénysugarak. A rekesznyílás nagysága (felülete) befolyásolja a kirajzolt kép világosságát. A rekesznyílást a fényrekesz segítségével lehet szabályozni.

REKESZÉRTÉKEK
A rekeszértékek az objektív fényáteresztõ képességére utaló szabványos számok. A szabványos rekesszám-sorozat: 1 -1,4 - 2 - 2,8 - 4 - 5,6 - 8 - 11 - 16 - 22 - 32 A kisebb számokkal jelölt rekeszértéknél nagyobb az objektíven áthaladó fényáram, így a lencse által kirajzolt kép világosabb. A számsorban a kisebbtõl a nagyobb számértékek felé haladva minden szomszédos érték felére csökkenti az objektíven átjutó fényt.

REKESZ AUTOMATIKA (IDÕ PRIORITÁS)
A megvilágítási automatika egyik formája. Ilyenkor a megvilágítási idõt kézzel kell beállítani. Ehhez a fénymérõ adatai alapján a fényképezõgép választ és állít be rekeszértéket.


SPOT FÉNYMÉRÉS
Más szóval: szelektív fénymérés. Ennél a mérési módnál a fénymérés csak a képmezõ közepén vagy más részén egy megjelölt kis körben (átmérõ: 3-5 mm) történik. A spotméréssel meghatározható a téma viszonylag kis részletének helyes expozíciója.


SCHWARZCHILD EFFEKTUS
Egyes fotóanyagok fényérzékenysége a túl rövid vagy a túl hosszú megvilágítási idõ esetén csökken. Igy alulexponált lesz a felvétel. A jelenség neve: Schwarzchild effektus
.

SZÍNSZÛRÕ
Színes, fényáteresztõ anyagból készült eszköz, megváltoztatja a rajta áthaladó fény színét.

SZÓRÓDÁSI KÖR
A tárgy egy elméleti pontjából kiinduló fénysugarak az objektíven áthaladva a filmen nem egy pontba érkeznek meg. Az a felület amire a fénysugarak szétterülnek, a szóródási kör. Élesre állított helyzetben a szóródási körök a legkisebbek, életlen leképzésnél nagyobbak.


TELEOBJEKTÍV
Hosszú gyújtótávolságú, az alapobjektívnél kisebb látószögû objektív. A téma kisebb részletét felnagyítva rajzolja a filmre.

TELJES NYÍLÁS
A teljes nyílás az objektív legnagyobb rekesznyílása. Ilyenkor az egész lencsefelület résztvesz a képalkotásban.

TELJES NYÍLÁS
A teljes nyílás az objektív legnagyobb rekesznyílása. Ilyenkor az egész lencsefelület résztvesz a képalkotásban.

TTL FÉNYMÉRÉS
Fénymérés az objektív mögött, a gépvázban lévõ érzékelõ segítségével.

TÚLEXPOZÍCIÓ
A fotónyersanyag túl sok fényt kapott. Az optimálisnál nagyobb expozíció, amely már a képeredmény észrevehetõ romlását eredményezi.

TÜKÖRREFLEXES KERESÕ
Ez a megoldás a nevét onnan kapta, hogy az objektív mögött egy 45 fokban elhelyezett tükör vetíti a fényt egy vizszintes mattüvegre. Ezen rajzolódik ki a kép. - kétobjektíves - egyobjektíves

TÜKÖRREFLEXES KAMERA
Ezekben a fényképezõgépekben az objektív mögött egy 45 fokban elhelyezett tükör vetíti a fényt egy vizszintes mattüvegre.


VAKU
Villanófény, örökvaku. Fotográfiai célokat szogáló világítási eszköz. A korszerû vakukészülékekben speciális fénycsõ ( gázkisülési csõ ) található. Ez egy erõs elektromos kisülés hatására rövid ideig fényt bocsájt ki.

VAKUSZINKRONIDÔ
A redõnyzáras fényképezõgépeknél legtöbbször nem lehet minden expozíciós idõhöz vakut használni. Azt a legrövidebb megvilágítási idõt, amelynél a villanófény használata még problémamentes, vakuszinkronidõnek nevezzük. A rövidebb idõknél a vaku nem világítja ki az egész filmkockát.

VISZONOSSÁGI TÖRVÉNY
Ha ugyanannyi fokozatban a rekesznyílást zárjuk és a megvilágítási idõt hosszabbítjuk vagy a rekeszt nyitjuk és a megvilágítási idõt rövidítjük, akkor az expozíció nem változik. Ezt nevezzük viszonossági törvénynek. (Lásd még: Schwarzchild effektus)

VÖRÖSSZEM-EFFEKTUS
Ha a villanófény a fényképezõgépen van és a modell belenéz az objektívbe, akkor gyakran a szemei vörösnek látszanak. A jelenség oka a tág pupilla és a szemgolyó belsejében kialakuló fénytörés.


ZÁRSZERKEZET
A zárszerkezet az exponálás elõtt és után elzárja a filmet a fénytõl. A fényképezõgép vázában vagy az objektívben helyezkedik el.

ZOOM OBJEKTÍV
Változtatható gyújtótávolságú objektív. Az objektív látószögét egy gyûrû elforgatásával vagy húzásával fokozat nélkül lehet változtatni. Nevezik még gumiobjektívnek is.

A lexikont jelenlegi teljes terjedelmében ITT megtekintheti

© Copyright: Dékán István 1999

Fõoldal ¦ Képvilág¦ Kéfórum ¦ Hírek ¦ Digit. eszközök¦ Általános ismeretek ¦ Felsõbb szint ¦ Lexikon ¦ Adok-veszek ¦ Digitális kép ¦ Fórum ¦ Linkek ¦