Fotóvilág Újdonságok Adok-veszek Digitális Fotó Magazin Kéfórum Fórum Linkek Tesztképek

Az objektívek tulajdonságainak jelölései


A korszerû objektívek bizonyos tulajdonságait a gyártók az elnevezésben valamilyen betûkóddal megjelölik. A leírásokban leggyakrabban szereplõ tulajdonságokról és fogalmakról adunk itt összefoglalót.
ASP - Aszférikus lencsék
Aszférikus Aszférikus
Az objektívekben található lencsék domborulata általában gömbfelület (szférikus lencsék). Gyakorlati tapasztalat, hogy a lencse közepén és szélein belépõ párhuzamos fénysugarak a filmen nem egy pontban találkoznak, szétszóródnak. Ez rontja a rajzolatot. A hiba neve: gömbi eltérés vagy nyíláshiba. Ez utóbbi kifejezés abból ered, hogy a rekesznyílás szûkítésével a hiba csökken. A szûk rekesznyílásnál a lencsék külsõ része nem vesz részt a képalkotásban. A gömbi eltérés elsõsorban a nagy fényerejû, nagy lencsefelületû objektíveknél okoz gondot. A probléma orvoslására a szabályos gömbalaktól eltérõ felületû lencséket építenek be egyes objektívekbe. A nem gömbfelületû lencséket szaknyelven aszférikus lencséknek nevezzük. Az aszférikus lencsék használatát a lencsecsiszolási technológiák fejlõdése tette lehetõvé.

LD, ED - Alacsony színszórású üveg
Alacsony színszórás
Ezt az ED vagy LD (Low Dispersion Glass) jelölés jelzi. A domború üveglencsék a prizmához hasonlóan színösszetevõire bontják a rajtuk áthaladó fényt. Ezért a különbözõ színû fénysugarak a filmen kissé szétszóródnak, valójában nem egy pontba érkeznek meg. Ennek a jelenségnek a neve kromatikus aberráció (Chromatic aberration). Ez a gyakorlatban az élesség és a kontraszt romlását, valamint a színek megváltozását okozza. A hagyományos üveg helyett találtak olyan anyagokat (pl.: a fluorit) amelyeknél a színek szóródása alacsonyabb. Az alacsony színszórású üveglencsék beépítése az objektívekbe csökkenti a kromatikus aberrációt. Ezáltal javul a rajzolat. Fõként teleobjektíveknél fontos.

IF, RF - Belsõ vagy hátsó élességállítás
IF
Ennél a rendszernél az élességet egy belsõ lencsetag elmozdításával állítják. Így az élesség állítása közben nem változik az objektív hossza, és nem fordul el eredeti helyzetébõl az elsõ lencsetag. Ez utóbbi körülmény egyes színszûrõk vagy a polarizációs szûrõ használatakor elõnyös. A belsõ élességállítás másik elõnye, hogy az élesség állításakor kisebb lencsetömeget kell mozgatni. Ez az autófókuszos rendszereknél gyorsabb élességállítást tesz lehetõvé, mint a hagyományos élességállítási szisztéma. A belsõ élességállítás jelzése az objektíven IF (Internal focusing) vagy RF (Rear focusing). Ez utóbbi a hátsó lencsetaggal történõ élességállítást jelenti.

DC - Élesség eltolás
DC
DC-( Defocus-Image Control). Ez lehetõvé teszi a fotós számára, hogy a DC-gyûrû elforgatásával szabályozza a mélységélességet, azt a kép elõterére, vagy hátterére téve. Így elérhetõ, hogy például a háttér szûk rekesznyílásnál is életlen legyen. A funkciót elsõsorban portré és divat fotóknál használják.

IS - Image Stabilizer
Képstabilizátor
Képstabilizátorral rendelkezõ objektív. A kézben tartott fényképezõgép bemozdulása, különösen teleobjektívek használatánál jelentõs hibaforrás. A képstabilizátor csökkenti vagy megszünteti a kép bemozdulását a gép kisebb elmozdulása esetén. Az objektívbe épített szenzor érzékeli a gép megrezdülését az exponálás közben. A stabilizátor elektronikus rendszere egy lencsetagot mozgat. Ezzel bizonyos határok között elérhetõ, hogy az objektív által kirajzolt kép a filmen ne mozduljon el. Be lehet állítani, hogy a stabilizáció csak a vízszintes, csak a függõleges mozgásokra vonatkozzon, vagy mindkét irányban érvényesüljön.

D - típusú Nikkor objektívek
D
A korszerû autofókuszos objektívek nagy részében egy (vagy több) mikroprocesszor is beépítésre került. A D jelzés a Nikkor objektíveknek azt a csoportját jelöli, amelyek a beállított távolság információját képesek a gépváz elektronikájával közölni. Egyes géptípusok (F5, F90X, F70) ezt az információt a vakuvezérlésnél hasznosítják. Más géptípusok (F5, F90X, F70, F50 és PRONEA 600i;) az automatikus expozíció meghatározásához is figyelembe veszik az AF információt, tehát a téma távolságát a fényképezõgéptõl.

USM - Ultra Sonic Motor
USM USM
Az USM jelzés a Canon objektívek speciális élességállító motorját jelöli. Ennek kétféle változata van. A Micro-USM egy piezoelektromos elven mûködõ mikromotor. A gyûrû-rendszerû USM (Ring-type USM), szintén piezoelektromos elven mûködõ, de magnélküli motor. Ez áttételek nélkül mozgatja az élesség állítására szolgáló lencsetagot. Ez halk, gyors és pontos mûködést jelent.

S - Silent Wave motor
Silent Wave
Az autofókuszos Nikkor objektívek korszerû élességállító rendszere a Nikon Silent Wave motor- ra épül. Jelzése: AF-S. Piezoelektromos elven mûködõ, magnélküli (lineáris) motor a lencsetagok közvetlen mozgatásához. Az ilyen rendszerû motorok gyors, pontos és halk autófókusz mûködést tesznek lehetõvé.

© Copyright: Dékán István 1999


Fõoldal ¦ Képvilág¦ Kéfórum ¦ Hírek ¦ Analóg spec. ¦ Digitális spec. ¦ Fotóeszközök¦ Digit. eszközök¦ általános ismeretek ¦ Felsõbb szint ¦ Fotókönyvek ¦ Lexikon ¦ Adok-veszek ¦ Digitális kép¦ Fórum¦ Hírlevél ¦ Linkek ¦