Fotóvilág Újdonságok Adok-veszek Digitális Fotó Magazin Kéfórum Fórum Linkek Tesztképek

Cokin szûrõk és elõtétek -2

Vissza a téma 1. részéhez
Folytatás: átmeneti szûrõk
Cokin system
A Cokin szûrõtartó úgy van kialakítva, hogy egyszerre három filter is elhelyezhetõ benne. Így egyénileg elképzelt kombinált képhatások is létrehozhatóak. Az optikai természetû elõtétek (lágyító csillagszûrõ, többszörözõ, stb.) például színszûrõvel együtt is használhatók.
Warmton filter
Nem mindig van szükség teljesen színhelyes képre. Sokszor kellemesebb, ha a kép színegyensúlya eltér a valóságostól. Portré vagy aktfotózásnál gyakran elõnyösebb, ha a kép kissé sárgás-vöröses árnyalatú. Ezt a színegyensúlybeli eltérést nevezzük meleg tónusnak. Az elnevezés a színek asszociatív hatására utal. Életünk során megszokjuk, hogy néhány jellegzetesen magas hõmérsékletû jelenség, mint a tûz, a Nap vagy egy felizzított vasdarab vöröses színû. Sárgás-vöröses-barnás árnyalatú az emberi bõr is. Ezért ehhez a színhez a melegség érzete társul. A fénykép kékes elszínezõdését ilyen összefüggésben hideg árnyalatnak is nevezzük.
Warm
warmton
Felvétel szûrõ nélkül és Warmton filterrel
A warmton filterek olyan speciális sárgás-vöröses szûrõk, amik a bõrszínt melegebb árnyalatúvá, és ezzel képileg kellemesebbé teszik. A szûrõnek három különbözõ erõsségû változata van.

Álomszûrõ
Az álomnak (Traumfilter) keresztelt elõtét egy speciális lágyító-effektet hoz létre. Nem azonos a klasszikus lágy rajzolatot okozó (pl. duto) elõtétekkel. Ez sokkal effektívebb. Olyan, mintha kettõs expozícióval kissé elmozdítva kétszer fényképeztük volna le a motívumot.
Traumfilter
Traumfilter

Az egyik expo éles, a másik a rekesznyílástól függõen különbözõ mértékben elmosódott. Szûk rekesznyílásnál egy kettõs képnek megfelelõ a látvány, tág rekesznyílással a második kép elmosódott lesz. Ettõl lesz a felvétel álomszerû.
Szürő nélkülSzűrővel
093
093 Traumfilter
Szürő nélkülSzűrővel
091040
Álomszûrõ és színes csillagszûrõ
Ha a képen fényforrás van, akkor színes csillagszûrõvel kombinálva (Farbsternfilter) tovább fokozható az álomszerû hatás.
{short description of image}
filter
Az álomszûrõ átmeneti színszûrõvel kombinálva

© Copyright: Dékán István

Folytatás: átmeneti szûrõk


Fõoldal¦ Képvilág¦ Kéfórum ¦ Hírek ¦ Analóg spec. ¦ Digitális spec. ¦ Fotóeszközök¦ Digit. eszközök¦ általános ismeretek ¦ Felsõbb szint ¦ Fotókönyvek ¦ Lexikon ¦ Adok-veszek ¦ Digitális kép¦ Fórum¦ Hírlevél ¦ Linkek ¦