Fotóvilág Újdonságok Adok-veszek Digitális Fotó Magazin Kéfórum Fórum Linkek Tesztképek

Cokin szûrõk és elõtétek -3
Az átmeneti szûrõk
Vissza a téma 1. részéhez
Vissza a téma 2. részéhez
Az átmeneti szûrõk talán a leggyakrabban használt effektszûrõk. Az átmeneti szûrõ jellegzetessége, hogy az egyik fele átlátszó, a másik fele pedig valamilyen színû vagy szürke. A két rész között kb. egy centiméternyi tónusátmenet van.
-
Azoknál a motívumoknál alkalmazható eredményesen, ahol a kép két része között nagy a világossági különbség és a két részt egy viszonylag egyenes vonal választja el. Jellegzetesen ilyenek azok a tájképek, ahol a vízszintes horizont felett túl világos az égbolt. A szûrõ színezett része nemcsak színezi a mögötte lévõ motívumrészt, hanem sötétíti is. Természetesen használható más motívumok egyes részeinek sötétítésére vagy színezésére is.
-
-
-
Minthogy a négyzet alakú filter a szûrõtartóban elcsúsztatható, ezért nem feltétlenül kell az átmenetnek a képmezõ közepén lennie. A felvételen a színezett és az átlátszó rész átmenetének nagysága függ a rekesznyílástól is. Nyitott rekesszel lágyabb az átmenet, zárt blendenyílásnál kisebb területre korlátozódik. Az objektív gyújtótávolsága is befolyásolja ezt a hatást. Nagylátószögû objektívnél, szûk rekesznyílásnál a legkisebb az átfutás nagysága.
-
-
Ezekkel a szûrõkkel a világos égboltot, ha van rajta egy kis felhõzet, drámai, viharos jellegûvé lehet alakítani.
-
Más Cokin szûrõkkel, például többszörözõ prizmával, lágyító elõtéttel vagy polarizációs szûrõvel újabb, szokatlan, kombinált képhatások érhetõk el. Külön érdekes lehetõség két átmeneti szûrõ együttes alkalmazása.
-
-

© Copyright: Dékán IstvánFõoldal¦ Képvilág¦ Kéfórum ¦ Hírek ¦ Analóg spec. ¦ Digitális spec. ¦ Fotóeszközök¦ Digit. eszközök¦ általános ismeretek ¦ Felsõbb szint ¦ Fotókönyvek ¦ Lexikon ¦ Adok-veszek ¦ Digitális kép¦ Fórum¦ Hírlevél ¦ Linkek ¦