Fotóvilág Újdonságok Adok-veszek Digitális Fotó Magazin Kéfórum Fórum Linkek Tesztképek

digital-world.hu


Cokin szûrõk és elõtétek

Az igényes fotográfusnak gyakran van rá szüksége, hogy kisebb-nagyobb mértékben módosítsa a naturális látványt. A Cokin szûrõcsalád erre ad lehetõséget.
Az eredeti látvány megváltoztatása történhet a kép minõségének javítása érdekében vagy különleges képhatások létrehozására. A felvételi képmódosítások eszközei a különbözõ színszûrõk és más optikai elõtétek. Ezek lényege, hogy a fotózáskor a gép objektívje elé helyezve a lencsén áthaladó fénynyaláb színének vagy optikai tulajdonságainak megváltoztatásával fejtik ki hatásukat. Az egyik legsokoldalúbb felvételi képmódosító eszközcsalád a Cokin rendszer. A használathoz minimum három részegység szükséges. A fõ rész a mûanyag szûrõtartó. Ennek hátsó részébe "pattintható be" az a fémgyûrû, amin a gép objektívjébe illeszkedõ csavarmenet van. Egy mûanyag tartóhoz különbözõ átmérõjû objektívekhez való fémgyûrûk is illeszthetõk (bizonyos határokon belül). A szûrõtartó elülsõ részén több sin is van. Ezekbe csúsztathatók be a négyzet alakú szûrõk, egymás mögé több is.
Cokin szürötartók
Méret szempontjából háromféle szûrõtartó és ennek megfelelõen háromféle elõtét-sorozat létezik. Az "A" jelzésû 36 és 62 mm közötti szûrõátmérõjû objektívekhez. A "P" jelzésûek 48-tól 82 mm átmérõjû lencsékhez használhatóak. Az "X-Pro" sorozat a 62 és 122 mm közötti szûrõátmérõvel rendelkezõ objektívekhez készül. Maguk a szûrõk általában mûanyagból készülnek. Hatásuk a tükörreflexes fényképezõgépek keresõjében legtöbbször ellenõrizhetõ. Egyes elõtéteknél (stpotfilterek, lágyítók, tükrök) a rekesznyílás is befolyásolja az optikai hatást. Ezért ezeket a "munkablendénél", tehát zárt rekesznyílás mellett célszerû ellenõrizni. Az elõtéteknek kódszámuk van, ez alapján lehetséges a pontos azonosítás.
Cokin
A sima színszûrõk egy része a színhibák korrigálására, más része érdekes színhatások létrehozására szolgál. Egyes szûrõk más-más célból, de fekete-fehér és színes filmhez is használhatóak. Ilyenek a 001-004 számú változatok. Ezek sárga, narancs, vörös és zöld színûek. A fekete-fehér felvételeknél a téma egyes színeinek világosítására vagy sötétítésére használjuk a színszûrõket. A sárga, narancs vagy vörös szûrõk például a kék égboltot teszik sötétebbé a felvételen. A zöld szûrõ a zöld növényzet világosítását szolgálja. Színes filmnél ezek a szûrõk erõsen elszínezõdött, egyszínû képeket eredményeznek. A képszínezõ szûrõknek van olyan változata is, amelynek hatása nem az egész képfelületen érvényesül. Ezeknél a szûrõ felületének közepén egy 10 milliméter átmérõjû színezetlen kör alakú rész van (Spot Colored). Ezért a képfelület közepe színhelyes marad. Ezt nevezzük Spot-hatásnak. Az, hogy a színszûrõ színezõ hatása a középsõ részen mennyire érvényesül, a rekesznyílás nagyságától függ. Nagy nyílásnál gyakorlatilag nem látszik a spot-hatás. A rekesz szûkítésével a középsõ változatlan és a környezõ elszínezett rész határozottabban szétválik. (063-066) Van olyan spot-szûrõ is, amely nem színes, hanem szürke (062). Itt a kép szélei nem színesek lesznek, hanem sötétebbek.
Starfilter
A csillagszûrõk (Starfilter) a téma kiugróan világos pontjai körül csillag alakú fényszóródásokat hoznak létre. Ezekkel szokták a csillanásokat kiemelni, feltûnõbbé tenni. A csillagok "szárainak" száma a szûrõ kialakításától függ. Általában 4, 6 vagy 8 ágú csillagok jönnek létre (056)
Cokin
A diffrakciós szûrõk (Diffractor Filters) speciális csillagszûrõk. A téma világos, fénylõ pontjai körül szivárványszínû csillanásokat hoznak létre (040-043). Jól használhatók napsütésben csillogó tárgyak fényképezésekor vagy éjszakai képeknél, ha azokon fényforrások vannak.
Cokin
Átmeneti hatás
Az átmeneti szûrõk (Graduated Filters) elsõsorban a tájak fényképezésénél kapnak szerepet. Ezeknél a szûrõ egyik fele átlátszó, a másik színes. A két rész között kb. 1 centiméteres hosszon folyamatos az átmenet. Sokszor használják ezt az égbolt elsötétítésére vagy elszínezésére. Készül kék, bíbor, vagy barnás színben. Természetesen belsõ felvételeknél is használhatóak.
Cokin
Szivárvány-effekt
Poénos ötlet a szívárványfilter. Ez egy átlátszó mûanyag lapon lévõ szívárvány színû félkörív. Ha ügyesek vagyunk, akár borús tájból is sikerül szívárványos égboltot varázsolnunk.
többszöröző
A többszörözõ prizmák olyan speciális üvegprizmák, amelyeket az objektív elé helyezve a motívum megtöbbszörözõdik a felvételen.
Katalógus
Itt egy kis mini katalógust mutatunk be a Cokin szûrõkrõl. A képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthetõ (95 kb).

© Copyright: Dékán István

Folytatás: Warmton szinezõszûrõk és "álomfiltetek"
Eladó COKIN szûrõk kedvezõ áron!

Fõoldal¦ Képvilág¦ Kéfórum ¦ Hírek ¦ Analóg spec. ¦ Digitális spec. ¦ Fotóeszközök¦ Digit. eszközök¦ általános ismeretek ¦ Felsõbb szint ¦ Fotókönyvek ¦ Lexikon ¦ Adok-veszek ¦ Digitális kép¦ Fórum¦ Hírlevél ¦ Linkek ¦