Regisztráció Elfelejtette jelszavát?


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Mai albumajánlat

Lex Mihály
Életképek

Tegnapi albumajánlat

Lex Monika:
Úton-útfélen

Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel
Aktuális gyorstippünk:

Ha nincs kioldózsinórMonitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
 
Tesztcikkek / Nikon D3100
1 2

Nikon D3100

2010-10-28 01:16:00

Teszfotók >>>

Adatlap>>


A D3100 számos új szolgáltatást nyújt elődjéhez képest. A legfontosabb változásokat a 14 megapixeles CMOS szenzor, az élőkép, illetve a Full HD videózási lehetőség jelentik.


Közel egy éve jelentette be D3000-es, belépőszintű modelljét a Nikon. A frissített utód nem egyszerűen egy ráncfelvarrott verzió, hanem egy komoly fejlesztésen átesett típus. Az első és legfontosabb változás az érzékelőt érinti, ami a korábbi 10 megapixeles CCD-ről, 14 millió képpontos CMOS-ra változott. Fizikai kiterjedésben nincs differencia, maradt a DX formátum. Frissült a processzor is, az Expeed 2 látja el a képfeldolgozó funkciót. Újdonság az élőkép üzemmód, amit eddig csak a D5000-en lehetett megtalálni a belépőszintű Nikonok között. Videózás tekintetében a mostani gép túl is szárnyalja a D5000-et, Full HD (1080p) mozgóképek készítésére is lehetőségünk van. Számos kényelmi funkció mellett akadnak apróbb hiányosságai is a masinának. Ilyen például az expozíciósorozat illetve a magyar menü hiánya.


Felépítés
Első ránézésre nem találni jelentős változás az elődhöz képest. A D3100 bridge méretű vázzal rendelkezik, ennek ellenére nincs gond a fogással. Jó helyen vannak a gumibetétek és a kapaszkodók is. Egyedül a kisujjunk lóg le a gép aljáról, akit ez zavar, utólag markolatot vásárolhat hozzá. Pontosak az illesztések, igényes a kidolgozás. A beépített vaku felett rendszervakupapucs található. Gazdag a kínálat ki- és bemeneteket illetően, a szokványos USB és HDMI csatlakozó mellett külső GPS egység fogadására alkalmas aljzatot is találunk. A csatlakoztatott GPS-t a menüben kell aktiválnunk, ha azt szeretnénk, hogy a kép földrajzi koordinátái is rögzítésre kerüljenek az EXIF információk közé.


Mindezeken túl vezetékes távkioldót is csatlakoztathatunk gépünkhöz, sajnálatos visszalépés viszont, hogy elmaradt az infrás távkioldási lehetőség. Egy SD kártya aljzat található a gép oldalán, nincs reteszelés, nincs extra védelem kinyitás ellen. Pozitívum viszont, hogy a D3100 már képes kezelni az SDXC kártyatípust, ami az SD széria legnagyobb kapacitású és leggyorsabb modelljeit jelenti. Az objektív középvonalába került a fém állványmenet, így még cseretalp használatával is lehetőségünk van az akkumulátor cseréjére. Hasonlóan más DSLR-ekhez, az akksi nem tölthető USB-n keresztül, csak saját töltővel. A D3100 az F bajonettes optikákkal használható, ezek közül teljes kompatibilitást az AF-S és AF-I típusok élveznek. A gépváz nem tartalmaz fókuszmotort.

Kezelőszervek
Újdonság a hüvelykujjnál található kapcsoló, ezzel élőkép üzemmódra válthatunk, a kapcsoló közepén található dedikált videógombbal pedig azonnal el is indíthatjuk a felvételt. Maradt a belépőszintnél megszokott, egy darab végtelenített tárcsa, de pozitívumként említhetem a kényelmes négyirányú kezelőszervet (pl. a menüben történő lépkedéshez). Nikon klasszikus az LCD baloldalán található gombsor, a visszajátszás, a főmenü vagy éppen a kicsinyítés-nagyítás érhető el innen. Az objektívet marokra fogva a bal kéz hüvelykujjánál található a programozható „Fn” (funkció) gomb, ide például az érzékenységet vagy a kép felbontását programozhatjuk. A mélységélesség ellenőrzése az expozíciókorrekció gombjával történik, ami az exponálógomb mellett található. A vaku felnyitó gombja egyben a vakufényerő-kompenzációt is ellátja, amennyiben a végtelenített tárcsa forgatása közben nyomvatartjuk azt. A nagy méretű programtárcsa minden milliméterére került valamilyen funkció. A kreatív módok mellett motívumprogramokat találhatunk, a D3000 öröksége pedig a GUIDE mód. Ez egy újfajta megközelítést alkalmaz, pontról-pontra lépkedve meghatározhatjuk, hogy milyen témát, milyen körülmények között szeretnénk fotózni. Tulajdonképpen egy szöveges segítséget kapunk, ami után a kívánságainknak megfelelő üzemmódot fogja választani a gép. Ez egy foknyi előrelépés a teljesen automata üzemmódról, amikor a masina maga határozza meg, hogy milyen motívumprogram a legmegfelelőbb. Profi Nikonokat idéz a programtárcsa melletti, négyállású kapcsoló. Sorozatfelvételi mód, önkioldó vagy csendes üzemmód kapcsolható itt kényelmesen.


Élőkép, autófókusz, exponálás

A cikk folytatása >>

számláló