Regisztráció Elfelejtette jelszavát?


A Fotóvilág működése

Alapszabályzat


Mai albumajánlat

Lex Mihály
Életképek

Tegnapi albumajánlat

Lex Monika:
Úton-útfélen

Videóajánlat
Lépcsőszimfónia
kompozíciós esettanulmány

Tapétázás kisvakuval
video
Szarka Klára: A hírkép és a riport
tárgyfotó
Profi tárgyfotó egyszerű eszközökkel
Aktuális gyorstippünk:

Ha nincs kioldózsinórMonitorkalibrációs segédábraProfi monitorkalibráció ábrák:
www.lagom.nl


Mit ne tölts fel a Fotóvilágra?
 
Tesztcikkek / Teszt: Nikon D7000
1 2

Teszt: Nikon D7000

2010-11-24 17:59:00

Tesztfotók >>>
Adatlap>>>

Dékán István

Főbb jellemzők
Ez a 16,2 megapixeles gép a Nikon felső-közép kategóriás gépének a D90-nek az utódja. Külsőre nagyon hasonló, mérete egy kicsit kisebb, de a funkciói természetesen jelentősen kibővültek, ezért néhány jellemzőben még a D300-on is túltesz. 1080p formátumú HD videót készít, amihez külső mikrofoncsatlakozással is rendelkezik. Az érzékenység ISO 100 és 6400 között állítható Ez még kibővíthető ISO 25600-ig. Az élességállításról 39 mezős AF rendszer, a fénymérésről 2016 pixeles szenzor gondoskodik. A sorozatfelvétel legnagyobb sebessége 6 kép/mp.
A váza magnézium ötvözet. Külsőleg stabil, rusztikus hatást kelt. Fogantyúja jól kiugrik, a belső részén egy kis horpadás is végigfut, úgyhogy a fogása határozottan kényelmes. A hüvelykujjnak a hátlapon kialakítottak egy kis mélyedést, így nem nyomjuk meg véletlenül egyik hátoldali gombot sem.

A gombok elhelyezése a megszokott, mindkét kézre jut belőlük. Kicsit kiemelkednek, és megnyomáskor érezhetően bemélyednek, így kényelmes a kezelésük. A hátlapon kapott helyet az élőképet aktiváló billentyű és a videofelvételt indító gomb. A gép tetején, bal oldalon a szokásos helyen találjuk az expozíciós üzemmódok tárcsáját és alatta egy gyűrűt a kioldási módokkal (egyes kép, sorozatkép, stb.). A hátoldali monitor 3 collos, 921000 képpont felbontású. Fontos újdonság ebben a kategóriában, hogy a D7000 két kártyahelyet kapott az SD/SDHC/SDXC kártyákhoz. A menüben kiválaszthatjuk, hogy miként kezelje a gép a két kártyákat. Az egyik betelése után a másikon folytatható a rögzítés. A „backup” módban mind a két kártyára párhuzamosan történik a mentés. A harmadik lehetőség, hogy az egyikre a RAW a másikra a JPG állományok kerülnek. A keresőkép a gép kategóriájához képest meglehetősen nagy, a kereső nagyítása 0,94-szeres, a képfedés 100%-os. A D7000 rendelkezik autofókusz motorral és mechanikus kuplunggal a régebbi objektívekhez. Így nem csak az AF-S és AF-I objektívekkel működik az automatikus élességállítás.

Funkciók
Az objektív mellett bal oldalon kapott helyet az autofókusz billentyűje (AF/M) itt egy gombot is találunk. Ha ezt lenyomva tartjuk, akkor a hátsó tárcsával lehet váltani a rögzített (S), folyamatos (C) vagy az ezek közül automatikusan választó (A) autofókusz mód között.

A váz tetején, a bal oldalon van a főtárcsa és alatta kioldási módok tárcsája. A főtárcsán megtaláljuk a négy alapmód (P, S. A. M) mellett a teljesen automata módot, és ennek vaku nélküli változatát, valamint a SCENE módot. Ez utóbbi automatikusan választ különböző motívumprogramok közül. Ezen kívül kétféle felhasználói beállításcsomagot tárulhatunk el. Ezeket is a főtárcsával aktiválhatjuk (U1, U2). A főtárcsa alatt kapott helyet a kioldási módok tárcsája. Itt választhatunk az egyes kép (S), a kétféle sebességű sorozatkép (CL, CH) és csendes mód (Q) közül. Ezen ívül ide került az önkioldó, a távvezérlő, és a tükörfelcsapással történő exponálás (Mup) beállítása is. Ez a tárcsa alaphelyzetben reteszelt, elforgatásához le kell nyomni egy gombot. Így nem lehet véletlenül eltekerni. Amúgy a beállítása egy kézzel is elvégezhető.

Menü
A nagyon sok menüpontot hat fő csoportba rendezték. Ezek sorrendben: lejátszás, felvétel, felhasználói beállítások, setup, retus, saját menü (my menu).
A visszajátszási menüben 10 pont áll rendelkezésre. Ezek a megszokott, ebben a kategóriában általános menüpontok.
A felvételi menünek 20 pontja van (lásd a videót). JPG kép háromféle felbontással és mindegyik háromféle tömörítéssel tárolható el. A RAW csak a legnagyobb felbontással készíthető. A RAW képeknél kiválasztható, hogy veszteséges vagy veszteség nélküli formátumban szeretnénk tömöríteni. Ezen kívül az is, hogy a színmélység színcsatornánként 12 vagy 14 bit legyen. Így optimalizálható a fájlméret.


Felvételi menü


Az automatikus fehéregyensúlynál választhatunk a normál és a melegebb tónusú színhatás között. Mindegyik finomhangolható. Rendelkezésre áll hat előre definiált fehéreygensúly, szintén finomhangolhatóan. A hangolást mindegyiknél külön eltárolja a rendszer. Ezen kívül beállíthatjuk a fehéregyensúlyt kelvinérték alapján számszerűen vagy manuálisan fehér felülettel. A kontrasztkiegyenlítés (Active D-Lighting) az automata és kikapcsolt helyzeten kívül négy fokozatra állítható.
Nagyon bő a testreszabást szolgáló felhasználói menü (Custom setting menu). Ebben hat csoportba rendezve negyvennyolc menüpontot találunk. A kategóriák a következők: Autófókusz, fénymérés/expozíció, időzítés/AE-lock, sorozatok/vaku, kontrol (lásd az illusztrációt).


Felhasználói beállítások

A cikk folytatása >>

számláló