Alapította: Dékán István 1996-ban

Blog

Magyar győztes a világ legnagyobb mobilfotós versenyén

2022-01-24
elonezet

2022. január 20. csütörtökFotósHírek.hu

 

        

Tompa Attila – Generációk

Bár a bejelentés korábban megtörtént, de azóta is nagyon büszkék vagyunk Tompa Attilára, aki megnyerte a Huawei mobilfotós versenyt Generációk c. képével. Gratulálunk!

 

Magyar amatőr fotós diadalmaskodott a HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2021 nemzetközi mobilfotós versenyén. Tompa Attila Generációk című alkotásával – két másik versenyzővel egyetemben – elnyerte az Év fotósa címet, valamint a fődíjjal járó 10 ezer dolláros nyereményt. A világ legnagyobb mobilfotós versenyén idén több mint száz országból egymilliót meghaladó nevezés érkezett, az amatőr és profi fotósok tíz kategóriában küldhették be HUAWEI telefonokkal készített képeiket, vagy videóikat.

Dékan István 25 év --FOTOVILAG--

2021-12-23

Mini kamera a Canontól! PowerShot PX

2021-11-01

Bejelentés Canon

Megjelent: PowerShot PX

2021. október 28. csütörtökFotósHírek.hu

 

        

Canon Powershot PX

A Canon Europe bemutatta a PowerShot PX-et, egy kicsi, okos és barátságos kamerát, amely automatikusan készít kiváló minőségű 11,7 MP képeket és Full HD 60p videókat.

 

A Canon továbbra is elkötelezett a képalkotó technológia újradefiniálása iránt, a PowerShot PX intelligens funkciói, például az állóképek és videók automatikus rögzítése, újragondolják a családok emlékeinek rögzítését. Ezzel az okos kamerával a családok élvezhetik az együtt töltött pillanatokat, miközben rögzíthetik anélkül, hogy az objektív mögött kellene állniuk.

A családi fotósoktól a kütyükedvelőkig ez az új, intuitív kamera intelligens funkciókat tartalmaz a közösségi események és a mindennapi emlékek dokumentálására. Az automatikus rögzítéssel és elsőbbségi felvétellel a PowerShot PX egy innovatív kiegészítője a tárháznak, amely kiegészíti a fotósok meglévő fényképezőgépeit, és ragyogó példája a Canon technológiai algoritmusának és az előretekintő funkcióknak, amelyek folyamatosan bővülnek termékpalettájával.

Hirdetés:

 

Élje meg a pillanatot saját fotósával

Amikor meg szeretné örökíteni az élet értékes pillanatait és egyben szerepelne is a felvételen, a PowerShot PX ideális választás – követi a cselekvést, és intelligensen helyezi el az alanyokat a képmezőben, hogy rögzítse a természetes gesztusokat és reakciókat. Bekapcsolás után a hordozható PowerShot PX bárhová elhelyezhető az otthon körül, és felvételeket készíthet a mindennapi pillanatokról. A hangvezérlő funkció lehetővé teszi a teljesen érintésmentes vezérlést állóképek vagy dinamikus videók készítéséhez.

Az egyszerű, mégis hordozható kialakításnak, az USB-C töltésnek és a beépített Wi-Fi-nek köszönhetően – amely okoseszközökhöz kapcsolódik – a kompakt PowerShot PX bárhová elhelyezhető. Az intelligens arcfelismerő funkciókkal a PowerShot PX automatikus alanykeresést használ, hogy szereplőit a képmezőben tartsa, és olyan fényképeket készítsen, amelyek egyébként kimaradhattak volna. A 19-57 mm-es fókusztávolság, továbbá a forgatható-és-dönthető zoom objektív vízszintesen 340° és függőlegesen 110° -os széles látómezőt kínál az akció követésére.

Tegye kinccsé a mindennapokat


Hirdetés:

Tekintsen vissza az őszinte pillanatok digitális albumába a PowerShot PX iOS és Android alkalmazásával1 és kapjon ajánlásokat ettől az okos fényképezőgéptől a legjobb felvételek megtartására. Ezek a dédelgetett fényképek és videók a memóriakártyán vannak tárolva, hogy könnyen fel lehessen őket tölteni a számítógépre. Az alkalmazás segítségével manuálisan vezérelheti a fényképezőgépet a tökéletes felvétel elkészítéséhez, és távolról készíthet képeket, anélkül, hogy oda-vissza kellene futnia az eszköz ellenőrzéséhez. A családok személyre szabhatják az automatikus felvételi beállításokat is, az objektív szögét a saját stílusuk szerint rögzíthetik, és ismerős arcokat választhatnak az alkalmazáson belül, így biztosítva a prioritást a fényképezés során. A PC-s webkamera segédprogram2 használatával a PowerShot PX webkameraként is használható.

 

 

Az PowerShot PX fő jellemzői:

Állóképek és videók automatikus rögzítése
Forgatható-és-dönthető zoom objektív, 340°-os forgatási és 110°-os dőlési látószöggel, valamint 19-57 mm-es (egyenértékű) zoomobjektívvel
Felismerési technológia bizonyos arcok rangsorolására
Kézi vezérlés és képkezelés a Connect alkalmazáson keresztül Mini PTZ Cam-hez
Wi-Fi és Bluetooth® megkönnyíti az okostelefonokhoz és táblagépekhez való csatlakozást3

www.canon.hu


1 A felhasználóknak telepíteniük kell a Connect for Mini PTZ Cam alkalmazást.
2 A felhasználóknak telepíteniük kell a Wireless Webcam Utility for Mini PTZ Cam segédprogramot.
3 A Bluetooth® szóvédjegy és emblémák a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában lévő bejegyzett védjegyek, és az ilyen védjegyek Canon Inc. általi használata engedélyköteles. A többi védjegy és kereskedelmi név a megfelelő tulajdonosoké. Az okos eszköznek Bluetooth 4.0 (vagy újabb) verzióval kell rendelkeznie. Szükséges továbbá, hogy az okos eszköz iOS 8.4 (vagy újabb) vagy Android 5.0 (vagy újabb) operációs rendszert használjon.

Social:

FotósHírek.Hu

Adminisztrátor at Práger Péter

A FotósHírek.hu oldal 2011. nyarán jött létre azzal a céllal, hogy a fotózás iránt érdeklődők, és aktív résztvevői megfelelő minőségi, és mennyiségű híreket kapjon a fotós piacról. Ne kelljen oldalakat böngésznie, hanem ezt 1 oldalon belül megtalálja. Idő közben kiegészült fotós eseményekkel és fotópályázatokkal is oldalunk, és még nincs vége a fejlesztéseknek ...

NIKON Z9 Megjelent!

2021-11-01

Bejelentés Nikon

Megjelent: Nikon Z9

2021. október 28. csütörtökFotósHírek.hu

 

        

Nikon Z9

Megérkezett a hosszú ideje várt Nikon új milc zászlóshajója a Z9, ami nem csak a konkurencia orra alá pörkölt rendesen, de a piacvezető D6 csúcskategóriás DSRL jövőjét is megpecsételte. Lássuk mit tud a 45 megapixeles fullframe milc.

 

Sajtóbejelentés:

2021. október 28.: A Nikon a mai napon bejelenti a valaha volt legfejlettebb csúcsmodell fényképezőgépét, a Z 9-et. A Z 9 jelentős előrelépés mind a Nikon, mind a professzionális képalkotás számára. A tükör nélküli fényképezőgép a Nikon mérnökei által tervezett új, rétegelt, 45,7 MP-es, teljes képes CMOS-érzékelővel és egy rendkívül gyors EXPEED 7 processzorral büszkélkedhet. A Nikon eddigi legkifinomultabb automatikus élességállítási rendszerével és a 3D követéssel a kategóriájában páratlan videókészítési képességekkel, kivételes elektronikus kereső kijelzővel, akár 120 kép/mp-es sebességgel, teljes automatikus élességállítással és expozícióméréssel és egyéb tulajdonságokkal rendelkezik.

Hirdetés:

 

A Nikon Z 9 mellett a Nikon bejelenti a NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S – az első Z sorozatú szupertelefotó zoomobjektívet – és az FTZ II bajonettadaptert is, amellyel még jobban kihasználható a meglévő FTZ bajonettadapter.

A Z 9 a fényképezés és a videózás határait feszegető fotósok számára készült. Kiválóan alkalmas természet- és sportfotósok, valamint fotóriporterek számára, akik kivételes elektronikus keresőt, AF-et és működőképességet igényelnek, még a D6-ot is felülmúló megbízhatóság mellett. A Z 9 az olyan divat- és kereskedelmi szakemberek számára is érdekes lesz, akiknek minden kreativitásukat meg kell mutatniuk a nagy felbontású állóképekben és videókban, valamint azoknak a videósoknak, akik minőségi eredményeket szeretnének elérni hatékony és agilis gyártási környezetben.

„A Z 9 a legfejlettebb fényképezőgép, amelyet valaha készítettünk. Túlmutat mindenen, ami jelenleg a piacon van” – mondta el Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere. „Kevés fényképezőgép számít igazán „korszakalkotónak”, ez az egyik. A Z 9 rendkívüli feldolgozásának, sebességének, mesterséges intelligenciával vezérelt technológiáinak és ergonómiájának köszönhetően a fotósok minden eddiginél jobban lesznek képesek megküzdeni a világítással, a témával és a környezettel kapcsolatos kihívásokkal. A fényképezőgép műszaki képességeinek köszönhetően a profik új szintre emelhetik alkotásaikat.”

 

 

A Z 9 fő funkciói

Kiemelkedő AF és 3D-s követési teljesítmény

A 493 pontos AF-rendszer 405 automatikus mezős AF-pontot tartalmaz – ötször többet, mint a Z 7II –, míg a 10 AF mező mód lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen feladathoz optimalizálhassák az AF beállítását. A mélytanulásos mesterséges intelligencia eközben akár kilenc különböző tématípus legfejlettebb szintű, egyidejű észlelését is lehetővé teszi. Ezt egészíti ki a 3D-s követés – elsőként a Nikon tükör nélküli fényképezőgépeinek termékcsaládjában –, amely segít megragadni minden kulcsfontosságú pillanatot. Az emberektől és tulajdonságaiktól az állatokig és járművekig; a Z 9 megérti, hogy mit fényképez, és azonnal reagál a téma helyzetének, tájolásának vagy sebességének változására.

Nikon Z9

Korszakalkotó videókészítési képességek

A Z 9 hihetetlen képalkotó ereje lehetővé teszi, hogy a felhasználók kiváló, teljes képes 8K 24p-től 60p, és 4K 24p-től 120p-s videókat és időzített videókat rögzítsenek a fényképezőgéppel. A 30p-s 8K-s videók rögzítése kb. 125 percig végezhető egy menetben, ez a leghosszabb időtartam a tükör nélküli fényképezőgépek esetébeni. Továbbá kompatibilis a ProRes 422 HQ formátummalii, amely megbízhatóan szolgálja ki a széles körben jelentkező videó produkciós igényeket is. A közelgő firmware-frissítés pedig lehetővé teszi majd RAW 8K-s videók rendkívül egyenletes, 60p-s felvételét isiii. A teljes AF/AE és a szemérzékelő AF támogatja a videókészítést, mivel a Nikon új N-RAW formátuma jól kezelhető fájlméreteket biztosítiv.


Hirdetés:

 

Nagy sebesség

Több mint 1000 képetv készíthet teljes felbontású RAW-ban 20 kép/mp sebességgel egy sorozatban. Szintén lehetséges a képrögzítés egészen 120fps-ig, hozzávetőlegesen 11MP felbontású JPG Normál képminőség mellett teljes AF/AE képességgel az új C+ módban. A világ leggyorsabb leolvasási sebességévvi gyakorlatilag megszűnik a csúszózár-effektus, olyan mértékben, hogy eltávolítottuk a mechanikus zárat. Az 1/32000-es záridő és a fényképezőgép ISO 64-es felvételkészítési képessége együttesen hihetetlen mélységélességet biztosít még rendkívül erős fény mellett is.

 

Folyamatos láthatóság, valós időben

A Z 9 a legnagyobb fényerejűvii (3000 nites) elektronikus keresővel rendelkezik, a dual-stream technológia pedig biztosítja a mindig élő, elsötétedés nélküli fényképezést, így a fotósok egyetlen pillanatról sem maradnak le. A Z 9 kijelzője valóban folyamatos valós idejű képet biztosít, vagyis ha a téma elmozdul, vagy a legkisebb változás történik a fényképezendő jelenetben, a felhasználó ezt is látni fogja.

Ergonómia és robusztusság

További első alkalomként szolgál a Nikonnál, hogy a Z 9 négytengelyes függőleges és vízszintes dönthető monitorral van felszerelve, amely lehetővé teszi a fotósok számára, hogy a pillanathoz alkalmazkodva gyorsan és rugalmasan komponáljanak. A professzionális eszköz minden egyes centiméterét, a fényképezőgép ergonómiáját, például a gombok elrendezését a professzionális fotósok véleménye alapján finomítottuk és fejlesztettük tovább. Mindeközben robusztussága túlmutat a D6-én is, így biztosítva, hogy a felhasználók még zord körülmények között is rögzíthetnek mindent. Az új AF mód gomb segítségével a felhasználók átválthatnak az AF mód és az AF mező mód között a keresővel történő fényképezés során, míg a felső és hátsó LCD-funkciókijelző és a főgombok a főkapcsoló megpöccintésével világíthatók meg, így könnyen módosíthatók a beállítások sötétben is.

Ára 2,2 millió forinttól indul, és Decembertől érhető el a hazai kereskedésekben.
Jó kis karácsonyi ajándék lehet valakinek. :J

Nikon Z9

Nikon Z9 főbb tulajdonságok:

Felbontás 45 MP
Érzékelő Fullframe CMOS
Processzor EXPEED 7
Kártyafoglalat 2 db CFExpress / XQD
EVF 3.6 MP OLED kijelző, 100%-os lefedettség
Zár típusa Elektronikus zár zárhanggal és érzékelőpajzzsal
Zársebesség 1/32000–30 mp (1/3, 1/2 és 1 Fé választható, M módban kiterjeszthető 900 mp-re); hosszú expozíció; időzített
ISO 64-25.600
Fókuszpontok száma 493
IBIS 5 tengelyes
Egyéb WiFi,Bluetooth, érzékelőpajz+kettős bevonat (szenzorhoz), megvilágított gombok, új RAW formátum

www.nikon.hu


  • i A Nikon kutatásai alapján, a 2021. októberi állapot szerint.
  • ii Kompatibilis egészen 4K/60p-ig, kivéve a Full HD/24p, 25p és 30p beállításokat
  • iii A 8K/60p videófelvétel fényképezőgéppel való rögzítéséhez firmware frissítés szükséges (2022-ben lesz elérhető).
  • iv Az N-RAW RAW-minőségű fájlokat tesz lehetővé a ProRes RAW-fájlok fájlméretének körülbelül felével. Az N-RAW-felvételkészítés csak egy firmware frissítést követően lehetséges (2022-ben lesz elérhető).
  • v ProGrade Digital Cobalt CFexpress kártyák használata esetén.
  • vi A több mint 30 megapixeles, tükör nélküli fényképezőgépek között, a 2021. októberi állapot szerint. A Nikon kutatásai alapján.
  • vii A teljes képes tükör nélküli fényképezőgépek között, a 2021. októberi állapot szerint. A Nikon kutatásai alapján.

Social:

FotósHírek.Hu

Adminisztrátor at Práger Péter

A FotósHírek.hu oldal 2011. nyarán jött létre azzal a céllal, hogy a fotózás iránt érdeklődők, és aktív résztvevői megfelelő minőségi, és mennyiségű híreket kapjon a fotós piacról. Ne kelljen oldalakat böngésznie, hanem ezt 1 oldalon belül megtalálja. Idő közben kiegészült fotós eseményekkel és fotópályázatokkal is oldalunk, és még nincs vége a fejlesztéseknek ...

Megjelent: Canon EOS R3

2021-09-14
elonezet

Canon EOS R3

Megelőz. Túlszárnyal. Ismerd meg a tükör nélküli EOS gépet, amely forradalmasítja a mozgás fotózását. Örökítsd meg a megismételhetetlen pillanatokat 30 kép/mp sebességgel.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

MAGYARORSZÁG 365 FOTÓPÁLYÁZAT 2021

2021-09-09

 


 

 


 

FELHÍVÁS

A Magyarország 365 fotópályázat célja, hogy bemutassa az ország értékeit. A pályázatot Magyarország kormánya kezdeményezi a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, és a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködésben. A pályázatra amatőr és hivatásos fotósok is nevezhetnek.

A pályázati kiírás letöltése

KATEGÓRIÁK

Három kategóriában lehet pályázni: természet és táj, épített és tárgyi örökség, életképek.

 


TERMÉSZET ÉS TÁJ

 


ÉPÍTETT ÉS TÁRGYI ÖRÖKSÉG

 


ÉLETKÉPEK

DÍJAZÁS

A zsűri mindhárom kategóriában három díjat oszt ki.

1. helyezett: 1 millió forint
2. helyezett: 500 ezer forint
3. helyezett: 300 ezer forint

Internetes szavazás alapján minden kategóriában kiosztásra kerül közönségdíj, ezek értéke minden kategóriában 1 millió forint.

1 000 000 Ft

500 000 Ft

300 000 Ft

1 000 000 Ft

JELENTKEZÉS

FELTÉTELEK

Csak 2021. január 1-je után készült fotókkal lehet nevezni, de fotósorozat részeként korábban készült képek szerepelhetnek, amennyiben a sorozat tartalmaz legalább egy, a megadott időszakból származó képet is. Az alkotásoknak eredeti tartalmaknak kell lenniük. Korábbi, és más pályázatokon díjat nyert képek nem adhatók be. Egy pályázó maximum 25 pályaművet küldhet be, kategóriától függetlenül, amelyek lehetnek egyedi fotók vagy legfeljebb 10 képből álló sorozatok.

RÉSZTVEVŐK

A pályázaton 16. életévüket betöltött magyar állampolgárok és az Európai Gazdasági Térség tagállamainak állampolgárai, amatőr és hivatásos fotográfusok vehetnek részt.

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ

Az elkészült alkotásokat 2021. október 18. éjfélig várjuk.

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA

A pályaműveket elektronikus úton lehet feltölteni a fotopalyazat.magyarorszag.hu oldalra egy online regisztrációt követően.

ÉRTÉKELÉS

A pályaműveket 5 tagú szakmai zsűri bírálja el. A legjobb képek alkotói a három kategóriában közönségdíjat is kaphatnak a fotopalyazat.magyarorszag.hu oldalon meghirdetett internetes szavazás alapján.

ADATVÉDELEM

Általános szerződési feltételek letöltése

ZSŰRI

Kaiser Ottó

fotográfus, a zsűri elnöke

Keleti Éva

Kossuth-díjas fotográfus

Haris László

fotóművész, érdemes művész,
a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja

Potyó Imre

környezetkutató, a 2020-as pályázat díjazottja, az év természetfotósa 2018, 2020

Szecsődi Balázs

fotográfus

REGISZTRÁCIÓ

Teljes név

E-mail

Cím

Telefonszám

Jelszó

Jelszó újra

 

 

 

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

* Elfogadom az Általános Szerződési Feltételeket, és az annak részét képező Adatkezelési szabályzatot.

Hozzájárulok ahhoz, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda a későbbi kapcsolattartás céljából a regisztráció során megadott személyes adataimat (név, e-mail-cím, telefonszám) visszavonásomig kezelje.

* Elmúltam 18 éves

 

vagy Szülői hozzájárulás feltöltése

Hozzájáruló nyilatkozat letöltése

 

 

Magyarország Kormánya

Magyar Turisztikai Ügynökség

Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Magyar Természetjáró Szövetség

Impresszum

MINIMALIST PHOTOGRAPHY

2021-09-07

 

Facebook Twitter 

VÁLOGATÁS A MINIMALIST PHOTOGRAPHY AWARDS FOTÓPÁLYÁZAT KÉPEIBŐL

 

2021. szeptember 05.  Mai Manó Ház

minimalizmus (vagy minimal art) több modern művészeti irányzat összefoglaló neve. Mindegyik művészeti ágban közös jellemzője, hogy az alkotók a lehető legkevesebb eszköz és anyaghasználattal igyekeznek műalkotásaikat létrehozni. A formák és a színek letisztultak, egyszerűek, amiből a stílusirányzat neve is ered. A kevesebb több elvén működő formanyelv a fotográfiában is megtalálta a maga helyét.

2021-ben már harmadik alkalommal hirdették ki a Minimalist Photography Awards fotópályázat legjobb képeit. A több mint 3700 beérkezett pályaműből végül az ausztrál Allen Koppe kapta a kétezer dollárral járó Minimalist Photographer of the Year 2021 díjat. Emellett tizenkét külön kategóriában hirdettek nyerteseket. A díjak zsűrizésében a következő tagok vettek részt: Nick Moore (British Journal of Photography), Paula Tognarelli (Griffin Museum of Photography), Peter Ibsen (Sunday-S Gallery), Craig Whitehead (Street Photographer), Milad Safabakhsh (B&W Minimalism Magazine).

Mai bejegyzésünkben – a szervezők engedélyével – olyan fotográfusok képeit mutatjuk be, akik bár díjat nem nyertek, de a zsűri méltónak találta őket a bemutatásra. 

repel.jpg

Fotó: Timo Lemmetti: Repel
(Konceptuális művészet kategória, 3. helyezett) 
© Minimalist Photography Awards
 

street_treats5.jpg

Fotó: Fred Mortagne: Street Treats
(Utcai fényképezés kategória, 3. helyezett) 
© Minimalist Photography Awards

 

swimming_pool_barcelona_2019.jpg

Fotó: Gysel Fernandini: Swimming Pool, Barcelona
(Légi fényképezés kategória, 2. helyezett) 
© Minimalist Photography Awards
 

perspe4.jpg

Fotó: Gustav Willeit: Perspe
(Fotómanipuláció kategória, 3. helyzett) 
© Minimalist Photography Awards
 

night_tree.jpg

Fotó: Thom Middlebrook: Night Tree
(Éjszakai fényképezés kategória, 2. helyzett) 
© Minimalist Photography Awards
 

primitives4.jpg

Fotó: Svetlana Smirnova: Primitives
(Absztrakt kategória, 3. helyezett) 
© Minimalist Photography Awards
 

metaphysical_body_landscapes.jpg

Fotó: Anna Lazareva: Metaphysical Body Landscapes
(Művészet kategória, 3. helyezett)
© Minimalist Photography Awards


A Minimalist Photography Awards fődíjas sorozatát és a kategóriák első helyzettjeinek képeit ezen a linken tekintheted meg.

FotósHírek.hu : SONY ZV-E10 Megjelent!

2021-08-02
elonezet

Végre hivatalosan is bejelentette a SONY a legújabb vlog kameráját, a ZV-E10-et. Korábbi cikkünkben már említettük, hogy jön a trónkövetelő, a hivatalos megjelenés azonban 3 hetet csúszott az eredeti július 7-hez képest.

 

Sajtóbejelentés:
A ZV-E10 APS-C kamera kiváló minőségű videó- és hangteljesítményt, vlog-optimalizált funkciókat és sokoldalú csatlakoztathatóságot kínál – így tökéletes videós tartalomgyártók számára.

Astrofotó verseny, Fornax Mounts

2021-07-21

Mozdulj együtt az univerzummal

 

A Fornax Mounts, Magyarország elsőszámú csillagászatieszköz-fejlesztője és -gyártója asztrofotópályázatot hirdet.

Három kategóriában van lehetőséged nevezni a versenyre. Ezek alapján asztrofotód témája lehet mély-ég, a Tejútrendszer, vagy a naprendszer objektumai, attól függően melyik áll hozzád legközelebb.

A nevezéshez nem kell mást tenned, mint regisztrálni a weboldalunkon, és feltölteni az elkészült munkáidat. Ha a nevezett fotóidat közösségi oldalakon is meg szeretnéd osztani, kérünk, használd a #FornaxMountsCompetition és a #Letsmovewiththeuniverse.

A verseny zsűrijét a világ számos országában fotózó Fornax Mounts nagykövetei alkotják.

 

Kategóriák:

Mély-ég

Tejútrendszer

Naprendszer (bolygók, Hold, Nap, üstökös)

 

Díjak:

FŐDÍJ: Fornax 52 mount + MC5 controller

2. díj minden kategóriában: LighTrack II Full Set

3. díj minden kategóriában: LighTrack II mount

4. díj minden kategóriában: 60% OFF from any LighTrack II Sets or Accesoies of LighTrack II mount

5. díj minden kategóriában: 40% OFF from any LighTrack II Sets or Accesoies of LighTrack II mount

6. díj minden kategóriában: 20% OFF from any LighTrack II Sets or Accesoies of LighTrack II mount

 

 

Zsűri:

Fényes Lóránd (Magyarország)

Alex Conu (Norvégia/Románia)

Mehmet Ergün (Németország)

Sári Bence (Fornax Mounts)
Még lesz egy vagy két nagykövet aki zsűri lesz

 

 

Jelentkezés:

Regisztrálj a weboldalunkon és töltsd fel a fotóidat.

 

Nevezés idő kezdete:

2021. augusztus 1., vasárnap

 

Nevezési idő vége:

2021. október 31., vasárnap

 

Eredményhirdetés:

2021 November

Fortepan Hírlevél / Tamási Miklósi

2021-07-17

 

 

Kedves Barátaink!

22 adományozó, 2100 fényképét töltöttük fel a Fortepan Friss sorozatába. Az ismerősnek tűnő, de megunhatatlan amatőr fotós hagyatékok mellett két fontos szerzőnk - Szalay Zoltán és Urbán Tamás - életművéből is mutatunk új képeket. Közel négyszáz fotót pedig az osztrák Nemzeti Könyvtár első világháborús gyűjteményéből válogattunk. 

80 fontos kép itt https://fortepan.hu/hu/photos/?latest&tag=best%20of

a teljes sorozat pedig itt látható https://fortepan.hu/hu/photos/?latest

 

 

Többen kérdezték tőlünk, hogy mi történt a régi Indexen futó Fortepan Nagykép rovattal. Lassan egy éve, hogy az Index újságíróinak felmondásával a sorozat is elköltözött. A rovatot a Capa Központ támogatásával, Virágvölgyi István szerkesztésében Heti Fortepan címmel folytatjuk. Újdonság, hogy a cikkek szabad felhasználással készülnek, vagyis bárki átveheti és újraközölheti a szövegeket, fotókat. Remek újságírók dolgozzák fel az adományozóink, képeink történeteit. Érdemes a péntek reggelt velünk kezdeni! 

Az hogy szabad felhasználással, vagyis CC licenccel publikáljuk a fotókat (az Önök fotóit!) mára természetessé vált. Ebben, a korlátok nélküli publikálásban hiszünk, ahol az olvasó-író-művész-diák kedvére böngészhet, tölthet le és közölhet fotókat. Időről-időre kísérleteket teszünk, hogy a közgyűjtemények fotótárait is efelé tereljük - be kell látnunk, hogy kevés sikerrel. Több mint tíz év alatt egyetlen nagyobb Múzeumot sem sikerült meggyőznünk arról, hogy a szabad felhasználás a kulcsa és értelme a múzeumi munkának. A digitális másolatban nem csak az a jó, hogy ezáltal megőrizhetjük az analóg nyersanyagra készült képet. Ugyanennyire fontos lenne, hogy amit egyszer digitalizáltunk, az legyen elérhető és közölhető bárkinek. Különösen igaz ez akkor, ha a fotó szerzője több mint hetven éve elhunyt. Az ilyen műalkotások esetén ugyanis automatikusan megszűnik a védettség, az alkotás szabadon felhasználhatóvá válik. Vajon miért nem követik közgyűjteményeink ezt a szabályt? A legőszintébben mondom: nem tudom. Talán többen kéne kérnünk, hogy Székely Aladár (1870-1940), Balogh Rudolf (1879–1944), Moholy-Nagy László (1895-1946) és társaik képeit tessék megosztani velünk? Vagy - ahogy Joachim Gauck vezetésével a keletnémet demokraták tették a Stasi iratokkal - jelképesen le kéne foglalnunk ezeket a fotókat? Vagy csak egy bátor múzeumi vezető kéne, aki jó példát mutat és a digitalizált hagyatékokat letölthetővé teszi az intézménye honlapján? Bárhogy is lesz, ez a jövő. Képek százezrei, sőt milliói (ha a közpénzen létrehozott, digitalizált és fenntartott MTI fotóarchív 13 millió fotójára gondolunk) lesz letölthető és publikálható egy évtizeden belül. Ez a jó hír. A rossz, hogy addig a Fortepan képeivel kell beérniük. Most éppen 152.951 fotóval a sűrű, kesze-kusza, rémes és mesebeli XX. századból.