Alapította: Dékán István 1996-ban

Gondolatok!

Legfrissebb témák
Egy mondat, vélemény Deák Lajos Egyensúly tanulmány c.képéről:  Kétféle egyensúly lehet a képeinken, statikus vagy dinamikus. Statikus egyensúlya a tiszta szimmetriájú képeknek van, amelyeken egyenrangú elemek helyezkednek el a kép mindkét oldalán. Dinamikus az egyensúly akkor jön létre amikor különböző vonzerővel rendelkező elemeket valamilyen formában egyenértékűvé teszünk. A fotó erre remek példa
Szendrei Tibor József
5 napja
Sok kameránál az EXIF-ben az expo értéke 10/......  általában az 1/..... jelölés a szokásos Mi lehet az eltérés oka?
Szendrei Tibor József
2020-06-29
Vannak ott még néhányan , innen, prémium kategóriás képekkel . Részemről nekik is gratulálok.
Veress Zsolt
2020-06-23
ehhez csak gratulalni lehet Beliczay Robertnek :) Bravo!
Bányik Éva
2020-06-22
Van az a bizonyos 1x.com oldal. Ennek az oldalnak az kezdő részén szokott lenni egy cikk is.  Van amikor egy alkotóval foglalkozik a cikk, van amikor egy témakört vagy stílust jár körbe. A mostani cikkben, ebben a cikkben:  
  https://1x.com/blog/permalink/8962  
egy tagtársunk, Beliczay Róbert  képe is benne van.Grat!

Kovács Mihály
2020-06-21
Annyiért megcsinálom én is... Ez azért vicc :) Én ennyiért 3 hónapig dolgozom, Pontosan 3 hónapig.... 
Komlós Gabriella
2020-06-12
...és keresni olcsóbb megoldást. Talán lehet.
Deák Lajos
2020-06-11
Kedves Tagtársak! Én kaptam egy árajánlatot a programozónktól, amit egyenlőre félre raktam! Az üzenőfalat 450 000 Ft. -t készítené el! Talán felkellene mérni mennyien akarják ezt és nekiállni a pénzgyűjtésnek! 
János Müller
2020-06-11
Lajosnak teljesen igaza van abban is, hogy sok esetben egyszerubb lenne a kommunikacio es nagyon igaza van abban is, hogy sokan meg se nezik a beirasokat. Es ami ettol meg rosszab, hogy olyan felhasznalok is vannak akik csak toltogetik a kepeiket es varjak a pontozasokat mig ok maguk meg csak veletlenul sem ertekelnek mas kepet (sot lehet, hogy meg se nezik a tobbi kepet, nemhogy meg hozza is szoljanak) Maszoval sok esetben hianyzik a visszacsatolas ami egy kozosseg alapjat kene kepezze. Persze, tisztelet annak a nehany kivetelnek akik egy remek kis csoportot alkotnak itt a FV-on es akik miatt egyaltalan nem banom, hogy en is e kozosseghez tartozom :)
Bányik Éva
2020-06-11
Pedig zölden világított a jelzés, hogy üzenet érkezett. Mindenképpen egyszerűbb lenne a kommunikáció és nem csúszna bele a FV-on kívüli magán szférába. Természetesen nem szükségszerű a párbeszéd, sokan vagy nem is reagálnak a képük alá írt véleményekre, vagy meg sem nézik, hogy jött-e a beírásukra a szerzőtől reakció, így nem is tud kialakulni párbeszéd, pedig az sok félreértést, sértődést, érzelem tolulást akadályozhatna meg.
Deák Lajos
2020-06-11
Az előd fotovilágon valóban volt ilyen, és majdnem minden hasonló fotomegosztó oldalon van, de nekem soha nem hiányzott. Volt olyan sajnálatos esetem a régi fv.-n, hogy majdnem egy év elteltével vettem csak észre, hogy egyik tagtársunk üzenetet küldött. Akkor mindjárt válaszoltam és elnézést is kértem a késés miatt, de arra már nem jött válasz... :(
Puskás Gábor
2020-06-11
Tudod Zsolt, nekem Zsák Károly szellemisége adja meg az útmutatást, aki soha nem hagyta el az általa választott csapatot a Budai 33 FC-t, akkor sem, amikor az kiesett az első osztályból. Ha képességekben nem is tudok, de szellemiségben szeretnék hozzá hasonlítani.
Deák Lajos
2020-06-11
Lajos eszrevetelet tamogatom, ez a kerdes engem is foglalkoztat egy ideje; bizony nagyon jo lenne :)
Bányik Éva
2020-06-11
Addig is regisztráljatok az 500px-re. Ott van üzenő fal.:)
Veress Zsolt
2020-06-11
Többedszer kerül szóba, többek által javasolva, hogy meg kellene oldani a régi FV-on jól működő üzenőfal rendszert, hogy a tagok a nyilvánosság kizárásával tudjanak egymással kommunikálni egy-egy személyesebb probléma vagy felvetés megbeszélése, vagy kapcsolatfelvétel céljából.
Deák Lajos
2020-06-11
Zoli, igen! van, amikor már minden mindegy.
Józsa Géza
2020-06-02
Aki akarja a díj nyertes képekben is kap egy csomó hiányosságot.
Veress Zsolt
2020-06-01
Valóban nagyon sokféle magyarázat létezik egy kép hiányosságainak megmagyarázására :-))))))))))
Vass Zoltán
2020-06-01
Talán megemlítenék még egy szempontot. Vannak esetek, amikor a tartalmak nem tesznek szükségessé igényesebb technikát. Fő az összhang!
Józsa Géza
2020-05-27
Persze, igazad van. A képtől, plakáttól való távolság is számít, mint ahogyan a az általad említett érzékelő méret, és az optika is.Továbbá nem kell figyelmen kívül hagyni a tömörítés mértékét sem. Ez főleg telefonos képeknél jelentkezik. Telefonoknál még ráadásul a tömörítést nem is mindig, vagy csak korlátozottan lehet állítani.
Valamint nem elhanyagolható, sőt szerintem a legfontosabb a kép átméretezésből adó képéletlenedés.
Az óriásplakátos példa csak egy iránymutató példa volt, hogy egy aránylag egyszerű géppel is lehet odafigyeléssel, szakértelemmel jó képet csinálni.

Kovács Mihály
2020-05-26
Mihály. Azért azt se felejtsd el, hogy a felbontás és a méret egy harmadik tényezővel a kép szemlélésekor a képtől való távolsággal együtt értelmezhető csak. Nyilván egy képeslapot 25-30 cm-ről, egy óriásplakátot 25-30 vagy még sokkal több méterről szemlélünk. Keveset beszélünk arról is, hogy hiába nagy a felbontás, ha kicsi az érzékelő, így a képpontok túl közel, esetleg részben egymást átfedve helyezkednek el. Nem véletlen, hogy egy kis érzékelőjű géppel jobb képeket lehet kisebb felbontással készíteni.
Más: az objektív minősége, ami ritkán jelenik meg az exif adatok között, sokkal fontosabb szempont mint a váz.

Deák Lajos
2020-05-26
Jéééé!  Egészen kulturáltan, anyázás nélkül megbeszéltétek! Ügyi!  
 A megapixelekről: Ha csak monitor, vagy 10 x 15 albumképben gondolkodunk akkor bőven elég a 2Mp. Valahol az A4 és A3 közt kezd kevés lenni a 10-12 Mp, de ez is erősen téma, és fotós függő.
Valamikor régen amikor kijött a Nikonnak a 3100-as gépe, (12 Mp) csak úgy kísérletből odaadták Németországban egy profi fotósnak.... óriásplakátot tudtak a képből nyomtatni.


Kovács Mihály
2020-05-26
Oké, de azért ne keverjük ... 
Ahol kívánatos a minőség nagyban is, ott gáz, ha nincs meg ...
Nálad, a kortárs témában meg egyenesen káros, ha pöpec a minőség ... :))
(ezért volt kellemes egymásra találás a szifonnal ... )

De a lényegben egyet értünk: sokkal nagyobb szerepe van a kép tartalmának,
mint a technikai kivitelezésnek ... (kivéve a dokumentációs fotók, vagy ha 
valamilyen pályázat megköveteli ... )

Kiss Tibor
2020-05-26
Én pedig évekig egy iphone 3gs-sel fotóztam. Pl. ezt is. https://fotovilag.hu/photos/view/id/3855
3 MP-es volt a kamerája..:) ezekből a képekből kiállításon is több db szerepelt, nagy méretben, senki nem a minőségre ment, hanem a tartalomra. És nagyon szerettem ezt a kis telefont.....

Komlós Gabriella
2020-05-26
Hurrá ... ! :))
Én pl. egy \"pár megapixeles ipari szeméttel fotózom,  már kb. 15 éve ...
(pontosabban kettővel, az egyik Canon SX110 IS, és SX270 IS compact,
az újabb is csak 12 megapixeles)

Ha nem nézzük hogy mi van a képen, akkor a hátránya a nagyobb nyomatoknál
jelentkezik,  A/3 -as fölött már necces a minőség ... 

Addig, amíg nem kérnek valahová poszter méretet, addig az A/3 -as naptárhoz
is megfelelő a minőség ..., - ha nincs nagyon elbaltázva az utómunka ... :) 

Hogy ki, mivel villant a nyakában a prérin, vagy egy fotós találkozón, arra meg
orbitális pályáról tojok, az elkészült kép számít, (szándékosan nem \"fotót\" írtam)
és nem a hajcihő ...  (egy fb. - beli csoportban azért tiltottak le 24 órára, mert az adminok nem hitték el hogy saját képem az, amit az ELTE szakán sem láttak még soha, legalábbis nem olyan minőségben ..., pedig szerintem még így sem lett 90% -os sem ...)

Kiss Tibor
2020-05-26