Alapította: Dékán István 1996-ban

Gondolatok!

Legfrissebb témák
Ferenc: öten vagytok itt, akinek minden posztját elolvasom; a többit csak akkor, ha 5 sornál kevesebb...    
...a haiku 17 szótag, és mindent el lehet vele mondani :)

Szabolcsi Mihály
9 perce
Eleget szónokoltam a kommentről, Péter képéről is írtam néhány sort a Képfórumban. (Pál kommentja azért is jó, mert véleménykifejtésre inspirált. Remélem, másokat is fog.)
János, nem csak az a baj, hogy kevesen írnak a Fórumba (meg a képek alá), azt is el kéne érni, hogy ne legyen gáz (vagyis önlejáratás) ezeken az oldalakon szavakban is megnyilvánulni. Mert szerintem most sokan úgy érzik, hogy az. Tehát amit te passzivitásnak érzékelsz, azt én tudatos távolmaradásnak. Bárcsak tévednék. 

Dr. Németh Ferenc
6 órája
János, nem vidám a helyzet, de keresem a   bizatató elemeket, és Pál kommentje ilyen. Elengedném már a témát, de Tibor és Zsolt beszólásából azt szűröm le, hogy ez a stílus többeket is bosszant. Felteszem,  száraz okoskodásnak tartják az egészet. Megjegyzem, nem mindent értek én sem. Például azt, hogy  a kép különböző elemei különböző szinten hatnak, mert nem derül ki, a szerző mire gondol. De az összhatás mégis revelatív. Mindenekelőtt az tetszik benne, hogy egy utcafotós alaposan szemügyre vesz és értékelni mer egy olyan műfajú képet, ami az övétől teljesen idegen. Amitől számomra példamutató ez a komment,  az elsősorban a nyitottság, elfogulatlanság, tárgyilagosság és empátia. Ezek közül egyik sem iskolai tantárgy.
Dr. Németh Ferenc
Tegnap
Megint észleltem technikai hibákat! Írtam egy gondolatmenet és rögzítettem, de  eltűnt valahol az internet hatalmas világában. Itt legalább is nem látható!
Ráadásul a képek megjelenése megint lelassult!

János Müller
Tegnap
Én ugyan nem vagyok híve a statisztikáknak, de nézegetvén a fórum beírásait, összesen magammal együtt 9 ember hangoztatja a véleményeit! Mondhatnám úgy is, hogy beszélgetnek egymással! Nos ez még mindég jobb mintha egyáltalán nem foglalkoznánk az oldallal!
Azonban ha úgy értékelem, hogy a 200 tagból csak 9 -t érdekel az oldalon történtek,  a többi tag közömbös, akkor az eredmény szomorú! 

János Müller
Tegnap
Igen !!!!!!....
Veress Zsolt
Tegnap
Az elmélet már nagyon megy.
Nádor Pál
Tegnap
Nem azért, mert történetesen az én fotómról szól az idézett passzus, hanem ettől függetlenül úgy érzem, hogy szóbanforgó elemzés igen értékes szempontrendszer mentén íródott, mély empátiával abszolút beletalált a céltábla közepébe, ahogy a fotóval kapcsolatosan az én gondolataimat olvasta. És valóban, az ilyen fotó mindig egy izgalmas oda-vissza kommunikáció eredménye modell és fotós között, mely kommunikáció ha nem nyomja rá pecsétjét a végeredményre, akkor az semmit se ér, a triptychon is pontosan azért olyan asszimetrikus, amilyen, és milyen érdekes - egy helyre benyújtva fotómat pontosan ezt írtam róla: (a világ ...) hol fehér, hol fekete, de apró jelekben átsüt rajta itt-ott a vörös. Egyszerűen telitalálat volt az az elemzés, ilyet régen és csak igen képzett fotoművésztől hallottam.
Aczél Péter
2 napja
Tibor, ha az ellenérveidet is leírnád, itt vagy a kép alatt, az szupi lenne, és máris nem lennénk nullán.
Dr. Németh Ferenc
2 napja
Az idézett komment szupi Hofi Géza remekül előadná.
A jó oktatás segíthet gyorsabban célhoz érni. Egy évi amatőr síelés után \"két évnyi\" oktató munka kellett a rossz beidegződés kijavítására és már nullán voltam

Szendrei Tibor József
2 napja
Tibor, a ˝fotóbírálat-tan˝ engem is érdekelt (amíg el nem fásultam), de csak mint műkedvelőt, autoddaktát. Semmilyen tanfolyamra vagy fakultásra nem fogok emiatt beíratkozni. Az autodidakta igyekszik ellesni a mások módszereit, fogásait, ahol csak tudja. Pl. mindig elolvasom a galériákban a képaláírásokat, jobb helyeken ezek minatűr műelemzések, igaz ezek festményekről szólnak, nem fotókról. De képelemzést az FV-n is lehetett tanulni, amig volt Heti képértékelés. Lassan már anti-Cato leszek, mert már magam sem hiszek a dologban, csak ismételgetem :) De néha lehet tanulni itt is. Erre példa az a Nádor-féle komment, amiről az előbb írtam.


„Ez mondjuk nem egyutcai fotó hanem `hard core` műtermi alkotás. De talán a fotó mint kategóriaebben az esetben esetleges, csak egy része az alkotói folyamatnak. Talán az`alkotó művész` (egyes számban) sem teljesen helytálló mivel a produktumkollaboráció a modell és az alkotó művész között. Érdemes megemlíteni hogy akép különböző elemei különböző szinten hatnak. Triptych formátum, deaszimmetrikus, fekete-fehér kidolgozás (yin és yang) de itt-ott felbukkannakvöröses színek, kiegyensúlyozottság (profil-hátulról-szemben nézet), aszürreálisan vékonyított nyak. Talán a kép kifejezi az ember harmóniára valótörekvését annak ellenére hogy mindig van valami ami megbontja a tökéletesharmóniát.”


Vázlaszerű, műtermi,kollektív jellegű. Aszimmetrikus tiptichon. Fekete-fehér, vörös beütéssel. Ellentétekegyensúlya, diszharmónia, szürrealitás.
A kommentár zanzáját azért írtam le, hogy érzkeltessem milyenpregnáns ez a rövid kis írás, ha esetleg ez nem volna nyilvánvaló. Hogy a nézőközelebb jutott-e a képhez általa vagy sem, azt magának kell eldöntenie. Én,azt hiszem, valamivel okosabb lettem miután elolvastam.. A képelemzés állásfoglalás, amihezbátorság is kell. Ez utóbbit melyik iskolában tanítják?

Dr. Németh Ferenc
2 napja
Kedves Péter! Tiszteletünk tetteidért a hang birodalmában
 
A fotó bírálattan oktatás hasznossága meggyőződésem. Több lépésben egyszer  eljutunk oda

Szendrei Tibor József
2 napja
A Facebook itt egy hasonlat volt. Ha valakiinek jobban tetszik, lehet kaszínó, kávéhéz vagy kocsma is. Csak legyen benne élet.
Dr. Németh Ferenc
2 napja
Csak a facebookot ne. A régi Dagály fürdőről szóltak jutnak eszembe
Szendrei Tibor József
2 napja
Folytatás:
Az 50 képből kis jóindulattal 8-10 mellett vannai szakmainak nevezhető kommentek, de ezek közül csak kettő (4%) olyan, ami alapján a képek az Ajánlott kategóriába kerülhetnének. (Ahogy én az Ajánlott rovatot elképzelem). Ezek  Aczép P. bejegyzése Birkás S. Farsangra várva c. képe alatt és Nádor P.-é Aczél P. Elfordulások c. képe alatt. (Ezt az egészet azért írom, hogy ez utóbbi kis remeklésre felhívjam a figyelmet, mert Aczél P.-től már megszoktuk az érdemi hozzászólásokat.) Hajrá, segédszerkesztő úr, csak így tovább! Hajrá, mindenki más is! Legalább a társasági élet terén hozzuk be a Facebookot.

Dr. Németh Ferenc
2 napja
Egy kis léha és elnagyolt statisztika, annak akit az ilyesmi esetleg érdekel. A Legújabbak között lévő 30 kép alatt, amikor ezt írom, 37 hozzászólás van, ami 1,2 hozzászólás képenként. Ez még a gyenge magyar termékenységi mutatónál is rosszabb adat. További kutatást igényel, hogy ebből mennyi a szakmai szempontú megjegyzés és mennyi a szocializáció (ez utóbi is fontos!), de érdemesebb mindhárom portfoliót nézni
Azt nem számoltam meg, hogy a három portfolióban hány hozzászólás van, és még arra is lusta voltam, hogy a képeket összesítsem. A portfoliók közötti átfedések miatt ezt 50-re saccolom. Csak azt néztem meg , hogy a nagyjából 50 kép alatt, hány olyan hozzászólás van, aminek szakmainak tekinthető eleme is van. (Azt, hogy mi a szakmai, és mi a fontoskodás, nem mindig egyértelmű, de  az aljából egy kicsit vágni kellene típusú hozzászólást már szakmainak minősítettem.)
Folyt. köv... 

Dr. Németh Ferenc
2 napja
Zsolt :)
Aczél Péter
3 napja
Mihaly: Ez a kepbiralat igen talalo volt. Jo, hogy beidezted.
Végh Izabella
3 napja
Koszonom Peter a valaszod. Valoban egy kicsit messze van tolem, pedig mindket kiallitast nagyon szivesen megneztem volna. Ki tudja, hatha.... 
Végh Izabella
3 napja
Igen, ez lenne az ide illő konklúzió, bár nem hinném, hogy ez lesz az \" utolsó szó\". :)
Veress Zsolt
3 napja
        :)
Aczél Péter
3 napja
Talán néhányan még emlékeznek a dicstelenűl kimúlt FotóAréna képmegosztóra: ez a képbírálat ott volt olvasható:
Ez Igen!!! Gyönyörű Fotó! Tiszta fekete az egész...

...a zAréna vájtszemű kritikusai azonnal látják, hogy a kép 1 konkrét négert ábrázol a legsötétebb Afrikában, éjfélkor, csizmapucolás közben.
A kép meghökkentő, bár aktualitását vesztette:
Meghökkentő: a négerek nem hordanak csizmát.   
Nem időszerű: a gyarmatosítók rég pucoltak Afrikából. 
A tartalom és a forma egysége figyelemre méltó: a mondanivalót egyetlen fölösleges vonal vagy folt sem zavarja; és a Szerző okosan kerülte a giccses harmadolási szabály alkalmazását is.  
a Fotós ezzel a képével igazán kivágta a rezet!

(az ablakon:) 

Szabolcsi Mihály
3 napja
... és akkor még mindig megkaphatod azt, amit Max Reger üzent zenekritikusának, miután elolvasta annak kritikáját a művéről:
“Tisztelt Uram! Házam legkisebb helysègében ülök. Előttem az Ön irománya. Hamarosan mögöttem lesz,”

Aczél Péter
3 napja
Tibor, van ilyen képzés, a művészettörténet szak. (Zenekritikusoknak pedig a zenetudomány szak a Zeneakadémián. Könnyű elvégezni: 6-8 évig kell hangszeren tanulni alapfokon, majd egy erős szűrőn ha sikerül átmenni, akkor 4 évig lehet folytatni a tanulmányokat a konzervatóriumban, majd ezután egy igen erős szűrőn ha sikerül átjutni, akkor már csak 5 év a Zeneakadémia zenetudományi tanszékén, és azután már csak 3-4 év a doktorképzésben, s lám, máris megírhatod életed első zenekritikáját. Mindössze 20 évet (40  félêvet) kellett ehhez tanulnod, napi 5-6 órát gyakorolni valamely hangszeren, mellette  zeneelmélet, filozófia, esztétika és zenetörténet azon a szinten, hogy fél évezredre visszafele minden zeneszerző minden percéről el tudj számolni, s minden művét a lehető legmélyebb szintekig fejből, de legalább kottából tudjad elemezni). Nagyjából így lehet ez a fotókritikus esetében is ... vagy nem teljesen így. 
Aczél Péter
3 napja
Szevasz Izabella, köszönöm kérdésed, Szegeden a Dies irae c. képem van falon, (80cmx80cm igen jó minőségű nyomatban), ez:
http://aczel.uw.hu/images/Dies_irae.jpg
Egy ideig még a köbányai Kőrösi Csoma Sándor Kúltúrális Központ tárlatán is látható (négy másik képemmel együtt), de attól tartok, hogy mindkét hely messze van tetőled :)
... és lám, tényleg szükség lehet arra a bizonyos üzenőfalra, amit János és Lajos szorgalmaz, hogy ne itt lehessen csak üzenni, mert persze ez a hely nem erre való.

Aczél Péter
3 napja