Alapította: Dékán István 1996-ban

Gondolatok!

Legfrissebb témák
Kedves Tamás:
Megfogadva Tibor tanácsát, letöröltem néhány képet és így fel tudtam egyet tölteni. Létezik, hogy van valami személyi limit, amit ha elér valaki, ez a szöveg jelenik meg?

Deák Lajos
3 napja
Kedves Lajos!  Nálam jól működik s ezért nem tudok hozzászólni! üdv
L Tamás Varga
3 napja
Tegnap és ma próbaképen sikeresen feltöltöttem 1-1 képet és töröltem a bent lévők közül
Szendrei Tibor József
5 napja
Kedves Admin: Legalább mondj valami biztatót az észrevétellel kapcsolatban.
Deák Lajos
5 napja
Kedves Admin: Jelezni szeretném, hogy megint megjelent a: Nem megfelelő fájl formátum, feltöltést akadályozó visszajelzés, olyan kép esetében is, amit már előzőleg befogadott a rendszer. 
Deák Lajos
5 napja
Munkácsy Mihály tudatosan készített fotókat amiket felhasználva festett. A fotó és a kép barátsága egymás segítése nem ördögtől való
Szendrei Tibor József
2025-01-12
Kedves Mihály:

Lehet, kicsit csapongok majd a témák között, mindenesetre ezért a türelmedet kérem.
Ha megnézed a fotók közt az első hatvan képet, rögtön választ kapsz arra, hogy nem  a belső kör-külső kör jelenti a meghatározó különbséget, hanem az alkotói koncepció és annak megvalósítása. Nem hiszem, hogy magyarázni kell ML unoka képei, mint családtagról készült képek és SzL családi képei közti különbséget. Az egyik egyetemes értékeket hordoz, a másik csupán szűk kör számára szerez élményt, abból is valódit nem annyira most, mint 20-30 év múlva újranézve.
Nem hiszem, hogy, ha értékteremtő portrét akarunk készíteni, egy családtagnál van alkalmasabb személy, akivel a legfontosabb szempont, a bensőséges kapcsolat, a modell, bár én jobban szeretem a szereplő kifejezést, rezdüléseinek ismerete, a mesterkéltség legnagyobb hiánya okán, a megfelelő pillanat kivárása mellett, szinte csak a technikai részletekre kell különös figyelmet fordítani, míg egy modell fotózásnál, a technikai részletek kialakítására többnyire egy stáb ügyel, a profi szereplő pedig garantálja a vizuális és esztétikai élményt nyújtó megjelenést. Nyilván mindegyik megoldás más fogadó rétegnél élvez prioritást.  A családtagokról még annyit, ahogy a babáknál is azért egyszerűbb, ha az ujjukat szopják cumi helyett, mert az ujjuk mindig kéznél van.
Ami a kettő között található, ahhoz olyan alkotók szükségesek, mint Keleti Éva, Jung Zseni, vagy Szalai Zoltán, hogy csak néhányat említsek, akik, hogy kicsit sarkítsam, szintén a családtagjaikról készítik a képeiket, csak akit lefényképeznek, azoknak előtte családtagjukká válnak. ...és azok is maradnak. Minden más esetben, csak kétes értékű alkotások születnek.
A mosolyról pedig annyit, hogy az ember érzelmi skálája, nem digitálisan, hanem analóg módon változik és szerintem az ember élete során arányaiban nem több a mosolygós/nevetős pillanat, mint amennyit a képeinken ábrázolunk belőle. Sőt! Ráadásul abban előzőekben megegyeztünk, hogy ezeknek a pillanatoknak is döntő része vagy manipulált, vagy manipulatív.

Deák Lajos
2025-01-11
Kedves Péter ! 
A linkelt cikkben foglalt gondolat, tudniillik, hogy a festőknek modellt ülők nem tudnak a kellő hosszúságú ideig mosolyogni, eddig nem jutott eszembe. Lehet benne igazság. (Bár a fényképeken komolykodó modellekre ez a válasz nem magyarázat.)
Ebből az is következik, hogy a fényképnek van egy előnye a festészettel szemben: a másodperc töredéke alatt rögzíti a képet. Ez pedig lehetővé teszi azt is hogy az arcon csak pillanatokra megjelenő érzelmeket is rögzíteni tudjuk.
Ez borzalmasan közhelyesnek hangzik, de számomra ebben az összefüggésben most releváns.
Kedves Lajos !
Igen, a mosoly lehet álságos is. Mint lentebb írtam az üzleti jellegű képekkel kapcsolatban: A mosoly szimpátiát kelt. Így nagyon egyszerű dolog a politikusok esetén egy mosollyal, akár művi, álságos mosollyal, szimpátiát kelteni. Ezt a tendenciát akár ma is meg lehet figyelni, főleg választások táján: Egy párt a saját politikusait mindig szimpatikusnak mutatja, a másik párt politikusait sosem.
Azt hiszen hogy a lényeg itt is az egyensúly megtartása: Ha belsőkörös is a kép, akkor sem kell mindig a mosolyra törekedni. A komolyság, a mosoly és a többi érzelem is a létezésünk része. Nem csak a mosolyt kell keresni, viszont száműzni sem szabad a mosoly ábrázolását.
Sem a festészet komolykodó hagyományainak követése okán, sem a politikusok, celebek és egyebek képmutatása miatt.
Azt hogy szinte csak belsőkörös képeket készítek, azt pedig a festők inspirálására csinálom: Sok festő használt ismerőst, családtagot. Mint például az általad is említett Lilaruhás nő című képnél.
A kérdésemet pedig azért tettem fel, hogy válaszokat kapjak arra, hogy ez kívülről, Nektek milyen?
Unalmas, hogy mindig ugyan azok az alakok szerepelnek a képeimen, vagy nem?
A válaszok alapján talán nem.
Köszönöm a válaszokat, a bátorítást, az együtt gondolkodást!  

Kovács Mihály
2025-01-11
Mert a mosoly az egyik leghazugabb viselkedésforma, része a bizalom anatómiájának, a kész átverés show-nak, a protokollnak, mosolyog Sztálin az ajándékot,  átadó gyerekekre, együtt mosolyog egy fotón Sztálin, Lenin, Trockij, mosolyog Rákosi Mátyás úgy általában, mosolyog a dísztribün, mosolyognak a felvonulók, mosolyog Soós Imre ifjúmunkás, a fogai úgy vakítanak, hogy operálni lehetne a fényénél, mosolyog egymásra  Ceaușescu és Kádár János, Tele volt mosolygós képekkel a FŐFOTÓ és  a  MOSOLYALBUM kirakata, mosolyog a meny az anyósra, a politikusok egymásra, a színészek, színésznők egymásra de mindannyian tudjuk, hogy éppen a pokolba kívánják egymást, ezért nem is nagyon érnek sokat az ilyen képek. Ahogy a mezőségi népdal mondja. \"Jólesik a bús szívnek, hogyha panaszolhat\" Ennek inkább hiszünk ezt őszintének érezzük.
Az pedig, hogy egy bemutatott kép a belső körnek, vagy a külső körnek készül, nemlétező kategória, már csak azért sem, mert az unalomig fotózott Bokodi tó is csak azoknak nem különös, akik ismerik és már százszor látták. Ki tudja, egy szűk körön kívül, hogy a kedves idős hölgy az anyósom a  Boszorkányszombat című képemen, nem pedig Mirígy a Csongor és Tündéből. A családról is készülhet önmagában, mint kép, közérdeklődésre számot nem tartható fotó, ennek megítélése a mi dolgunk, és, hogy ne csak fotót említsek, készülhet családtagunkról olyan álomszép alkotás  is, mint Szinyei: Lilaruhás nő című örökbecsű remekműve.
Szerintem nem kell túltolni az egészet, mert sem a családról készült képek nem ördögtől valóak, sem a mosolytalanok, csak legyenek közérdeklődésre számottarthatóak, viszont azon érdemes elgondolkodni, hogy a mosoly vajon egy adott szituációban nem a sátán álarca-e?

Deák Lajos
2025-01-09
https://fidelio.hu/vizual/miert-olyan-ritkak-a-mosolygo-arcok-a-festeszetben-146446.html
Aczél Péter
2025-01-09
Nekem mindegy, hogy belsőkörös, vagy külsőkörös a fotó, témafüggő a mosolygás ábrázolása. A mosolyok között is van különbség, kacér, önfeledt vidám, szomorkásan sejtető stb., a lényeg, hogy érzékeltesse azt a hangulatot, amit a fotós ki akar fejezni és ennek megfelelően fog a nézőre is hatni. 
Horváth Mónika
2025-01-07
Kedves Tibor ! (József?)Köszönöm a választ: Valami hasonlót gondolok én is. Viszont mások képeit nézve, nem csak itt az oldalon, hanem bárhol, szinte mindig csak komoly arcokat látok. A mosoly szinte csak a szelfik sajátja, ami pedig ugye egy lesajnált műfaj. (Bár a szelfi tulajdonképpen csak egy amatőr önarckép. Az önarckép pedig tudvalevőleg egy művészeti kategória.)Szóval a fentiek miatt kicsit bizonytalan vagyok a mosoly szükségességével kapcsolatban. Ezért tettem fel a kérdést.
Kovács Mihály
2025-01-06
Kedves Mihály! Számos dolgot érzést, vágyat, érzelmet elárul a testbeszéd, talán legtöbbet az arc, mint a testbeszéd domináns része 
Ha kedves őszinte mosollyal közeledünk általában hasonlót várhatunk. Mintegy alaphang a baráti, szakmai megbeszélésekhez, őszintén vagy tudatosan, netán diplomatikusan. Családtagot, barátot mosolyogva látni az eleve örömforrás. Tetszenek a környezetedről készített fotóid, őszinte kedves arcokat látva jól indul a nap.

Szendrei Tibor József
2025-01-05
Jó pár éve hogy már szinte csak a családtagjaimat fotózom. A képeimet nézve, főleg az utóbbi időben ide felrakott, egy autóban készült képek kapcsán felmerült bennem egy kérdés: Jó-e ha mosolyog a modell? Mi is a mosoly szerepe? Mikor jó a mosoly és mikor nem? Meg még pár hasonló kérdés.
A mosoly van amikor jó és van amikor nem.
Egy üzleti jellegű képnél nem biztos hogy jó. Ha kell a szimpátia felkeltéséhez akkor jó, de ha a szakértelem, az odafigyelés megmutatása a cél, akkor nem feltétlenül szükséges.
A családtagjaimat, barátaimat szeretem mosolyogva látni, mert az számomra azt jelenti, hogy jól érzik magukat. Ez pedig szerintem mindegyikünkben közös: szeretjük szeretteinket boldognak látni.
De ez nem zavarba ejtően intim egy külső szemlélőnek?
Például én hogyan tudok más, ilyen mosolygós, \"belsőkörös\" pillanataihoz, képeihez viszonyulni?
Ti hogyan tudtok az én \"belsőkörös\" képeimhez viszonyulni?
És csak úgy általában: Lehetnek \"belsőkörös\" képek csak a \"belső kör\" részére, és \"külsőkörös\" képek a \"külső körnek\"?
Szerintetek?

Kovács Mihály
2025-01-05
BUÉK minden kedves Fotóstársunknak és mindazoknak akik lehetővé teszik a honlap működését, az ezért dolgozóknak, az erre áldozóknak Köszönjük
Szendrei Tibor József
2024-12-31
Nagyon boldog ujevet kivanok kis kozossegunk minden tagjanak sok szeretettel. Legyen 2025 a beke es szeretet eve. Szep fenyeket, jo fotokat Mindannyiunknak. 
Végh Izabella
2024-12-30
Békés Boldog Karácsonyt Mindenkinek!  Köszönjük Péter!
L Tamás Varga
2024-12-25
Drága barátaim, kik velem együtt hódoltok többé-kevésbé haszontalan, ámde mégiscsak nagyon szép hobbinknak, kívánok Nektek bensőséges fényekben gazdag, áldott Karácsonyt.
Aczél Péter
2024-12-24
Köszönjük Működik
Szendrei Tibor József
2024-12-09
Ma sikerült a feltöltés!
János Müller
2024-12-08
Köszönjük szépen
Szendrei Tibor József
2024-12-08
A hibával kapcsolatban: próbáljuk elérni a programozót.
Nádor Pál
2024-12-08
Kedves Péter: mostanság a régebbi feltöltések száma töredékére esett vissza, ráadásul úgy tudom, hogy az alacsony  pontszámmal jegyzett képek automatikusan törlésre kerülnek, ezért nehezen tudom elképzelni a szerver telítettségét. Változatlanul várom a rendszergazda véleményét a helyzettel kapcsolatban.
Deák Lajos
2024-12-08
Azt látom, hogy vannak akiknek sikerült képet feltölteni. Nekem most is a nem megfelelő fájl formátum felirat akadályozza a feltöltést.
Deák Lajos
2024-12-08
Az sem lenne rossz, ha az is megszólalna, aki az oldalt karbantartja.
Deák Lajos
2024-12-07