Alapította: Dékán István 1996-ban

Gondolatok!

Legfrissebb témák
Lőrincz Zsóka megosztása a Blogban olvasható!
Fotóvilág Admin
2023-05-26
Érdemes a linken lévő gondolatokat megismerni. Ha másképp nem megy, ki lehet másolni, úgy talán egyszerűbb.
Lőrincz Zsóka
2023-05-26
https://dozvald.blogspot.com/2023/05/a-magunkbol-hulyet-csinalni-kepes.html?spref=fb&fbclid=IwAR2r9qZh4hllPs38UNZz3d5NK8i-3NKdWNt1hKMmMTqodoTwBDlIEUXuMs4
Lőrincz Zsóka
2023-05-26
2023 05 16.----  A saját galériában mindenki törölheti a neki nem tetsző beírásokat! ----
L Tamás Varga
2023-05-16
Én is örülök neked Zsolt !
Lőrincz Zsóka
2023-05-14
Koszonom Zsolt, de sokkal jobban orulnek ha itt lathatnam oket ujra! es jo, hogy te is visszajottel :)
Bányik Éva
2023-05-13
Éva  , Xabolcsot és Bagginst megtalálhatod az 500px-en.
Veress Zsolt
2023-05-13
A magam részéről tiszteletben tartom mindannyiótok véleményét és ezúton szeretném megerősíteni, hogy amit leírtam az az igazságérzetem által kialakított vélemény, egy, nem elsősorban fotószakmai, mint inkább kommunikációs témával  kapcsolatban, nem több, és nem kevesebb, de semmiképpen nem irányult  senkinek, sem személyében, sem érzelmeiben való megbántására. 
Deák Lajos
2023-05-09
Ezt a témát én is beakarom fejezni, de azért még leírom!
Az említett kép a címmel együtt, bizonyos társadalmi jellegű kritikát akar sejtetni!
Ráadásul ezt nagyon finomam és rejtetten  teszi a fotós meg.
A kép üzenete tehát valamit tükröz a valóságból. A hatalmas épületekre vetett árnyék talán a nagyzolás, pénzpazarlás és folytathatnám, de nem teszem fejezi ki (tükrözi)!
Ilyen szempontból nézve inkább szocio - fotó és nem művészi alkotás!
Én így látom, de az is lehet, hogy nincsen igazam! Nem gondolkodunk egyformán és ez így a helyes!!! 100 év múlva, amikor már klónozott emberek fognak az oldalon regisztrálni, bizonyára másképpen lesz...:D

János Müller
2023-05-09
Kedves János: Maga a kép nem is érdemelne túl sok szót, ahogy valóban sok hasonlóan gyenge kép jelenik meg nap mint nap bármelyikünk neve alatt, de a Petya véleményére adott válasz reakció bizony méltatlan a FV alapítója által elgondolt szellemiséghez, mert nem a képről alkotott véleményt kérdőjelezte meg, hanem megkérdőjelezte, hogy a bíráló miért éppen az ő képénél szólalt meg, mintha az alkotó valamiféle okból védett személynek számítana. Na ez már egészen más etikai kategória. Igen János, bárki képe alá odaírhatnád, és valószínű, nagyon kevesen marasztalnának el érte, nem úgy mint a jelzett kép alkotója a jelzett kép bírálóját, aki hangsúlyozom, kimondottan barátságos hangnemben tette meg az észrevételét. A későbbi Ejnye ejnye Petya, ezért jöttél vissza, kijelentése az alkotónak mindezeket teljesen egyértelművé is tették. Szerinted, ki kit bántott meg?
Deák Lajos
2023-05-09
Kidobott a rendszer, ezért itt folytatom!
Vajon mennyien vannak itt az oldalon, akik pozitív véleménynek fogadnák ha a képeik alá, ezt a véleményt írnám le!
Szerintem Petya nem akart tudatosan senkit megbántani, egyszerűen egy szerencsétlenül rossz véleményt írt a kép alá (amit jóindulatnak nehéz elfogadni)!

János Müller
2023-05-09
Nem tudom de számomra furcsa ez az egész! Mivel nem akarok senkit sem megbántani, megpróbálom azért valahogyan megfogalmazni, mi a véleményem erről a Zsóka képe által nagy vihart okozott vitáról! 
Nagyon sok minden lelett itt írva, csak egy valami nem! A bizonyos kép igazából nem is lett rendesen értékelve, véleményezve. Bárki képe alá letudnám írni, hogy bizonyára tudod ez nem a legjobb képeidhez, fotóidhoz tartozik. 

János Müller
2023-05-09
Sajnos számomra a reakciód is és a képed is teljesen nyilvánvaló, az pedig, hogy te nem minősíted a képeim, ellene megy a FV lényegének, így nem számít pozitív reakciónak, különösen nem, ha ez szándékos cselekedet, tehát erre ne hivatkozz, mint erényre.
Deák Lajos
2023-05-09
Kedves Éva: Miközben írtam az előző hozzászólásom, jelent meg a tied, így most röviden reagálnék rá.Anyám, aki bölcs asszony volt, azt tanította nekem: Édes fiam, a tisztelet a legfontosabb érték, amit az emberek egymásnak adhatnak, ezért mindenkihez tisztelettel közeledj, legyen az koldus vagy császár, de csak a tiszteletreméltókat tiszteld.
Deák Lajos
2023-05-09
Kedves Éva: Igen. Valóban több fotós is elhagyta az oldalt, az is tényszerű, hogy a népszerű fotósok közül is többen. Az, hogy jó fotósok-e nem tisztem eldönteni. A távozás oka többnyire az volt és akkor következett be, amikor a képeiket vagy a véleményüket nem kellő áhitat koszorúzta. Személy szerint én egy ilyen fotóstól megkaptam : hogy merészelek én a képéről véleményt nyilvánítani. Ezt már moderált formában írtam ide. Vannak távozók, akikért nem kár, mert tevékenységük során az exhibicionizmuson kívül nem sokat tettek hozzá az oldal életéhez. Vannak távozók, akik valódi értéket képviseltek, de tették ezt sajnos ellentmondást nem tűrő formában. Vannak a távozók között olyanok, akik kinőtték a FV kereteit. Vannak akikre jó érzésekkel gondolok vissza, még akkor is, ha időnként beledöngöltek a sáros agyagba: ilyen volt Sisi, Szabolcsi Mihály, vagy az egyik legkiemelkedőbb aktív távozónk: Baggins. Itt most csak az aktív társadalmi tevékenységet folytatókra tértem ki, mert voltak remek alkotók, akiknek sajnos a nevére már nem igazán emlékszem. Többen távoztak sértődötten, de a sértődés mindig a észérvek és a párbeszédre való hajlandóság hiányát jelenti.Az, nevezzük inkrimináltnak, tehát az inkriminált kép sem vizuálisan, sem mondanivalójában nem tartozik a nekem értéket jelentő képek közé.Petya nagyon baráti hangnemben adta a szerző tudtára az ehhez lényegében hasonló véleményét, amit az alkotó gyakorlatilag  személye elleni támadásként értékelt. Nem lehet máshogy értelmezni ezt az epés megjegyzést: miért pont engem találtál meg. Ez azt az üzenetet hordozza: hogy merészelsz a képemre rosszat mondani. No ez nem éppen tükrözi a FV alap filozófiáját, egymás képeinek a fórumon történő szabad, személytől független értékelésének jogát, legyen az értékelés, vagy bírálat. Ezen megsértődni? Ez kicsit hasonlít a csendőr pertúra.

Deák Lajos
2023-05-09
Nos igen, pontosan errol beszeltem...ha minden igazan jo fotos, aki valamilyen erteket kepviselt vagy kepvisel itt, elhagyja az oldalt lassan akar be is lehet majd zarni a FV-ot. Kar, nagyon kar, hogy inkabb az Egok ervenyesulnek es a jozan esz meg az egymas iranti tisztelet elvonult valahova megpihenni...
Bányik Éva
2023-05-09
Kedves János, az általad leírtakkal teljes mértékben tudok azonosulni. A Zsóka képe bennem is hasonló gondolatokat ébresztett. Véleményem szerint Zsóka képei inkább az \"alkotások\" kategóriájába illenek, és igen az ilyen jellegű képeknek van igazán üzenete számomra. Szerencsére nem ő az egyedüli, de sajnos pár hozzá hasonló fotós társunk már elhagyta az oldalt. Vigyázni kéne, hogy ne ez a tendencia váljon szokássá... ja, és ezt most mobilról \"pötyogtem\"
Bányik Éva
2023-05-09
Kedves fotós Barátaim! Zsóka legutóbbi képéhez, írtam egy véleményt.
Ez a vélemény valamennyire különbözik a többitől, amit eddig a képhez írtak.
Amennyiben érdekel benneteket nézetek meg! Ha valakinek az én értékelésemről lenne mondanivalója, kérem ne a kép alá írjon, hanem itt a fórumon beszéljük meg!

János Müller
2023-05-09
meg csak annyit, hogy szoveg bemasolasnal sajnos a karakterek nagyon eltolodnak, szerintem ez nagyobb baj mint az ekezetek hianya... bocs, hogy szoltam, mar itt sem vagyok
Bányik Éva
2023-05-09
Bemasolom ide az emlitett foto (Piusz-Szellem...kep) alatti \"eszmecseret\", igy erthetobb lesz az elobbi hozzaszolasom:

@Busa Péter(Petya)
Igen, nekem is akad hasonló képem, de én (ne haragudj)kukáztam.... Üdv: Petya
@Bányik Éva
hat ja, innen is latszik, hogy afoto megitelese mennyire szubjektiv tema... de ez mindig is igy volt. Vanakinek tetszik, van akinek nem, ez teljesen termeszetes, a valosagban nics isjo foto vagy rossz foto, csak olyan van amit vagy tudunk ertekelni vagy nem...
@Busa Péter(Petya)
Kedves Éva! Semmi gond, én is odadörrentek majd egyet,és kíváncsian várom a kommenteket (pötyögtetett értékelés sosem érdekelt) Üdv:Petya jah és a telefonomon is akadnak ékezetes betűk, ha akarom......

Bányik Éva
2023-05-09
Kedves Petya, ugy gondolom, hogy jobban teszem ha nyilvanosan valaszolok a legutobbi hozzaszolasodra es meg azon is tulmenoenElore kijelentem, hogy senkit sem szeretnek megbantani, nem ez a celom.Miert mondom ezt ? csupan azert mert egy jo ideje komoly hadjaratot folytatsz a Fotovilag megreformalasa erdekeben (ami nem egy rossz otlet valojaban) ezzel szemben ahogy Lajos azt nagyon jol eszerevetelezte diszkiminativ vagy a holgyekkel szemben (eleg csak a forumon valo megszolitasaidra hivatkozni, melyek kivetel nelkul csak az « Uraknak » szolnak)Parbeszedet szeretnel, kepzeld en is ! legutobbi kepemhez irtal egy megjegjegyzest, ketszer is megkerdeztelek, hogyan ertelmezed, semmi valasz nem jott egyikre se…Viszont, Piusz utobbi  kepenel mertem « ellenvelemenyt » irni amit te eleg lekezelo modon « potyogesnek » neveztel es megszoltal amiert nem ekezetes karaktert hasznaltam. Nem telefonrol \"potyogtem\" (mint azt irtad) , azon van magyar karakter, viszont a gepemmel mukodo billentyuzeten  a nyelv atallitasa meg ha egyszeru is, maga a \"potyoges\" (ahogy te nevezted) kisse maceras, ezert is probalom elkerulni az irogatast (alapvetoen en sem szeretek ekezetek nelkul irni, de telefonrol utalom a potyogest…) . De nem hinnem, hogy egy ilyen megjegyzes nagyon epito jellegu lenne itt a Fotovilagon, sot koze nincs az altalad is oly sokat hirdetett minosegi fotozashoz.En csak par eve vagyok jelen itt a Fotovilagon de elejetol kezdve megprobaltam a leheto legobjektivebbben « osztogatni » a pontokat/csillagokat, sok esetben volt olyan, hogy rendszeresen pontoztam olyan tagok kepeit akik soha egyetlen pontozasra nem meltattak a kepeimet, de el tudom fogadni, hogy nem mindenkinek tetszik a masik munkaja. Viszont azt, hogy nem valaszolunk egy megjegyzesre, illetve egy dicseretre meg koszonetet sem vagyunk kepesek mondani azt mar nehezebben tudom elfogadni. Akinek nem inge, ne vegye magara.Ha mar itt tartunk, rendszeresen olvasom  a forumot, regebben sokkal aktivabb is voltam, sajnos nem sok minden valtozott, legalabbis nem pozitiv iranyban. Kiemelnem Mihaly legutobbi hozaszolasat amivel abszolut egyetertek, nagyon obkjektiven fogalmazta meg a lenyeget, idezem « Viszont az szerintem tény hogy az emberek zöme a fősodorral, az átlaggal halad. Aki pedig ebből, a fősodorból kilóg az kevesebb elismerést kap, mint aki halad a tömeggel. Ez már csak a kilógók sorsa... »Tiszteletem Lajosnak, Tibornak, Janosnak is akik azon faradoznak, hogy egy osszetarto, epito kozosseget tudjanak fenntartani, ezt teszik  a maguk modjan, hozzaszolasaikkal es ahogy latom, nemi tenni akarassal. Es igen, epito kritikaval es tenni akarassal lehet csak elorehaladni, ezt Janos nagyon jol megfogalmazta, idezem : « tisztelni kellene egymást emberként és fotósként... » en tovabbra is ehhez tartom magam. 
Bányik Éva
2023-05-09
Kedves Pali:
Még egyszer köszönöm a képem rehabilitálását.

Deák Lajos
2023-05-08
Kedves Petya:Azzal kezdeném:  nem túl megnyugtató érzés, hogy a hölgyeket diszkriminatív módon rendszeresen kihagyod a társalgásból, így jelentősen csökkentve az érintettek, ezzel együtt a válaszadók számát is.Komolyra fordítva a szót? nagy tisztelettel adózom azért, hogy nem csak a képekkel, de a közönyösségből fakadó hiányosságokkal kapcsolatos észrevételeid is megosztod velünk. Amit cselekszel, vagy még inkább szeretnél cselekedni, a képek javítását célzandó, valójában az lenne egy alkotó közösség működésének lényege. A tévedésed ott van, hogy a Fotóvilág nem alkotóközösség, hanem az exhibicionizmus sajátos megnyilvánulása. Alig van valaki, akit érdekelnének mások képei. Ez még akkor is igaz, ha a képek alatt megjelenő csillagok és szívecskék  ennek látszólag ellent mondanak. Szó nincs ellentmondásról. Azok nem szolgálnak mást, mint, hogy bebiztosítsák a saját képünk
megbillogozását is.  Ezt igazolja az a tény, hogy a képek alatt érdemi írásos vélemény alig jelenik meg és ennél is kevesebb az alkotók által adott érdemi reagálás.Ha elfogadom azt, hogy csupán négy eset létezik,  az első kivételével, a maradék három is több alcsoportra lenne osztható. Szerintem nem az a legsúlyosabb jelenség, ha valaki leszarja mindenki alkotását és véleményét, hanem az, ha valaki a valóságtól elrugaszkodva az egyiket leszarja, a másiknál a WC papír szerepét is hajlandó eljátszani. Na az ilyeneket messziről el kell kerülni, mert senki nem lehet biztos benne, hogy aktuális érdeke szerint éppen melyik cselekvésformát fogja választani.

Deák Lajos
2023-05-08
Tisztelt Uraim! Van egy mondás (Segíteni annak lehet, aki hagyja magát)! Ez alatt azt értem, hogy ha megállok egy képnél, ami alapjából tetszik, de esetleg, geometrikusan, perspektívusan, netán utómunka alapján számomra kissé más lenne a tuti, és mind ezt leírom kellő tisztelettel, elérhetőségemmel (segítő szándékkal, mivel ez idő alatt más hobbymnak is hódolhatnék) tisztelet a kivételnek, de a reakció sajna konvergál a nulla, ill a negatív tartományra. Tapasztalatom szerint: kb 4 eset létezik. Az első a lesz@arom kategória (mit pattog itt a gyökér), a második elgondolkodik a véleményen, és ha számára helyesnek tartja, még korrigál is, ráadásul megköszöni! A harmadik még el is küldi a képet (én nekiugrok megcsinálom, melózok vele) oszt se kép, se hang, (pedig telefonszámot mindíg mellékelek)...A negyedik pedig a \"fekete lyuk\" (bocsi csillagászkodok is) aki a NO kommunikáció híve. Konklúzió: Fotózni jó, sértődni kevésbé. Az igazi kapcsolatok
a hasonló szívvel-lélekkel érdeklődők köréből kerülnek ki. Tisztelettel: Üdv: Petya

2023-05-08
Köszönöm.
Deák Lajos
2023-05-06