Alapította: Dékán István 1996-ban

Gondolatok!

Legfrissebb témák
Az előző bejegyzésem Sándornak szólt.
Zsolt kérdésére a válasz: tele lett a hócipője.

2020-02-28
 Egy haikut lehet, hogy megért volna.
2020-02-28
Schafer András törölte fotóit. Vajon miért?
Veress Zsolt
2020-02-28
 Miért szállnék vitába Péterrel , Ő így látja én másképp ,kár ezt túl lihegni.
Birkás Sándor
2020-02-28
Nádi poszáta legyek, ha ezt értem.
2020-02-28
Ez félmegoldás. :)
2020-02-28
Bejutni a 100ASA-ra vagy aFotóvilágnál magasabb követelményeket támasztó más képmegosztó fő oldalára, jó izomfejlesztő próba az egyénnek, de a kérdés az, hogy az egyéni siker miként oldja meg az FV problémáját. Hiszen hivatásos fotósokból álló fizetett zsűrire, ami a100ASÁ-n és nyilván máshol is, a színvonal első biztosítéka, nekünk nem telik.

Ha bevezetik a moderátori rendszert, amit János emleget, az talán kiszűri a kirívóan gyenge fotókat, és már ez is előrelépés volna. Arra azonban a belülről verbuvált moderátorokból álló testület nem képes, hogy a haladó fotósok jobb és gyengébb fotói között differenciáljon. Ez ui. már nem moderáció, hanem kritika lenne, amire hozok egy friss, itteni példát. Aczél Péter (ki más?) bírálatot írt Birkás Sándor egyik képéhez, amit a szerző összeszorított foggal megköszönt, de más érdemi dolog nem történt. A hozzászólóval nem szállt vitába senki, azok sem, akik ajánlották vagy profinak jelölték képet. Lényegében erre a régi bajunkra keresgélünk most valamilyen csodaszert. Már amennyiben valóban keresünk, amit csak remélek.

A fizetett hivatásosok és az amatőr moderátorok mellett elvileg van egy harmadik lehetőség is. A régi Fotóvilágot a professzionizmussal párosult ügyszeretet jellemezte. A profizmust a Dékán/Dozvald/Horváth-hármas képviselte, és ha volt is valami halvány anyagi érdekeltségük, alapvetően nem ezért csinálták, amig csinálták. Ezt a szellemet kellene visszahozni, de valószínűleg már nem lehet.

És végül van egy utolsó megoldás, nevezetesen az, hogy mi fontoskodó régiek (Aczél Péterek, Müller Jánosok, Veress Zsoltok, Németh Ferencek stb.) le- vagy tovább lepünk innen. Nincs kizárva, hogy miattunk ilyen a Fotóvilág, amilyen, akik túl régóta rontjuk már itt a levegőt.

2020-02-28
Köszi, megnézem a Flickr-t (egyszer már eljutottam oda, de elfelejtettem, hogyan. Pedig akkor - azt hiszem - be is regisztráltam. Az 1x-en van egy éves díj, de az nem több egy üveg cognac áránál - hogy fórumunk fő profilja us szóba kerüljön.   :)
Aczél Péter
2020-02-28
Péter, ha jól tudom a Fv. fő oldalán legalul a jobb oldalon van egy fül két ponttal. Evel meg lehet nyitni a Fotovilág oldalát  a flickren és meg lehet nézni a képeket bejelentkezés nélkül is. Az 1x valóban magas színvonalú , nekem talán túl magas is, ráadásul fizetéses ami számomra elég körülményes
Veress Zsolt
2020-02-28
Péter! Az általad  említett kurátori rendszer, bele volt kalkulálva az új program tervezésénél! Mi akkor ezt moderátor rendszernek hívtuk! Ez azt jelentené, hogy moderátorok figyelnék az oldalon lévő dolgokat képeket stb. Ők szükség esetén (többek között) a nagyon gyenge képeket kitudnák moderálni!
Ezt a dolgot a szerkesztők valamiért eddig nem vezették be! Nem tudom, de talán megvolt rá az okuk!

János Müller
2020-02-28
Így van, ahogy beleláttam, ott is bizonyára sok függhet az ismertségtől, a baráti köröktől. Azt nem tudom viszont, hogy a szakzsüri véleménye hogyan írja ezt felül (az 1x-en teljesen felülírja, ott gyakorlatilag semmi hatással nincsen a népszerűségi adat a publikálásra). A Flickr-t nem ismerem, ugyanúgy vagyok vele, mint az 500px-szel: beregisztráltam, (többször is), de elfelejtettem a jelszavaimat :)) nem használom ezeket, csak az 1x-et, no és persze a mi Fotovilágunkat. Aminek rendszerét lehet és érdemes még csiszolni.
Aczél Péter
2020-02-28
Elfelejtettem gratulálni, Péter. Most megteszem, tehát gratulálok.
Veress Zsolt
2020-02-28
Jó, hogy mindezt leírtad Péter. En igértem de nem volt időm. Azért megjegyzem , hogy ott is sok függ attól, hogy hányan ismernek eș hány ismerőst szereztél. Emberek vagyunk. Más , érdemes megnézni , hogy  a Fotóvilág által a Flickre feltöltött fotóink milyen fogadtatásra találtak. Az ottani látogatottság nem mindig egyezik az ittenivel.
Veress Zsolt
2020-02-28
MÁS: Zsolt írta (idézem):Sok vita folyt a képek elemzéséről, kurátorkodásról, a képek alatti hozzá szólásokról . Kukkantsatok be egy mindezeket magába foglaló fotós honlapra. Nekem nem hiszem , hogy sikerül a fő oldalra juttatni egy képet. Hátha valamelyikőtöknek  sikerül  https://100asa.co.uk/gallery
Nos, kipróbáltam. Fenn van a fő oldalon a fotóm:
https://100asa.co.uk/photo/3694/baroque?from=gallery
Tehát úgy működik, hogy részint a tagok pontoznak, részint a fizetett zsüri, mely hivatásos fotoművészekből áll. Azt nem tudom, milyen arányban pontoznak tagok és zsüri. Amit pontoznak, az én jépem esetében így néz ki: Composition 8,  Technique 9, Creativity 8,  Content 8.  Egyébként 100-ból 80 pontot kell elérni ahhoz, hogy a főlapra kerüljön a kép, a 100ASA pöcsétjével rajta. (ez nem azonos a fenti négy pontozási szempont szerinti pontokkal, ott a maximum 10 pont kategóriánként.) Sok kép hullik ki, és látva az eresztést, ez nem csoda. Végülis a főlapra kerülők nem rosszak. Nagy a felhozatal, abból jól lehet szűrni. Hát valahogy így működik.
Ebből annyi a tanulság, hogy nálunk is be lehetne vezetni egyféle kurátori rendszert, hogy a rengeteg gyenge kép ne riassza el az ide látogatókat. Elég, ha maguk a tagok látják a felhozatalt, az ide tévedő nézelődő pedig lássa csak a jó képeket. Mi is tudnánk kiállítani egy minőségi főlapot, vannak itt igen képességes fotósok. Nyilván kevesebb lenne a nyilvánosan látható kép - de azokáért érdemes lenne ide látogatni.
(Szerintem ...)

Aczél Péter
2020-02-27
Gyerekek, teszek én a fotózásra, kit érdekel, mikor annyira jól összejöttünk ivászat ügyben! Alakuljunk át Ivászati és fotós fórummá, hangsúllyal az ivászaton. És azonnal meglesz a közös nevező! Éljen!
Aczél Péter
2020-02-27
Az nem nagy baj, Mihály, a stori igy is ugyanaz, a baj az hogy a dugó alatt nem találhatsz egeret :)
Veress Zsolt
2020-02-27
Ha már gyónunk:  A zöldszilvánit kedveltem, de a csopaki sem haragosom
Szendrei Tibor József
2020-02-27
A dugó - ugye így van? - engedi levegőzni a bort (valamennyire). A fiam hajdani osztálytársa  miután mikrobiológiából ledoktorált - otthagyta a fővárost és borásznak állt. Badacsonyban kitanulta a szakmát, ma már saját borai vannak, és nagyon jó, igényes borok. Már szépen ívelt felfele pályája, jó híre lett a szakmában fiatal kora es városi származása ellenére, amikor beútött a krach. Egyik évben sorra küldték vissza legjobb borát, mert mind tónkrement. Borászok ismerik a kifejezést: dugós lett a bor. Sajnos az összes azévi palackját egyetlen helyről beszerzett dugóval zárta le, s  minthogy az egész dugószállítmány gombás volt, az összes, már kiszállított és még ki nem szállított bora dugós lett.. Ennyit a csavarós kupak előnyéről - nem lesz dugós a tőle a bor..
Egyébként pedig a vörösbor életfenntartó tulajdonsággal bír! Ezt egy orvos barátom árulta el. Addig ugyanis, amíg iszod a vörösbort, biztosan élsz. Csak nem szabad abbahagyni az ivást - ez az örök élet titka. 

Aczél Péter
2020-02-27
Az előbb az ital beszélt belőlem, amikor azt írtam, hogy egyik bemutatkozás sem felelt meg az udvariasság elemi (vagyis általam felállított!) szabályainak. G. O.-é például ilyen, igaz ő még nem töltötte be a huszat, neki könnyű. Most viszont egyelőre tényleg eldugulok, azaz visszacsavarom magamra a kupakot.
2020-02-27
Elöljáróban annyit, hgy egy rövid és tárgyilagos (vagyis udvarias) bemutatkozás ezeket az információkat tartalmazza: mióta , milyen tárgykörben, milyen igénnyel és milyen eredményekkel fotózom, és mi vagyok civilben. Az oldalon egyik bemutatkozás sem ilyen (az enyém sem), de  még bízhatunk azokban, akik eddig semmit sem írtak.    
2020-02-27
Én a fémkupakos borokat szeretem, mert azokat egy mozdulattal ki lehet nyitni. Ezzel mint connoisseur bemutatkoztam. Apropó, bemutatkozás! 74 publikáló ˝PRO˝ közül 37-en írtak bemutatkozást (lusta voltam mindenkit megnyitni), vagyis a borospohár épp félig van tele. Szándékosan fogalmazok optimistán, szeretném, ha a hangunk akkor sem válna reszelőssé, ha nem a piáról beszélünk.
Bemutatkozást írni udvariasság kérdése, és hasonlóan udvarias gesztus ezeket el is olvasni, és levonni belőlük a tanulságot, ha van. Előbb azonban meghúzom azt a pöttyös cimkéjű rosét, amit a fridzsiderben láttam, mert a sok szakmázástól kiszáradt a  nyeldeklőm.                                            

2020-02-27
Köszönet a részletes tanácsért. (Én télen a vöröshöz húzok, Thummerer, Dúzsi, stb.) a rozét csak kánikulában, hidegen, a fehéret nyàron - de nyáron bor helyett inkább csúszik nekem a sör, főleg, ha IPA).
Aczél Péter
2020-02-27
Lajos az, gondolom.
Aczél Péter
2020-02-27
Van köztünk, a fotósok között, borászati egyetemet végzett szakember 
Szendrei Tibor József
2020-02-27
(egyébként néha úgy vagyok ezzel, hogy ha már Villányi, akkor inkább Szekszárdi... pl. Dúzsi. A Görögszó talán a legjobb magyar vörösbor, - ebben is van Cabertnet Sauvignin) de azt, mióta világversenyen nagyot nyert, pofátlan áron lehet csak megkapni, sajnos Úgyhogy a Mayer Kopár a legjobb ár/érték arányú prémiumbor.).Szerintem. De ezt Deák Lajos sokkal jobban tudja, mert ő hivatásos borász. Hé, Lajos, merre jársz?!.
Aczél Péter
2020-02-27