Alapította: Dékán István 1996-ban

Gondolatok!

Legfrissebb témák
Imre Tamástól hallottam /Fotóoktatás/ de midig aktuális
\"Bízzunk a fejünkben duruzsoló kis hangban mely szokatlan megoldásokkal traktálja elménket,tegyük azt amit mond\"

Szendrei Tibor József
2021-01-15
(Tamás: Oké, de a regisztráltaknak is plusz munkát ad ..., főleg, ha sokáig nem lép be valaki és nem találja a jelszót ..., - mint az én esetemben is ... :)  )
Kiss Tibor
2021-01-14
Szia Tibi!  A nem regisztrált látógatok, vezetett nézelődése miatt lett így alakítva!
L Tamás Varga
2021-01-14
Lehet hogy már más is jelezte, de miért kell minden egyes alkalommal \"belépnem\", ha látni szeretném a \"FOTÓK\", vagy a \"LEGÚJABB\" kategóriákat?
Kiss Tibor
2021-01-14
János, épp ezt irtam Én is úgy 15 perce, de eltűnt. Te eredetileg is azt írtad , hogy a mesterséges inteligeciát nem az ember használja mint eszközt, hanem a mesterséges intelígencia maga alkot akármit mint önálló entítás, mint bárki közülünk, mert saját gondolatai, elképzelései vannak amiket képes önállóan kivitelezni.
Veress Zsolt
2021-01-11
A mesterséges intelegenciát vagy az avval működő eszközöket nem a használója állítja és szabályozza, hanem a tervezője és készítője!
Éppen ezért mesterséges intelegencia, ami a használójától függetlenül működik!  Jó példa volt erre Japánban egy szálloda, ahol a személyzet már robotokból ált és a az AI. irányította ezeket! 

János Müller
2021-01-11
De említhetném az animációs filmet, ami manapság már se nem rajzfilm, se nem bábfilm. Semmi rajz, semmi kézműveskedés, hanem tisztán digitális pixelzsinglőrködés az egész.
Kovács Mihály
2021-01-10
Minden kornak megvan a maga kihívása. A mostani kornak az egyik kihívása hogy a művészet hogyan viszonyul a technológiához, a technikához, a számítástechnikához. Ez nem csak a fotó esetében kérdés, hanem más területeken is. Nem túl régen volt Barabási Albert-Lászlónak egy kiállítása. Ott is felmerült a kérdés, hogy a kiállított dolgok mégis micsodák? Műalkotások? 3D-s nyomtatott műalkotások? 
  https://fidelio.hu/vizual/lehet-mualkotas-egy-halozat-interju-barabasi-albert-laszloval-158461.html   

Kovács Mihály
2021-01-10
Kedves Lajos ! 
  Már elsőre sem, és most többedik átolvasásra sem értettem a kérdésed: 
  .....milyen különbség van az ecset által létrehozott és a mesterséges intelligencia által a rendelkezésre álló beállítási lehetőségek felhasználásával létrehozott kép között, a kézügyességen kívül.....  
Az ecset egy festő eszköz, a mesterséges intelligencia pedig egy nem emberi gondolkodási forma.Az ecsetet használhatja ember is, és mint egy perifériát, plotter szerűen, a mesterséges intelligencia is. 
    Esetleg az ember, kontra mesterséges intelligencia által, teljesen önállóan létrehozott kép viszonyára gondoltál, legyen a kép technikája bármilyen is?  
   Vagy a számítógépet, a mesterséges intelligenciát is felhasználó, azt beállító ember, kontra teljesen kézműves alkotó viszonyára gondoltál?

Kovács Mihály
2021-01-10
Kedves Lajos! 
  Régen valóban a portréfestés nem elsősorban művészi tevékenység volt. Régen nem valakinek a képét rakták ki falra, hanem nagyon konkrétan a családtag képét, vagy a királyét, vagy valami hasonlóét. Az hogy az a kép szép, művészi is, az csak egy plusz volt a képen.
  Manapság már kiraknak az emberek a lakásuk falára egy régiségpiacon, régiségboltban vett képet is, pusztán a hangulata miatt is.  Részemről nincs is ezzel semmi bajom, de én inkább visszakanyarodnék, visszakanyarodtam a gyökerekhez: Előnyben részesítem a családi képeket. Igaz azokat próbálom mívesen megcsinálni. 
  Vagyis részemről nem az úgynevezett művészetért fotózom a családomat, vagy bárkit, hanem a családomat próbálom fotózni (talán) művészi színvonalon. Ezért nem is láttok tőlem igazán street fotókat, vagy úgynevezett karakteres arcokat. 
  Hogy én hozzászólós lennék, bőbeszédű? Valamikor régen mindig az volt a baj velem, hogy keveset beszélek. Egyszer úgy döntöttem, hogy változtatni fogok, és változtattam is. Szerintem ez elhatározás kérdése csak. A képelemzés pedig mint egyszer már írtam, nem valami nagy kunszt. Ha a nagy műelemzők magasröptű, sok idegen szóval tarkított elemzését lefordítjuk magyarra, akkor rájövünk erre magunktól is.

Kovács Mihály
2021-01-10
Nagyon nehéz megmondani, hogy honnan kezdve kell aggódnunk a technika fejlődése miatt. A fejlődést sok minden motiválja - az emberi kíváncsiságtól, fantáziától kezdve a gazdasági szempontokig.  Gondoljunk csak pl. Verne tengeralattjárójára, űrhajójára, repülőgépére. Baj, hogy mindezek megvalósultak? Ki tudja? Mindezek a dolgok az ember képességeinek növekedését jelzik, de egyben energiaigényesek és többnyire környezetszennyezőek. A fejlődési folyamat odáig tarthat, amíg fel nem használjuk a Földet magunk alól. Szidjuk a telefont, a rádiót, a tévét a repülőt stb, de használjuk, és nem szívesen mondanánk le róla.
Az AI-t illetően egy kicsit más a helyzet. Jelenleg a gyárakban használt számítógép-vezérlésű automaták - robotok úgy általában - csak gépek, még ha egyik-másik ilyen gépnek emberi külsőt is adnak. Nem is lenne jó, ha saját \"gondolataik\" lennének, de ne felejtsük el, hogy ezek mögött - kevésbé látványosan- emberek güriznek a fejlesztésükön, programozásukon.
Visszatérve a fotózásra: Itt is folyamatos a fejlődés, de bármilyen sokat tudó is a gépünk, mégis csak eszköz marad. Valószínűleg nem akarunk olyan gépet fejleszteni, amelyik elmegy helyettünk fotós-kirándulni (nem akarjuk, hogy a gépünk elmenjen fotózni nélkülünk akaratunk ellenére). Még a katonai fotós drónok is ember-irányította eszközök. Valószínűleg  beláthatatlan messzeségben van az önálló akarattal, belátással, kreativitással, reprodukáló képességgel rendelkező gép-lények megalkotása. Személy szerint én nagyobb veszélyt látok az emberek magatartásában, akik ezeket a gépeket kezelik.

Józsa Géza
2021-01-10
Kedves János!Szerintem az okostelefon önmagában nem okoz semmi kárt senkinek. Az hogy hogyan használjuk az annál inkább. És itt most elsősorban nem a hétköznapi felhasználó oldaláról közelíteném meg a kérdést, hanem a betápláló oldal felől. Mert véleményem szerint nem attól lesznek agresszívek az emberek, hogy a haver a facebook-on azt posztolta, hogy megivott egy sört, ő meg nem ihat, mert dolgozik. Sokkal inkább attól, hogy a politika részéről profin manipulálják az embereket. Illetve profi módon tesznek embereket függővé bizonyos programoktól, mondjuk játkprogramoktól fiatalokat, pusztán pénzért, ami disznóság. Disznóság felnőttek részéről fiatalokkal szemben, pénzért. Az állandóan a zsebünkben pityegő telefon, a mesterséges intelligencia pedig ezt csak még tovább fokozza.
Kovács Mihály
2021-01-10
Egy új világ hajnalát éljük, hogy mit hoz az este azt senki sem tudja. Remélem mi már nem érjük meg . Majd meg oldják a következő geberációk..... ha egyáltalán meg oldják.
Veress Zsolt
2021-01-10
Mihály! Köszönöm, hogy hozzászóltál a témához! Az alábbiakban megemlíttetem, hogy a Finnországi felmérések szerint, már egy egész generációt tönkretett az okos telefon. Többek között az olvasási és számolási tudás csökkent, a fiatalok látása romlott, ráadásul egyre depressziósabbak és agresszívabbak lettek!
Ha az okos telefon ilyenre képes, vajon a mesterséges intelligencia milyen változásokat tud majd okozni?

János Müller
2021-01-10
Az előző bejegyzésem folytatásaként: A linkelt oldal csak demó oldal. De bizonyára van olyan program, megoldás is, ahol nem csak véletlenszerűen generált képeket nézegethetünk, hanem vannak beállítási lehetőségek is. Európai, ázsiai, afrikai vagy tetszőleges emberről akarunk képet? Férfiról, vagy nőről, komolyat vagy mosolygósat? Milyen környezetet akarunk a portré mögé, generáltat, vagy egy reális képet akarunk háttérnek..... stb, stb.....   
    Ha a csalás-igaz párosa felől közelítünk a dologhoz, akkor rémisztő jövő előtt állunk. Akár politikai megtévesztés oldaláról közelítjük a dolgot, akár az egyszerű életmód-magazinos képek hihetősége oldaláról. 
   Ha a kreativitás felől közelítünk, akkor akár még pozitívnak nevezhető a jövő. 
  Mint minden új dologban, ebben is benne van a jó és a rossz irányú felhasználás lehetősége. És amit fel lehet használni rosszra, azt fel fognak használni rosszra is. De remélhetőleg jóra is.

Kovács Mihály
2021-01-10
Már felraktam ide ezt a linket, vagy-és valamelyik másik ilyen cikk linkjét ide ebben a témában, most újra felteszem: 
  https://hvg.hu/tudomany/20190215_mesterseges_intelligencia_thispersondoesnotexist_hamis_profil_portrefoto 
Ez a link egy cikkre mutat, ahol a mesterséges intelligencia, portrékat, nem létező emberek portréját generálja a semmiből, fotó minőségben.
Egy másik link, ami a cikkből is elérhető, de ide teszem az egyszerűség kedvéért. Ezen a linken egy oldal található, ahol az oldal minden egyes betöltésekor, illetve frissítésekor generál egy fotó minőségű arcot. 
https://thispersondoesnotexist.com/?fbclid=IwAR13JMubL38feYVZ_5BgKcZn8_bfHuKJReRkAQw7QFVLukRb-3NzFSLdN2I   
  A hozzászólásokkal kapcsolatban: Ebben a témában kétszer is írtam, kétszer is tettem fel linkeket, egyszer sem volt rá válasz egy árva darab sem......

Kovács Mihály
2021-01-10
János. ha szövegszerkesztővel ír valaki, és onnan emeli át a hozzászólásokhoz, akkor bizony sok értelmetlen változás történik a szövegben. Erről nem te tehetsz, hanem a rendszer.Igen. A robottechnika igen erőteljesen fejlődik, az intelligens robotok terjedésével sok olyan probléma megoldása válik könnyebbé, amit az emberi intelligencia nem, vagy csak nagyon lassan, vagy nehezen tudna megoldani. Ez jó. A kvantum számítógépek gyakorlatilag elképzelhetetlen módon lerövidítik és kitágítják ezeket a megoldásokat. Nyilván ez mindenre, az alkotó művészetre is hatással van, de, ahogy a mester szabók és a kézműves sörök sem tűnnek el a világból, sőt míg világ a világ értékesebbek is maradnak a tömeggyártóknál és tömeg termékeknél, úgy a kézműves fotók sem tűnnek el a, legfeljebb néhány megélhetési fotós válik szükségtelenné. Egy eredeti Caravaggiot akkor is megcsodálnak, ha poszteren is meg lehet nézni, az eredetihez megszólalásig hasonlóan. Ellopni is inkább fogják az eredetit. Én nem aggódom, mert a kép fejben készül el, ez az alkotás, a gép csak megvalósítja, ez az a végrehajtás. A teremtés pedig nem a mi tevékenységünk és a robotoké sem lesz soha. Ebből az is következik, hogy a természetes és mesterséges intelligencia egy tőről fakad, legfeljebb egy lépcső közbeiktatással jut el a mesterségesig.
2021-01-09
Szervusz Marcsika!
Izabellával karácsony tájékán váltottam néhány szót, levélben! Ő mint írta már egy ideje Budapesten van és ott várja ki az epidémia végét!
Milyen Email címen próbáltad keresni? Ide írjad meg (janosmuller.mller0@gmail.com) és egyeztetünk!

János Müller
2021-01-09
Szeretném megkérdezni a tagokat, hogy tud-e valaki, valamit Végh Izabelláról?  Nagyon régen nem jelentkezett be az oldalra. Én email kapcsolatban vagyok Vele, de szeptember óta nem kaptam választ a leveleimre sem!  Remélem jól van! Ha olvasod Izabella kérlek írj egy sort nekem! 
Kesjárné Sluch Marcsi
2021-01-09
Kedves János! Sajnos igaz, amit írtál. Rohamos léptekkel változik minden és nem pozitív irányba. Sajnos a fotózás területén is. Réges-régen megjelentek a drónos tájképek. Szerencsére a makrózás még megmaradt a maga szépségében. A természetben készült, fűben hasalós makró képekre gondolok. Az okostelefonok sajnos hozzá nőttek a kezünkhöz, főleg a gyerekeink nem tudnak létezni nélküle. De mostanában a pandémia idején jó szolgálat nekünk is. Nosztalgiával emlékszem vissza a 80-as évekre! De jó volt. Én (a kérdésedre válaszolva) csak manuális beállítással fotózok. Üdv. Kesjárné Sluch Marcsi 
Kesjárné Sluch Marcsi
2021-01-09
Én egy jövőképet próbáltam ábrázolni képletesen! Egyébként az önállóan működő robotok már léteznek az élet több területén!
A nyugdíjas otthonokban sok helyen már robotok takarítanak és etetik az időseket. Több helyen már sofőr nélküli autók közlekednek. 
És már félig robotok azok az emberek is, akiknek kezéhez hozzá  nőtt az okos telefon, mert ha lekellene tenniük 10 percre, akkor 
depressziósak, ingerültek és agresszívak lennének! Ja és a fényképezéshez még annyit, hogy létezik már a fotós robot! 
A nemzetközi fotós oldalakon pedig már egyre több olyan képeket leget találni,  amiket az AI. (MESTERSÉGES INTELEGENCIA) segítségével késztettek! Jó lenne tudni, hogy az itteni fotósaink közül, mennyien használnak manuális beállításokat!
Utólag pedig elnézést kérek a nyeltani hibák(szavak összeállása) miatt! Amkor bemásoltam még rendben volt az szöveg, miután feltöltöttem már megváltozott!

János Müller
2021-01-09
Lajos: a minap olvastam hogy valahol ( most nem jut eszembe hol, de utánna nézek) hogy már létezik a gondolkodásra képes mesterséges inteligencia. Ez  előrre vetiti azt amit János mond. Járó, ritmusra táncoló ember formáju robotok. Ha ezek képesek lesznek gondokodni, nem előrre betáplált program után cselekedni, onnan már nincs messze például a fényképező robot sen
Veress Zsolt
2021-01-08
Mindennel amit irtál János, tökéletesen egyetértek. Amit hozzá tennék az az, hogy a \" nem válasz\" ha nem is kizárólagosan de magyar szokás itt is de főleg pl. az 500px-en . Sok barátom van ott és észre vettem , hogy vannak akik több mint 100 kommentre is válaszolnak hosszabban vagy rovidebben. Amagyar fotósok csak ritkán , a többsegük egyáltalán nem. :(
Veress Zsolt
2021-01-08
 Kedves Barátaim!

Nem tudom rosszhír-e vagy jó! Lesznek akik örülnek neki, mások viszont ép azellenkezőjét gondolják. Óriási ütemben fejlődik és közeledik (a vírusokon kívül) egy emberi gondolkodást butító program! Eza program meg fogja változtatni életünket (már akik megélik) ésmég inkább segíti az emberi elbuktásodást és függőségetmásoktól! Kik ezek a mások? Kis csoport zseni, akik majdbefolyásolni és irányítani fogja az emberiség nagy részét,szükség esetén szövetkezve másokkal, befolyásos szürkeeminenciásokkal. Az embereknek nem kell majd gondolkodniuk, eztmegteszi helyettük az Mesterséges Intelligencia! Befolyásolnifogja az élet minden területét. Az embereknek nem kell tanulniuk,olvasniuk, gondolkozniuk! Ha szükségük van valamire, vagy tudniakarnak valamit, meg fogják kérdezni az mesterségesintelligenciát, aki majd mindenre tud nekik választ adni! Éppennemrégen olvastam egy tudományos kutatás eredményeit, hogy azokos telefonok már függővé és tönkretettek egy egészgenerációt. Elképzelhető-e, hogy a mesterséges intelligenciatönkre fogja tenni az egész emberiséget?

No de mi itt fotósokvagyunk a javából! Vajon mit fog változtatni a fotózás jövőjébena mesterséges intelligencia? Tudom én, hogy erre nehéz válaszolniés leginkább csak feltételezések lehetnek.
Vannak azonban mármost is megfogható konkrétumok, amikből lehet következtetni akérdésre.
A Luminar AI fotóseditor már létezik. Ez az első olyan, amit teljesen a mesterségesintelligencia már működtet. A jövőben mindent meglehet oldania afotósnak, amit csak az elméje eltud képzelni!
Pár kattintássalegy nappali képet éjszakaivá tudjuk varázsolni és még akárcsillagos vagy északi sarki fényeket is tudunk az égboltbólvarázsolni, illetve tud a programunk. Mindezt pár perc alattmegtehetjük. És tulajdonképpen minden mást is amit csak a pihentagyunk ki tud találni! Az okos telefonokban pedig lassan máralapprogram lesz az AI technika.
Mindezek a technikaivarázslatok (manőverek) hamarosan a fotómasinákba is bekerülnek.Akár fényes nappal is lehet majd éjszaki képeket fotózni, vagyfordítva! Hiszitek vagy sem ez az idő már nincsen mesze, hiszen amesterséges intelligencia fejlődése nagyon gyors!
Ne gondoljátok azta leírtak alapján, hogy régimódi vagyok. Hamarább használtamokos telefont mint sokan mások. Emlékszem, hogy nekem már akkorvolt Emailom, amikor még a Magyar utazási irodákkal csak faxonkeresztül tudtam írásban kommunikálni! És sokan néztek furcsánrám amikor még az úgynevezett kézi PC =az okos telefonok elődjevolt a kezemben!
Mindezek ellenéreúgy gondolom, hogy kellene lennie valamilyen határnak.
Ha lenne egygondolat rovat, most oda írtam volna, de nélküle kénytelen vagyokaz írásomat ide a fórumra feltenni! Mindenképpen nagyon kíváncsivagyok, hogy mások miképpen gondolkodnak ezekről a dolgokról ésjelenségekről?
Már amennyirelesznek válaszok az írásomra! Hiszen a legtöbben még arra semvoltak képesek, hogy egy karácsonyi és Új Évi üdvözlethezodaírják (köszönöm viszont)!

János Müller
2021-01-08
Boldog, sikeres új esztendőt mindenkinek! 
Kelemen Éva
2021-01-01