Alapította: Dékán István 1996-ban

Gondolatok!

Legfrissebb témák
Szervusz Tibor! Köszönöm az érdeklődésedet, igazán kedves gesztusnak éreztem! 
Bizony időnként vannak egészségügyi problémáim, ez már a korral is jár! Az idő hiányának mostani oka leginkább a sok munka, amit a nyaralónknál és a körülötte lévő erdőben kell csinálnom! 

János Müller
2023-08-13
Kedves János Reméljük, hogy nem betegség. Ha mégis az, akkor mielőbbi teljes gyógyulást, és újra alkotói egészséget
Szendrei Tibor József
2023-08-12
Kedves Barátaim! Én azért hozzászólnék a témához, de majd később valamikor!
Most nem vagyok abban a helyzetben, hogy írogassak! 

János Müller
2023-08-12
Kedves Tibor: Köszönöm szépen az értékes véleményed, különösen Einseinstein  említését, aki számomra a filmművészet legjelentősebb alakjainak egyike, hozzá hasonló, sőt vele egyenrangú magyar filmrendező talán csak Huszárik Zoltán volt. Elégia című filmetűdje a világ filmművészetének is páratlan értékű darabja. Igen ezt értem én szuggesztív fotográfia alatt.
Más: sajnos a dialógus elfelejtett formává vált a FV-on, ezért is örülök, hogy nem hagytad szó nélkül a gondolataim.  Az egonak, ami ugyan alapvetően érték lenne, a  túldimenzionálása  súlyos károkat és tévelygéseket okoz az egyénnek is a környezetének is. Ez a túldimenzionálás lassan bevett szokássá, természetes magatartás formává válik a FV-on, és  simogatása meghatározó feltétele a kommunikáció létrejöttének, annak, hogy ki kivel hajlandó egyáltalán szóbaállni. Ezért nem alakulnak ki dialógusok, mert csak dicsérni és egyetérteni szabad, az pedig baromi unalmas, mi több fölösleges, mert semmivel nem járul hozzá a résztvevők látókörének bővítéséhez.  Azt nem feltételezem, hogy a FV-on egyetlen olyan tag sincs, aki szellemileg ne lenne alkalmas, az eredetileg feltett kérdésemhez hozzászólni, csak azt tudom elképzelni, hogy a hozzászólást az én kérdésemre rangon alulinak tartják, bár ezzel nem az én rangomat minősítik.Fásultság? Kiégettség? Nézd meg, hogy micsoda energiákat és válogatott szókincset képesek mozgósítani, ha egy kép alá negatív véleményt ír valaki. Még azt is megkérdőjelezik, hogy mit keres itt az ilyen elvetemült. Vagy, ami még rosszabb, azonnal törlik a hozzászólást, mert ezt is sikerült kiharcolniuk, nehogy a képükről néha igazat is mondjanak.

Deák Lajos
2023-08-11
Lajos  értékes megszívlelendő gondolataihoz:
Talán a mindennapok rohanása,  fáradtsága már nem hagy energiát, pedig Igény lenne szépet alkotni, elmélyedni, elemezni, megbeszélni
  \\\"az eszmecserét azért gondoltam hasznosnak, mert a válaszok felhívhatnák a figyelmünket az általunk nem is gondolt, nemhogy nem látott értékekre is.\\
A tapasztalt fotóstársaknál érezhető némi fásultság kiégettség? 
Találó a szuggesztív fotográfia meghatározása. Sajnos ritka kincs mint Einseinstein művei a filmvilágban. Jogos a kiemelése a stílusok, alkotások köréből  

Szendrei Tibor József
2023-08-11
Kedves János:
Igen. Tudom, hogy a konferencia beszélgetés a résztvevők egyidejű jelenlétét és részvételét jelenti. Talán az írásban zajló eszmecsere pontosabban jelezné az elképzelésem. Sajnos, azonban úgy látom, hogy nincs érdeklődés a téma iránt, szórjuk tovább a csillagokat, mint a csillagszóró, felvillannak, elalszanak és nem marad utánuk más, csak egy kis füst a szobában. Pedig, ahogy a jó magyar szólás mondja: Aki Á-t mond, mondjon B-t is. Ha már valamit profinak tartunk, nem csupán jelölünk, akkor az legyen részünkről megalapozott döntés. Ha pedig az, akkor a miértekkel is tisztában vagyunk. Ezt az eszmecserét azért gondoltam hasznosnak, mert a válaszok felhívhatnák a figyelmünket az általunk nem is gondolt, nemhogy nem látott értékekre is.Azért, hogy ne essem a fogjuk meg és vigyétek csapdájába, mindjárt át is adom egy gondolatom.
Szuggesztív fotográfia:  Ma használtam először ezt a kifejezést , nem hiszem, hogy sokat kellene erről magyarázni, átemelem ide a szuggesztív erre a fogalomra alkalmazható definícióját: szuggesztív sugalló, ösztönző; a képzeletre erősen ható;
átvitt értelemben: kényszerítő, ellenállhatatlan hatású, elhitető, erős befolyású
Eredete: nincs adat
Forrás: Idegen Szavak Kéziszótára - Terra Budapest 1967
Egy fotográfia számára szuggesztívnek lenni a legnagyobb elismerések illetve rangok egyike. Szerintem!!!

Ezek azok a fotók, amiket nem elég a retinán észlelni, mert ott nem okoznak óriási káprázatot. Nem is kapnak különösebb elismerést, mert sem nem látványosak, sem nem fotográfiai bravúr képek, sem nem konformista látványképek,  egyszerűen csak szuggesztíven hatnak az agy értelmező egységeire. No, én ezeket a képeket profibb alkotásoknak tartom, mint sok formalista, vagy hiteltelen ömlengést, a maguk 15-20 csillagával.

Ha valaki találkozott Niran Judit: Jelek a vízen könyvével, abban tucatszám találhatók ilyen képek, annyi előnnyel, hogy a szöveges rész és a képek közötti szoros gravitáció segít a képeknek.

Ennyit arról, hogy mire gondolok. Kár, hogy arra sem méltatják azt, aki a jelenléti ív aláírásán túl, jelen is szeretne lenni, hogy legalább annyit mondjanak neki: Hülye vagy barátom, ezért, meg ezért.

Tudod János, én amikor beléptem a FV-ba azt képzeltem, hogy egy közösségbe kerülök, ami eleinte igaz is volt, de mára sajnos alig több, mint egy kohézió nélküli halmaz. Pedig a tagok jó része értéket hordozó és értéket teremteni képes igazi személyiség.

Deák Lajos
2023-08-09
Konferencia? Hol és mikor? Milyen módon?
János Müller
2023-08-09
Kedves FV Tagok: Arra szeretném megkérni mindazokat, akik nem tekintik rangon alulinak a részvételt egy eszmecserében, hogy vegyenek részt egy konferencia beszélgetésben arról, hogy szerintük milyen szempontoknak kell megfelelni, egy képnek ahhoz, hogy az elnyerje a profi minősítést és minek ahhoz, hogy egyszerűen csak tetsszen. Milyen mértékben befolyásolhatja a döntést az ízlés, a képkészítési filozófia, a kép egy-egy kiemelkedő tulajdonsága, a tartalom, a forma és a kettő egysége. ...és még milyen szempontok?

Deák Lajos
2023-08-07
Örülök, ha jó érzéseket ébresztett a film? nekem is hasznos volt, mert újra megnézhettem, most már figyelve a remek operatőri portré vágásokra is.
Deák Lajos
2023-07-27
Köszönöm. De szépen meg sinálták ezt a filmet róla!… A legvége (is) egészen, egészen megható.
Aczél Péter
2023-07-25
 https://www.youtube.com/watch?v=_FZJIZFCXs0
Deák Lajos
2023-07-25
Igen, és a tehetség csak a tizenkettedik jó tulajdonsága volt. Biztosan láttad a vele készült portré filmet.
Deák Lajos
2023-07-25
Hát igen, Csernus minden technikát kipróbált a képein, és - hogyan csinálta? - mind sikerült neki, mind telitalalat volt, sőt, több. (Lehet, hogy tehetséges volt?)
Aczél Péter
2023-07-25
Azt hiszem, azzal nem lehet, meg dőreség is lenne, vitatkozni, hogy a technikai tökéletesség megvalósításának ismerete és képessége, azért  alapvető elvárás, mert hitelessé teszi az alkotót, nem lehet ráfogni, hogy azért készít ilyen, olyan, amolyan képet, mert nem tud másmilyent. Ebből a szempontból, meg egyébből is, számomra Csernus Tibor az igazi példakép a kortárs alkotók között. Ő képes volt caravaggioi minőségű, de hiper/fotó realista képeket is alkotni, ugyanakkor, ha valaki megnézi a Lehel piac, vagy a Tengeri csata című festményét, akkor meggyőződhet arról is, hogy képes volt néhány jellemző vonallal nagyobb feszültséget teremteni, mintha apró részletekig megfestette volna a csorgó paradicsomot, vagy a csorgó vért. Summázva: amiket írtok, az úgy igaz, ahogy írjátok. Nem vitatható az sem, hogy mindenkinek megvan a rá jellemző kép készítési és kép értékelési filozófiája. Én azt gondolom, ha egy képet valóban profi alkotásnak gondolunk és nem az alkotó személye iránti ellen, vagy rokonszenv, esetleg valamilyen egyéb kötődés okán jelöljük vagy nem jelöljük annak, akkor bizonyára tudjuk ennek a kép által belőlünk kiváltott pozitív érzésnek az indokát is, hát ezt kellene leírni a kép alá, hitelesítendő a véleményünket és eloszlatni ezáltal minden fals gondolatot. Nem beszélve arról, hogy ezzel valóban segíthetjük az alkotót, nem csak az egóját építjük, vagy romboljuk. Minden tiszteletem és elismerésem azoknak, akik ezt megteszik, nem csak a szuper, bravó, gratula ...  teljesen értéktelen formában.
Deák Lajos
2023-07-25
Így van. És persze hány féle módon lehet egy fotó “korrekt leképezés’! A fotós újságírás például megköveteli a korrekt (értsd: pontosan leképező, belenyúlástól mentes) fotózast, és mekkorát tudnak ütni az ilyen fotók! (Ha jók)  https://maimanohaz.blog.hu/2021/04/15/ez_a_kep_lett_2021-ben_az_ev_fotoja

Az biztos, hogy ezek a fotósok virtuózai a kameráiknak, zsigerből ismerik fel a helyzetet, azonnal megtalálják a legeslegjobb kameraállást és kivágást. Elsütik a fantasztikus expót, es máris küldi be a szerkesztőségbe. A digitális világban akár perceken belül meg is jelenik a döbbenetes erejű, “korrekt leképezés”. 

Persze ehhez ott kell lenni, ahl a bomba robban.

Aczél Péter
2023-07-24
Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy lenézném a korrekt fotót. Két okból sem: 1: Nem kell mindenkinek a kreatív fotózást űzni, nem kell mindenkinek tetszen a kreatív fotó. Én ezt a műfajt űzöm, nekem ilyen a szemüvegem, de másnak lehet más is. 2: A korrekt fotó az egy lépcsőfok a fejlődésben. Részemről kezdő koromban örültem  ha tudtam készíteni egy korrekt fotót. És még ma is örülök, ha valami szokatlan területen, vagy rossz viszonyok közt sikerül egy képet korrektre hozni.
Kovács Mihály
2023-07-24
Gink Károly mondta egy tanítványának, aki megmutatta neki néhány új képét: Élesek a fotóid… Igen, mondta boldogan a növendék, rövid időt, szűk rekeszt választottam, szilárdan tartottam a kamerát, igyekeztem pontosan fókuszálni…De én ezt nem dicséretként mondtam - fagyasztotta be tanonca beszámolóját a mester.
Aczél Péter
2023-07-24
Kedves Mihály: Azt el kell ismernem, hogy valóban a te véleményed inspirált a gondolatok megírására, de nem a személyednek szól, hiszen téged, ha nem is megnevezve, de pozitív értelemben említettelek meg. Ami a \"belekotyogást\" illeti, inkább nevezném megtisztelő véleménynek, hiszen nem jellemző az, hogy valaki is reagálna a leírt gondolatokra.Igen. A jó leképezés a képek jelentős részénél szükséges, de ahogy írod nem elégséges feltétel. Az emlegetett képnél mindenképpen szükséges. Igen a kép valóban dekoratív látványú, a fények, formák, tónusok jól eltaláltak, de ez még mindig csak a korrekt leképezés kategóriájába tartozik. Rengeteg ilyen képpel találkozunk, sok közülük igazi vizuális élményt is jelent, ez is, de, ha ennél többet, az immár hatra növekedett számú, profinak minősítők nem tudnak hozzáfűzni, akkor ez nem csak a vélemény devalvációját jelenti, hanem a véleményalkotókét is. Megismétlem: nem kifogásoltam az általad kialakított véleményt, mi több igen korrektnek találtam, csupán felhasználtam, mint gondolatébresztőt. Amit kifogásolok, immár évek óta, az a jelenléti ív aláírására emlékeztető gyakran érdemek nélküli csillagszórás. De! Az a fölösleges, ami hiábavaló.
Deák Lajos
2023-07-24
Ha nem nekem címezted a kérdést, akkor elnézést a belekotyogásért.
Kovács Mihály
2023-07-24
Kedves Lajos !Szoktam használni a korrekt leképezés szófordulatot ezért, ha nekem címezted a korrekt leképezős gondolatot: Ez a szófordulat nem igazán dicséret részemről, hanem inkább megállapítás. Ezt azoknál a képeknél szoktam használni, amik szerintem nem igazán tartalmaznak új gondolatot, témát, nézőpontot, megközelítést, megoldást. De a látványt szerintem jól fényképezte le a fotós. Technikailag, kompozícióilag rendben van a kép. Részemről ezekről a képekről szoktam azt megjegyezni, hogy korrekt a kép. Ha ez dicséretnek számít, akkor legyen dicséret.  De ezt a szófordulatot, mint írtam, inkább megállapításnak gondolom. Ilyen szempontból jó is a ......tüdő röntgen, vagy CT felvétel.....hasonlatod. Éles a kép, jól látható minden, hasznos is nagyon, de akkor is egy sokadik tüdőröntgen.
Hogy ki miért nem ír szöveges véleményt azt nem tudom. Én szoktam, néha még azokhoz is amiket nem pontozok.

Kovács Mihály
2023-07-24
Korrekt leképezés:
Egyik fotóstársunk egy kép alá azt írta dicséretként, hogy: Korrekt leképezés. Szerintem a korrekt leképezést egy tüdő röntgen, vagy CT felvétel esetén tekinthetjük profi megoldásnak, ugyanakkor a képet prominens képvéleményezők is profinak minősítették. Tartozom az igazságnak, azzal, hogy az említett fotóstársunk nincs köztük. Természetesen, a profi minősítést indokló vélemény, egyik minősítő részéről sem hangzott el.
E sorok írója, de más, az oldal eredeti szerepét komolyan vevő fotóstársak is többször szóvátették, elsősorban  profi minősítés esetén, az írásbeli indoklás fontosságát, mi több, elképzelhetőnek tartották,  a profi minősítés feltételeként is.A szíre-szóra odabökött csillagok nem csak a profi minősítést devalválják, de a véleményezőket is. Az oldalon összesen egy olyan tagtársunk van, aki  rendszeresen figyelmet és energiát fordít egy-egy kép szakmai értékelésére, pedig a képek alatt kialakuló, akár pro akár kontra párbeszéd mindenkinek hasznára válna, még akkor is, ha néha a reakciók egy-egy véleményre nem csak feszegetik, de át is lépik az intelligens párbeszéd kereteit.

Deák Lajos
2023-07-23
A szerzői jog mint ilyen fontos dolog, érdemes rá odafigyelni! Azonban ma már nem minden tartozik a szerzői jog védelme alá! Az interneten nagyon sok olyan oldal van, ahol meglehet venni a felhasználói jogot a képhez, ami azt jelenti, hogy felhasználhatom, amire jónak tartom! Ehhez az eredti szerző is hozzájárult, amikor a fotóját pénzért eladta! Vannak olyan fotókezelő programok, amiket ha megveszünk, képtárral is rendelkeznek, amiket fellehet a vevőnek használni!  Többet is tudnék ilyet említeni, de példának az inPixio Photo Studiot ajánlom! Tehát pontosnak kell lenni, mi az amit felhasználhatunk és mi az amit nem. Vannak törvények, de mint tudjuk a törvények gyorsan változhatnak, ezért talán majd egyszer a szerzői jog is megváltozik!
János Müller
2023-07-11
Ajánlom mindenkinek a figyelmébe, hogy a jogszabályok maradéktalan betartása nem egyéb, mint munkalassító sztrájk.
Deák Lajos
2023-07-10
Hátha valakit érdekel a fotók szerzői jogvêdelme:

Például: ‘A szerzőt a mű egységének védelme is megilleti, azaz az engedélye nélkül nem módosítható, nem csonkítható meg, nem torzítható el a kép, amit készített. Tehát nem vághatod meg a képet, nem retusálhatod, nem tehetsz rá filtereket vagy egyéb effekteket.’

És még sok hasznos tudnivaló; a teljes cikk itt található:

https://dreamworldphoto.hu/2019/07/04/a-neten-talaltam-tehat-hasznalhatom-es-egyeb-sulyos-szerzoi-jogi-tevedesek-amikkel-komolyan-megszivhatod/

Aczél Péter
2023-07-10
Mihály: Más az igazság és más a meggyőződés. Amit az igazságról, mint abszolút kategóriáról írtál, az vitathatatlan, ami a meggyőződést mint az objektív és szubjektív határmezsgyéjén billegő kategóriát illeti, megkérdőjelezni lehet, de elítélni már csak azért sem, mert, ahogy írtad: az ember sose higgye magáról, hogy tudja a tutit. Sajnos itt a FV-on gyakorta tapasztalom, hogy néhány tutista még azt is megkérdőjelezi, hogy lehet-e valakinek egyáltalán meggyőződése.  Más kérdés, hogy amit az idézett lutheri szöveg fejteget, bizony szintén nagyon jellemző. Nem véletlenül jutott eszembe.
Deák Lajos
2023-07-07