Lajoskám! A kereső amivel megnézed a fotóvilágot (Crome, Firefox stb.)! Amikor kinyitod a fotóvilágot és rákattintasz valamelyik képre, a monitorod-képernyő felső részén, egy hosszúkás sávban találod meg a kép linkjét és számát! Nagyon szép karácsonyt kívánva, János. János Müller
2022-12-23
Igen van valami gond a levél írásnál. Küldtem Karácsonyi üdvözletet,de rögzítés után eltűnt Szendrei Tibor József
2022-12-22
Lajos! A képek száma a kereső felső ablakában jelenik meg!!! János Müller
2022-12-22
Kedves Lajos! Minden fotónak van saját sorszáma! pl: a Te fotód a 23266: Lány Fikusszal ! Fotóvilág Admin
2022-12-22
Azt hiszem Te, amikor ezt írtad (idézem): “ No azért nem azt akarom mondani, hogy minden rögzített felvételből lehet jó képet készíteni. Ez nyilván nem igaz, de az igen, hogy egy eredeti állapotában érdektelen képből lehet kiemelkedő alkotást létrehozni”. De nem fontos, mindenki csinálja, ahogy kedve telik benne. Végh Béla
2022-12-14
Mindennel egyetértek, ami az első két bekezdésben leírottakat illeti Ami engem illet, én inkább megpróbálok számomra érdekes képeket fotózni, mint érdektelen képből valamit létrehozni. És még inkább szeretem kipróbalni, hogy egy érdekes expóból még érdekesebbet ki tudok-e hozni. Számomra a fotózás ez. Aztán persze, hogy ami nekem érdekes, az kinek érdekes rajtam kívül… fogós kerdés, annyira különbözők az ízlések. Az érdektelen fotóimat én pedig nem szasszerolom, inkább kihajítom. Én ezzel így volnék, de aki inkább szeret érdektelen képből kiemelkedő alkotás létrehozásával kisérletezni (kiemelkedő?… nehéz megmondani, mi az, s miből emelkedik ki) ám tegye azt, ha ebben leli kedvét, nem kis feladat! Az a fontos, hogy élvezze. Ez a legfontosabb. És ha élvezi, akkor biztos lesz valaki más is, aki élvezni fogja, amit létrehozott. Végh Béla
2022-12-13
... és persze ízlések és pofonok... azt is megteheti a fotós, hogy rothadt paradicsomaiből felüti a Bloody Maryjét, de úgy megszórja borssal, csilivel, mindenféle fűszerrel, hogy felismerhetetlenül elfedje azt, ami poharában leledzik, s még véletlenül se derüljön ki, mennyire rothadt volt az alapanyag. Aztán hogy ezt ki fogja meginni.? ..feltehetően maga a fotós. Végh Béla
2022-12-13
(No persze ha kis kosarunkban ízletes, kicsattanó formában lévő paradicsomok vannak a múltheti bevásárlásból - akkor szedjük elő azokat, jöhet a Bloody Mary!) Végh Béla
2022-12-13
Kedves Lajos, ha az eredeti felvétel petyhüdt, rothadt paradicsom, abból nem lesz Bloody Mary a Hiltonban - persze Bivalybörgözdön még felszolgálhatják az ingyenkonyhán paradicsomos káposztának. Én annyit javasolnék, hogy ne vegyük elő kosarunkból rothadt paradicsomunkat, mely már múlt héten a kofánál is petyhüdt volt, hanem inkább menjünk el újra hozzá, s válogassunk szépet, formásat, ízeset,. Abból főzzük meg az asztalra valót. Végh Béla
2022-12-13
Elnézést kérve, hogy beleszólok a gondolatmenetbe: “Ahogy telik az idő, sok új impulzus éri az embert, ezekre valahogy reagálunk“ - igen! Reagáljunk, és exponáljunk jobb fotókat! Ha a régi fotónk gyenge, ha hiányzott belőle a fotós szenvedély - bármilyen tematikájú volt is az a kép - hagyjuk úgy, engedjük el, és inkább készítsünk újat, jobbat! A kihűlt, tegnapelőtt elszúrt íztelen bablevest ne melegítsük újra, ne szórjuk tele nátriumglutamáttal és borssal, ne szerkesztgessük, ne hányjuk tele gépi effektekkel: mert ha tegnapelőtt hiányzott belőle az energia, a szenvedély, az íz, akkor ma is csak kimódolt, halovány, vértelen, íztelen képeket lehet ezek felmelegítéséből kinyerni. (Más persze a helyzet akkor, ha régi fotónk hordozta azt az energiát, ihletet, amire lehet építeni, amiből az újonnan megszerzett képszerkesztési skilljeinkkel ki tudunk hozni valóban izgalmasat és újat.). Tehát igen, “sok régi fotón lehet lényeges javítást/módosítást eszközölni”, de nem biztos, hogy érdemes. Ha a képről kipotyog az ‘eszközlés”, de nem jön le a meghatározó indíttatás/indulat, akkor az csak egy eltárgyiasult szöszmötölés, időpangás. Az az érzésem, hogy lehet az utómunka bármilyen, “minden megengedett”, de a meghatározó egyetlen dolog: az eredeti expozíció pillanatában megvolt-e az élmény, vagy nem volt meg. Az eredeti élmény átsüt a képmódosító eljarásokon; az eredeti elmény hiánya pedig kilóg, mint a lóláb, akárhogy csócsáljuk is utólagos effektekkel az eredeti élmény hiányát, a rossz, üres, tehetségünket latba nem vető, nem mozgósító módon leexponált üres, jelntéktelen, vékonyka képet. Végh Béla
2022-12-12
Újabbak híján újra olvasgatom az előző véleményeket és szemet szúrt nekem, hogy itt arról folyik a polemizálás, lehet-e naponta, hetente kiváló képeket feltölteni, amire nyilvánvaló a válasz: nem valószínű. Szerintem nem is az a cél, bár voltak akik ezt igyekeztek hangsúlyozni, hogy csak kiemelkedő képek kerüljenek az oldalra, de a kirakatba kizárólagos joggal, csak a többnyire szubjektív, személyre szóló, megítélés alapján legmagasabb pontszámot elért, alkotások. Ennél sokkal fontosabb lenne konzultációs célokból feltölteni képeket és meghallgatni a tagság véleményét, egy-egy kísérletről, egy-egy képkészítési filozófiát képviselő képről, technikai javaslatokkal segíteni a színvonalasabb munkát. Egy-két éve tettem is egy ilyen kísérletet, nem engedtem pontozni, csak véleményezni a képeim. Most visszanézve, 10-18 hozzászólás, vélemény javaslat érkezett a legtöbb képhez, míg mostanában van olyan kép nem is egy, ami ugyan kap csillagokat, szívecskéket anélkül, hogy egy szó vélemény is elhangzana alattuk. Többször javasoltam, hogy legyen egy olyan feltöltési lehetőség, ahová a szerző kifejezetten azért töltene fel képet, hogy azt véleményezzék, akár pro, akár kontra. Ebből csak haszna származna mindenkinek. Eddig erre semmiféle reakciót nem kaptam, szintén sem pro, sem kontra. Összegezve: nem szükségszerű, hogy csak a legjobb képeinket töltsük fel, az is fontos, hogy válaszokat kapjunk a bizonytalan képeink esetében is a hogyan továbbra, nem pedig néma csillagokat, vagy néma semmit. Deák Lajos
2022-12-10
Nádor Pál: Nekem is ez a tapasztalatom. Nálam a kész képek parkolnak legalább egy hetet. És mindig találok valamit rajtuk, amit nem vettem észre. De az is előfordul, hogy a végén kidobom. A kukát is etetni kell... Székely István
2022-12-04
Deák Lajos, Székely István: Ez így igaz, sok régi fotón lehet lényeges módosítást/javítást eszközölni Még egy észrevétel illetve javaslat (szintén saját tapasztalat alapján): Amikor elkészültünk egy fotóval, ne töltsük fel ``első felindulásból``. Hagyjuk a képet pihenni és később térjünk vissza hozzá. Majdnem minden esetben találunk valamit amin módosítani, javítani lehet. Nádor Pál
2022-12-04
Én éppen egy hete kezdtem hozzá, hogy megszüntessem az egyik külső meghajtómon a káoszt. Sok régi képem van rajta és azzal szembesültem, hogy sokat ma már más szemmel nézek, (nyers fotók) közben gyarapodtak a képszerkesztéssel kapcsolatos ismereteim, hiszen évek teltek el. Új képeim is vannak mindig ( ma is született vagy 10, talán marad belőlük 1 vagy kettő...). De most kimásoltam néhány régi fotót, azokkal fogok kicsit foglalkozni.És még egy fontos dolog. Ahogy telik az idő, sok új impulzus éri az embert, ezekre valahogy reagálunk. És igen, új irányzatok, új témák is érdekelhetik az embert, egyetértek az előttem megszólalókkal.Székely István
Székely István
2022-12-03
Azért a kérdés ennél finomabban árnyalt, hiszen szinte mindenki aki fotózásra adta a fejét, több ezer, ha nem tízezer felvétellel rendelkezik, amik közül sokról derül ki, hogy a készítésekor nem fedezte föl a bennük rejlő lehetőséget, változott a képalkotási filozófiája, javult az utómunkákkal kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismerete, új irányzatokkal ismerkedett meg, új élethelyzete következtében új hangulati elemekkel gazdagodott vagy éppen szegényedett, így elővéve a rég elfelejtett felvételt, új, értékes, vagy még értékesebb alkotással rukkol ki. Deák Lajos
2022-12-03
Bölcs meglátás Páltól. Kovács Mihály
2022-12-02
János Müller: Valószínűleg arról van szó, hogy azok, akik nemrégen csatlakoztak az oldalhoz, jó néhány már korábban készült kíváló fotójuk van a tarsolyukban. Amikor ezek elfogynak, ők is visszatérnek a rendes kerékvágásba. Saját tapasztalatom alapján igen nehéz akár hetente is egy kíváló képet produkálni. Persze nem lehetetlen. Nádor Pál
2022-12-02
Kedves János: Igen. Jó volna találkozni személyesen sokaknak sokakkal, bár én néhány taggal többször találkozom, személyesen is ismerem őket, és talán egy kivétellel mégsem sikerült sem az álláspontokat, sem a koncepciókat közelíteni egymáséihoz. Volt olyan aki barátjának nevezett, névleg, de a barátság legfőbb fokmérőjén, az őszinteség elfogadásán meg is bukott. Szerinted egy ilyen találkozón hány olyan őszinte szó hangzana el, amelyikről az őszinteség máza nem kopna le a ruhatártól való távozás után? Először meg kellene tanulnunk a párbeszédet, de ahhoz minimum követelmény lenne, hogy egymással szóba is álljunk. Mindenki-mindenkivel, ne csak a padtársunkkal, mint órán az iskolában. Igen. igazad van, mert te még részese voltál egy baráti alkotó közösséget jelentő Fotóvilágnak, amikor beléptem ezért fűztem nagy reményeket hozzá, de lassan rá kellett jönnöm, hogy ahogy a társadalomban, így a Fotóvilágban is megvan az arisztokrácia és az alsó népréteg. A kettő nem keveredhet egymással. Sajnos az arisztokraták egy része inkább csak a mulatók arisztokratája. A valódiak nagy része már elment tőlünk, vagy a rangját kártyaadósságban herdálta, herdálja el. Akik jönnek, többnyire panelkapcsolatba kerülnek egymással.És ez még mindig agy optimista nyilatkozat.
Deák Lajos
2022-11-27
Kedves Lajos! Köszönöm, hogy reagáltál az írásomra. Bizony nemcsak az értékrend a torz, hanem sok minden más is. Ez az oldal sem érdekel szinte senkit, néhány emberen kívül! Már nincsen értelme venni a fáradságot és írni ide! Alexmed képe alatt írtam néhány sort miért nincsennek ma már fotós találkozások! Azért mert nem veszi senki a fáradságot, hogy kihirdessen ilyet! Az idén volt ilyen találkozó Helsinkiben, amikor eltöltöttem egy rövid napot, egyik főpostásunkkal és férjével. Nem sajnáltam a fáradságot, pedig nem voltam a legjobb formámban. Ők másnap utaztak vissza Magyarországra! Bárki, bármikor szervezhet egy fotós találkozót vagy programot, úgy mint annak idején mi a Tombitásban! János Müller
2022-11-27
Kedves János:Magam is többször jeleztem, bár soha senki nem reagált rá, hogy a FV-on kialakult értékrend nem csak torz, de torzítja az alkotók értékrendjét is. Találomra megnéztem száz egymást követő képet és azt tapasztaltam, hogy összesen öt darab olyan volt köztük, ami nem kapott profi minősítést, pedig szerintem a százból az enyémeket is beleértve, jó ha 30% olyan volt, amit egy magára valamit adó fotós bemutatásra alkalmasnak talál. A profik ezt tudják nagyon jól, hogy csak a legjobb képeiket mutatják meg a nagyközönségnek, így azt a látszatot keltve, hogy ők mennyire szuperek, holott nekik is vannak silány selejtjeik, csak azokat nem adják közre. Ez az egyik. A másik, hogy vajon aki, beleértve saját magam is, értéktelen, zagyva, érdektelen képeket minősít profi alkotásnak, ezt valós értékrendje szerint teszi-e, vagy valami más, érdek, barátság, tisztelet az alkotó és nem a kép iránt, tisztelet a tekintély és nem a kép iránt, esetleg kölcsönös kompenzálás motiválja őt, hogy a valós véleménye helyett becsapja az alkotót. A harmadik, ha ezek a napról napra feltöltő fotósok nem lennének, akkor az oldal egy hónapon belül érdektelenség okán meg is szűnne, amit ugye egyikünk sem akar. Az a kisebbik baj, ha valaki, beleértve saját magam is, gyenge képet tölt fel, a nagyobb az, hogy az a kép profi minősítést kap, elsősorban az előzőekben felsoroltak alapján, az is baj, hogy az alkotó nem csak elhiszi, de el is várja ezt az értékelést és még nagyobb baj, ha egy értékes képet, az alkotó iránti bojkott okán néhányan következetesen nem értékelnek semmire, ezzel elkedvetlenítve az alkotót és elüldözve őt az oldalról.A negyedik és talán a legfontosabb, hogy az oldal tagságának igen jelentős része a feltöltésen kívül, mások munkája iránt rendkívüli érdektelenséggel, közönnyel viseltetik a képek értékelésében, a közösséget összetartó eszmecserékben tüntetőleg nem vesz részt. Ha valakit, őket lehetne bojkottálni, bár tudom, a tagsággal nem jár együtt, az alapszabály betartásán kívül semmiféle kötelezettség, bár az alapszabály is inkább ajánlásokat tartalmaz. Többször leírtam azt is, hogy milyen, lehet, hogy költséggel járó, lehet, hogy nem, tehát, hogy milyen változtatásokkal lehetne egy kicsit megmozdítani az állóvizet.Egyben itt csatlakozom Szendrei Tibor felvetéséhez, egy, az oldal működését támogató hozzájárulásról, főleg, ha ez némi érdemi változást is hoz, főleg a tagság kötelezettségeit tekintve. Azt is sejtem, hogy ezek az észrevételek is szokás szerint reakciók nélkül maradnak. Deák Lajos
2022-11-26
Észre kellett vennem, hogy ezen az oldalon milyen sok, szupertehetséges fotós van! Igazából irigylem őket, hogy napról napra tudnak pár remek képet feltölteni. Vagy mégsem annyira remekek és csak én látom annak? Én 50 éve fotózom aktívan de még nem jutottam el oda, hogy naponta rakjak fel 2 jó képet az oldalra! Örülök annak ha havonta néhány jó képet tudok produkálni! Talán túl szigorú vagyok magamhoz de sebaj. Tudom - tudom, mindenki máshogy csinálja! János Müller
2022-11-24
Kedves Tibor! Mindenki nevében köszönet ! A támogatási számlaszámot ki fogjuk ide rakni! (sajnos a régi bankot elvitte a háború.) üdvözlettel a mentorok. Fotóvilág Admin
2022-11-20
Kedves Tamás! Közeledik az év vége és a köszönet ideje a Fotóvilág finanszírozóinak és munkatársainak. Volt lehetőség anyagi hozzájárulásra. Ismeretem szerint a korábbi bank megszűnt Bank nevet és számlaszámot kaphatunk? Kellemes napot üdv Hozzászólás törlése Szendrei Tibor József Szendrei Tibor József
2022-11-20
A képek ajánlása funkció csak akkor működik, ha a mentor engedélyezi! L Tamás Varga
2022-10-25
Sziasztok! Kérdésem a következő, mit kell tennem ahhoz, hogy a számomra kifejező, szép képeket ajánlhassam????? Busa Péter (Petya)
Amikor kinyitod a fotóvilágot és rákattintasz valamelyik képre, a monitorod-képernyő felső részén, egy hosszúkás sávban találod meg a kép linkjét és számát! Nagyon szép karácsonyt kívánva, János.
János Müller
Szendrei Tibor József
János Müller
Fotóvilág Admin
Végh Béla
Végh Béla
Végh Béla
Végh Béla
Végh Béla
Végh Béla
Összegezve: nem szükségszerű, hogy csak a legjobb képeinket töltsük fel, az is fontos, hogy válaszokat kapjunk a bizonytalan képeink esetében is a hogyan továbbra, nem pedig néma csillagokat, vagy néma semmit.
Deák Lajos
Székely István
Még egy észrevétel illetve javaslat (szintén saját tapasztalat alapján): Amikor elkészültünk egy fotóval, ne töltsük fel ``első felindulásból``. Hagyjuk a képet pihenni és később térjünk vissza hozzá. Majdnem minden esetben találunk valamit amin módosítani, javítani lehet.
Nádor Pál
Székely István
Deák Lajos
Kovács Mihály
Nádor Pál
Deák Lajos
Köszönöm, hogy reagáltál az írásomra. Bizony nemcsak az értékrend a torz, hanem sok minden más is. Ez az oldal sem érdekel szinte senkit, néhány emberen kívül!
Már nincsen értelme venni a fáradságot és írni ide!
Alexmed képe alatt írtam néhány sort miért nincsennek ma már fotós találkozások!
Azért mert nem veszi senki a fáradságot, hogy kihirdessen ilyet!
Az idén volt ilyen találkozó Helsinkiben, amikor eltöltöttem egy rövid napot, egyik főpostásunkkal és férjével. Nem sajnáltam a fáradságot, pedig nem voltam a legjobb formámban. Ők másnap utaztak vissza Magyarországra!
Bárki, bármikor szervezhet egy fotós találkozót vagy programot, úgy mint annak idején mi a Tombitásban!
János Müller
Azt is sejtem, hogy ezek az észrevételek is szokás szerint reakciók nélkül maradnak.
Deák Lajos
Igazából irigylem őket, hogy napról napra tudnak pár remek
képet feltölteni. Vagy mégsem annyira remekek és csak én látom annak? Én 50 éve fotózom aktívan de még nem jutottam el oda, hogy naponta rakjak fel 2 jó képet az oldalra! Örülök annak ha havonta néhány jó képet tudok produkálni! Talán túl szigorú vagyok magamhoz de sebaj. Tudom - tudom, mindenki máshogy csinálja!
János Müller
Fotóvilág Admin
Hozzászólás törlése
Szendrei Tibor József
Szendrei Tibor József
L Tamás Varga
Busa Péter (Petya)