Alapította: Dékán István 1996-ban

Gondolatok!

Legfrissebb témák
Mihály: én azt hiszem, hogy ostoba ember az aki saját érdekei ellen cselekszik. Segítségre útmutatásra, mindenkinek szüksége van, hiszen senki nem mindentudó, tehát ostoba ember az, aki nem fogadja el másoktól, a tudásukon és tapasztalatukon alapuló segítséget, ha az valóban jó és segítő szándékon alapul, mint ahogy az is igaz, hogy nincs olyan ember, akinek a birtokában ne lenne olyan tudás, amit akár a legbölcsebb ember is hasznosítani ne tudna. A legfontosabb, hogy elfogadók legyünk másokkal szemben. ne csak a legbölcsebbekkel, hanem azokkal is, akik látszólag kisebb tudással rendelkeznek. Konkrétan a fotózás esetében: akinek több ismerete van, ossza meg azokkal, akiknek kevesebb van, de egy dolgot mindenképpen tanácsos kerülni, ez pedig az illető képkészítési filozófiája.
Fontos lenne az is, hogy egy egy téma kapcsán többen mondják el a véleményüket, mint ahogy az is jó lenne, hogy egy egy neves alkotó képeiről indítsunk kerekasztal beszélgetést, megismerendő az alkotót és a mi viszonyulásunkat egy egy fotóshoz, vagy egy egy stílushoz. Ilyen téma volt a Araki kapcsán a nő ábrázolás, amit igazából csak nagyon felszínesen érintettünk, konkrétumok nélkül minősítve egy alkotó képeit. Most átemelem ide az általam írt véleményt, hátha valakinek lesz pro vagy kontra gondolata, illetve valaki kifejti az Araki-féle nőábrázolásról az érveit, akár pro, akár kontra:\"Araki nőábrázolásáról annyit, hogy mennyivel jobb az az akt ábrázolás, ahol a nőt vonalakká, fényfoltokká, fénysávokká, ívekké tárgyiasítják, arc és személyiség nélküli eszközként használják fel világítási trükközéshez, technikai bravúrkodáshoz, azt a képzetet erőltetve a nézőre, hogy ez a nő, nem pedig arccal, érzelmekkel, értékekkel és hiányosságokkal rendelkező hús-vér ember, aki ráadásul nem is biztos, hogy az esztétika csúcsait képviseli.\"

2019-11-10
Miért nem alkotnak a fotókról többen véleményt ?  Talán azért nem, mert a bíráló ha haragost nem is de neheztelőket begyűjthet
Nem megoldott, hogy  -Bírálni négyszemközt, dicsérni nyilvánosan-.  Igaz viszont, hogy ebből a diszkrécióból nehéz  tanulni

Szendrei Tibor József
2019-11-10
Hogy ki mennyi kepet tolt fel naponta, addig, amig nincs minimalizalva, tenyleg nem lehet gond, akkor, amikor a FOTOK rovatban az eddig megjelent kepeket konnyeden hatvanasaval lapozva meg lehet talalni, es ertekelni. 
En is gondoltam mar, hogy jo lenne a nem regisztralt latogatok lajkjait is beszamitani a teljesseg kedveert, ahogyan Janos irja. Kellemes vasarnapot es szep fenyeket Mindenkinek.

Végh Izabella
2019-11-10
János: Neked is igazad van, de ha én volnék itt a tulajdonos, én se költenék vagy 3 tucatnyi többé-kevésbé aktív tag szórakozására...
Szabolcsi Mihály
2019-11-10
Tibornak  igaza van!                                                                                                                    1. Meg kellene oldani azt a dolgot, hogy ne lehessen egyszerre sok képet feltölteni! Ez egy technikai probléma! 
2. Az oldal gyorsaságával is probléma van, ezen is kellene változtatni!
3. Több mint valószínű azért töltünk ide képeket, hogy másoknak is megmutassuk, ezért a nem regisztrált látogatók lájkjait is regisztrálni kellene a képeknél! A nézettséget növelni kell,mert ez ösztönzi a tagoknak a siker élményét!
4. Utoljára pedig visszatérek az üzenő falra, amit én fontosnak tartok  az egymással való könnyű kommunikáció érdekében!

János Müller
2019-11-10
Lajos: a múlt évezredben fotószakkör-vezetőként megszoktam, ha valakit tehetségesnek gondoltam, Neki felhívtam a figyelmét a saját tehetségére, és igyekeztem segíteni a fejlődését. Ezt ma is megteszem - de itt erre nincs komoly igény, anélkül meg minek... 
Szabolcsi Mihály
2019-11-10
Araki nőábrázolásáról annyit, hogy mennyivel jobb az az akt ábrázolás, ahol a nőt vonalakká, fényfoltokká, fénysávokká, ívekké tárgyiasítják, arc és személyiség nélküli eszközként használják fel világítási trükközéshez, technikai bravúrkodáshoz, azt a képzetet erőltetve a nézőre, hogy ez a nő, nem pedig arccal, érzelmekkel, értékekkel és hiányosságokkal rendelkező hús-vér ember?
Deák Lajos
2019-11-09
Nincs értelme képet feltölteni, amíg emberek napi több feltöltéssel \"ellapozzák\" a többiekét ..., és annak sincs hogy minden kattintás után 15 - 30 mp -t kell várni amíg töltődik valami ! Én meguntam. (majd később visszanézek, hátha változik valami ... )
Kiss Tibor
2019-11-09
Ma a Capából és a Mai Manó Házból kijövet a \"síkföldi ember\" jutott eszembe, aki nem ismeri a teret
Mit észlel  ha átküldünk egy kúpot  a síkján? Egy pontot, majd egymás után növekvő kőröket. Egy bonyolult alakzat esetén talán szép talán talán formátlan háromszöget, geometria formákat. Talán  mint mi az ismeretlen alkotó kiállításán Sem ők sem mi nem látjuk, érzékeljük az egészet.
Az életmű ismerete nélkül, valós vélemény tudunk e alkotni?

Szendrei Tibor József
2019-11-09
Janos teljes mertekben egyet ertek a soraiddal. A noi nem olyan modon valo megjeleniteset en sem tartom helyesnek, de valoban vannak jo fotoi is. 
Végh Izabella
2019-11-09
Jànos, egyetértek.
Veress Zsolt
2019-11-09
Nobuyoshi Araki képeit nézegetve, vegyes érzelmek támadtak fel bennem!
Találtam a galériájában kreatívan remek képeket, valamint olyanokat mintha csak egy 8 éves gyerek csinálta volna (elképesztően naiv és alacsony színvonalú  fotók), szerintem! A női ábrázolásmódja valóban eléggé perverz, ebben Xabolcsnak igaza van! Én a magam részéről tisztelem és értékelem a nőket annyira, hogy az ilyen lebecsülő és megalázó bemutasi módott, ne értékeljem! 

János Müller
2019-11-09
Lajos: anno dacumal - több, mint 30 éve - eccer Bródy János társaságában néztem és hallgattam Koncz Zsuzsa koncertjének egy részét, de eszembe sem jutna ezzel kapcsolatban akár Bródyt, akár Konczot, akár magamat bármiképpen is minősíteni... :)
Szabolcsi Mihály
2019-11-08
Hát igen a toleranciára egyre nagyobb  szüksége lenne az emberiségnek és úgy általában mindenkinek!  Én még mindig elcsodálkozom azon, hogy a fotózásnál is mennyire nincsen meg az ilyenfajta alkalmazkodás, egymáshoz! 
János Müller
2019-11-08
Valamin fölidegesítette magát.
2019-11-08
Én még csak a neten láttam Nobuyoshi Araki képeit, és azt gondolom, hogy pl. a meztelen nő a polippal a fürdőkádban kifejezetten cuki, és annak a képnek itt a Fotóvilágon is komoly sikere volna. Magyarán sem Lajossal, sem Mihállyal nem értek egyet. Tudom én, hogy ők csak provokálni akarják egymást meg minket is, akik olvassuk őket, de az évek során  már elég jól kikupálódtam, és nem hagyom olyan könnyen provokálni magam..
Különben is, a világ változik, a provokációs-ingerküszöb egyre magasabban van. A napokban láttam pl. az HBO-n egy Mapplethorpe életrajzi filmet, benne jónáhány kemény Mapplethorpe-fotóval, (hozzá képest N. A. szemérmes apáca), és az HBO mégis csak egy családi mozicsatorna. A közönség egyre toleránsabb a perverz géniuszokkal szemben és mindenki döntse el maga, hogy ez hanyatlás vagy haladás.
Mindenesetre a hétvégén elrollerozok a Mai Manóba, mert ha a zsenialitás nevű betegség fertőző, és mákom van, akkor elkapom.

2019-11-08
...hát Nobuyoshi Araki világhíre a bizonyíték arra, hogy mennyi beteges lelkű perverz alak bóklászik a mű-vészetek peifériáján...
Szabolcsi Mihály
2019-11-08
Péter:  Nem az a lényeg, hogy valami milyen módon készült, csakis a végeredmény számít. Egy marék vizes agyag önmagában semmitmondó, de a fazekas kezében használati tárgy, Kovács Margit kezében műalkotás lesz belőle. Az igazi semmitmondó, tizenkettő egy tucat, banális képek, amikben semmi szellemi termék nem lelhető fel, többnyire a technikai tökély álarcát viselik és ezzel tévesztik meg a felületes, vagy a demagógiára fogékony nézőket és gyakran a  bírálókat is. A pályázatokról annyit, hogy az egyik pályázaton csúcsra bírált kép egy másik pályázaton a futottak még, Kacorkirály és Rizibizi kategóriába sorolódik.
Ma voltam Nobuyoshi Araki világhírű, japán fotóművész kiállításán, akinek akármelyik képe, a FV bírálóitól, egy szívecske nem sok, annyit sem kapna, sőt legalább felét az admin törölte volna. Akkor ki döntheti el egy nyers képről, hogy az semmitmondó.

2019-11-07
Engem is kidobott... :(
Elképzelem, ahogy a FV önjelölt avantgardistái verejtékezve húzkodják a csuszkákat (nem a Sitta europaea-ra gondolok), hogy semmitmondó családi- és tájképeikből valami számukra igazán modern utánérzéseket barkácsoljanak; és közben nem érzik, hogy tákolmányuk mennyire izzadságszagú...

Szabolcsi Mihály
2019-11-07
Péter: szvsz az a gond, hogy Aki ma modernnek tartja magát, az a százéves dadaizmust majmolja...
...- A tehetségtelenséget avantgárd-ba szokás csomagolni... írta Valaki az Index fórumon :)

Szabolcsi Mihály
2019-11-07
Lyaa, hát az már régi törekvés, hogy a fotónak a festészetet kell utánoznia... de azt a vonalat meghagyom az utánzóknak :)
Szabolcsi Mihály
2019-11-07
Köszönöm Péter és Ferenc a jelzéseket, mindkét kiállítást szívesen megnézném. Hátha sikerül.
Végh Izabella
2019-11-04
Köszönjük, cserében itt van egy másik kedvcsináló: 2019. november 9-én 18 órától HORVÁTH PÉTER - „AMIKOR LEOMLOTT A BERLINI FAL” című kiállításának megnyitójára kerül sor a KMO Művelődési Központ Előtér galériájában (1191 Bp., Teleki u. 50.), a berlini fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából. A kiállítás megtekinthető 2019. december 6-ig.
2019-11-04
VLADIMIR
S ha azt hiszed, hogy úgy jobb, bármikor elválhatunk.
ESTRAGON
Most már nem érdemes.
Csend
VLADIMIR
Úgy van, most már nem érdemes.
Csend
ESTRAGON
Megyünk?
VLADIMIR
Menjünk.
Nem mozdulnak
(S. Beckett: Godot-ra várva)

2019-10-24
Gabóka(?): lyégvirággal sikeresebb lesztek, borvirággal meg sőt...
Szabolcsi Mihály
2019-10-20