Alapította: Dékán István 1996-ban

Gondolatok!

Legfrissebb témák
Aczél Péter: Ez a program az első kisérletre megbukott. Feltettem neki egy fotót ami teljesen hagyományosan minden sebészeti beavatkozás nélkül készült és azt mondta hogy 82%-os valószínűséggel AI hozta létre. Ez a kép: https://www.flickr.com/photos/krpentax/52124563075

Nádor Pál
2024-04-06
https://isitai.com/ai-image-detector/       Is it AI?
Aczél Péter
2024-04-05
Hát ebben nem tudom tudok-e, tud-e itt, közülünk bárki is ebben segíteni? Ahhoz túl kevéssé ismerlek, hogy ebben bármit is tudjak segíteni.De az igaz, amit írtál, amire utaltál: Először magunkkal kell rendben lennünk, magunkat kell felépítenünk.
Kovács Mihály
2024-01-30
Bocsánat félbe szakad. Tehát hogy én vagyok az ő húzó erejük... Mert annyira oda voltak a fotóimért... Leginkább Mihály önmagamhoz szeretnék eljutni egyszer.... talán egy rövid időre sikerült még kb. 8-9 éve... Azóta sem. De ezt csak magamnak köszönhetem. Kéne valamit tenni is érte ;)
2024-01-30
Nem az elismerést hiányolom Mihály... Elismertek. Nekem elég volt az amikor a Tóth EGO Pisti azt írta a saját Polaroid kiállítása oldalán, hogy én vagyok az ő \"arcuk\" és én vagyok a 
2024-01-30
Kedves Gabriella !Mit jelent ez a gondolatod: \"....Amikor \\\'igazi \\\" volt sem jutottam sehová....pedig szívvel lélekkel csináltam. Igazian. Fotóztam!!!!!!....\" Hiányolod az elismerést? Szeretnél valahova eljutni? Hova?
Kovács Mihály
2024-01-30
Persze Gabi, én csak azt írtam le, ahogy én látom ezt a dolgot, és ahogyan egy mérvadó fotós lap (hozzáteszem: ezenkívül az összes nemzetközi fotó szalon) vélekedik erről a dologról. De egyáltalán nem szeretnék senkit se befolyásolni, főleg nem elitélni az ügyet - konkrétan én így látom, ennyi, nem több. Gondoltam, ha többen elmondták, hogyan gondolkodnak erről, hát elmondom én is.
Aczél Péter
2024-01-30
Ez pont olyan Péter mint ahogy a Polaroid fotó oldalon ( Polaroid Passion) is tiltják a Polaroid applikációs képeket... szerintem feleslegesen vitázunk ezen..mint egy valaha volt itt egyébként nagy fotós mondotta.. Mindig a végeredmény számít. Az eszköz csak eszköz.. Ez kb. Olyan mint amikor bemész a \" nagy áruházba\" és teszel a kosararba fél kg paradicsomot. Baromi jól néz ki. Szép piros. Fényes. És amikor hazaérsz bele tenned a lecsóba és annyira semmi köze nincs a paradicsom ízhez illathoz.. hogy legszívesebben kidobnad a kukába. De a lecsó mégis finom lesz..pedig a paradicsomnak köze nem volt a paradicsomhoz.. és mégis az Péter!! Kb... :) ilyen világot élünk. Engem pont ezért nem érdekel már az hogy valami \"Igazi\". Amikor \'igazi \" volt sem jutottam sehová....pedig szívvel lélekkel csináltam. Igazian. Fotóztam!!!!!!!
2024-01-30
Örülök, hogy értelmes beszélgetés alakult ki a generált képek kapcsán. Talán volt értelme feltennem a kérdést.Megtudtam pár dolgot: Hogy többen is kísérleteztek a képgenerálással. Engem különösen meglepett, hogy János (Müller) ilyen képeket is csinál.
Hogy ezen az oldalon van-e helye ennek? Akár elkülönítve a fotóktól, akár a fotókkal vegyítve?Ennek eldöntése szerintem az üzemeltetők feladata.Minden esetre az jó hogy aki feltölt generált képet, az leírja az \"exif\" adatoknál, hogy miről is van szó.Részemről egyébként nem kísérletezek ilyennel. Sok mindennel kellene kísérletezni, de az időm kevés. Továbbá a képeimen elég sokat, órákat, napokat elszőrözök. Ezért sem készítek hagyományos, vagy archaikus képeket, ahol a finomításoknak sokkal kisebb a lehetősége mint a digitális technikával. Azt hiszem ugyan ez a helyzet a generált képek esetén is. 

Kovács Mihály
2024-01-30
Idézet az 1x.com fotófeltöltő felületéről: Az 1x egy fotós webhely. Szigorúan tilos bármilyen mesterséges intelligencia szoftver (például Dall-E vagy Midjourney) használata fényképek készítésére, és az ilyen képeket figyelmeztetés nélkül töröljük. A szabály ismételt megsértése a fiók felfüggesztését vonhatja maga után. 1x is a photography website. Usage of any kind of AI software (like Dall-E or Midjourney) to generate photographs is strictly forbidden and such images will be deleted without warning. Repeated violations may result in account suspension. Ehhez csak annyit, hogy a Fotovilág is egy fotós webhely. Lehetne AI webhely is, vagy például szabásminták webhelye, de nem az.
Aczél Péter
2024-01-30
Igen, bár remélem, hogy a fórumot az illetékesek is olvassák, levonják a megfelelő következtetéseket és meghozzák a szükséges intézkedéseket. Azt, hogy a többség mit szólna, nem tudom, mi több fütyülök rá, ahogy a többség is teszi velem, veled és még néhányunkkal.  Egyébként, ha valaki valahol soha sem jár, biztosan nem tűnik föl neki, ha ott valami megváltozik.
Deák Lajos
2024-01-30
Kedves Lajos! Utólag még annyit, hogy teljesen igazad van a többséggel kapcsolatban! Néhány ember az nem többség! 
Ha jól emlékszem az egész dolog akkor indult el, amikor felraktak AI -l készült képeket és nem írták oda, mik ezek, csak utólag javítottak az információkon, amikor gyanússá lettek! 
Az EXIF adatokkal kapcsolatban annyit, hogy bármelyik képen meglehet változtatni vagy ha nincsennek akkor beírni!
További szép napot és remek képeket kívánok!

János Müller
2024-01-30
Lajos! Nem ugyan arról a dologról beszélünk! Nem tudom ki dugja fejét a homokba, én biztosan nem! Nekem már évek óta vannak AI programjaim és ezekkel készült képek is bőven. Gyakorlatban tudom mit beszélek és miről van szó! 
Az ötleteket nem nekem, hanem az üzemeltetőknek kellene megírni, rajtuk múlnak a dolgok. Ha Ők jónak látják az ötletet akkor meglesz csinálva! Azt viszont, hogy a többségnek tetszene-e a dolog nem tudom! Én nem mernék a többség nevében beszélni, mielőtt meglenne tőlük kérdezve! 
Az viszont mindenképpen reális valóság, hogy bármit is írunk vagy töltünk fel az oldalra, azok a memóriát terhelik. 

János Müller
2024-01-30
Az AI lehetne külön, egy fejezet cím alatt ? Akár kötelezetten külön fejezet cím alatt,  és exif nélkül ?
Szendrei Tibor József
2024-01-30
@János Müller Tulajdonképpen egyet is értenénk a dolgokban! Azt viszont nem értem, hogy miért kellene ezen az oldalon külön kategóriát kialakítani az AI képeknek, hiszen mindnyájan azt állítjátok, hogy ez egy fotós oldal! Aki az ilyen mesterséges intelligencia képeket akarja tanulmányozni, tömegével találhat lehetőséget az interneten! Ilyen oldalak már léteznek! 
Arról pedig még nem is beszéltünk még, hogy már egy 8 éves gyerek is tud Az AI képgenerátorral bármilyen művészi képeket készíttetni!

Van még a dolognak technikai oldala is! Teljesen elkülöníteni egy ilyen oldalon a stílusokat nem lehet. Bármit rakunk fel az bekerül a legújabb képek közé! A teljes elkülönítéshez pedig átkellene alakítani az oldal működési szerkezetét! 

Nem is olyan régen még komoly vita folyt, hogy a túlsok feltöltött kép, leterheli  az oldalt és ez problémát okozott! Ugye emlékeztek erre? Ezért kelet törölni a feltöltött képekből! Az AI képek ugyan -úgy leterhelik az oldalt és elvennének lehetőségeket a a hagyományos fotók feltöltéseihez! Fantaziálni tehát lehet, de vajon mi a véleményük a dologról az üzemeltetőknek?

János Müller
2024-01-30
Kedves Lajos! Teljesen korrekt a javaslatod. Az AI-val készült kép is egy alkotói folyamat eredménye, az ember fejében megszülető álomkép közvetítésének kísérlete egy program által, melynek célja jó esetben szintén a gyönyörködtetés, elgondolkodtatás. De! Még véletlenül sem keverném a fotók közé, mely mögött közvetlenül áll az ember, az általa megélt élmények, gondolatok, érzések.  Az exif adatokkal kapcsolatos véleményed szintén üdvözlendő, de saját magam is tapasztaltam, hogy van amelyik képemnél közli, van amelyiknél nem. Feltételezem, hogy a szerkesztő programnak van ehhez köze, bár én minimális mértékben használom, ennélfogva nem is nagyon értek hozzá. 
Horváth Mónika
2024-01-30
Én nem értem, miért a vita. Pofonegyszerű. A fotónak és az AI-nak is van létjogosultsága, de kezeljük teljesen külön őket. Ahogy egy festményt sem hasonlítok egy fotóhoz, de attól még gyönyörködöm benne. 
Horváth Mónika
2024-01-30
Én egy fotózás tárgyú honlapon AI generátumokat ugyan nem nézek meg, ha nem muszáj, viszont letöltöttem egy AI szoftvert, mely helyettem megnézi ezeket. 
Aczél Péter
2024-01-30
Jani, ez a … büszke vagyok magamra… beírásod mindenesetre szenzációs, igen jól szórakoztam!
Aczél Péter
2024-01-28
Kedves Lajos! Válaszolok még az írásodra, aztán befejezem ezt a témát! Én tiszteletben tartom mindenkinek a véleményét és hozzászólását, akkor is ha nem értek egyet vele.
Az ecset, festék, vászon és a fényképezőgép szerszámok, amiket az ember használ!
A mesterséges Intelligencia nem szerszám, hanem a mester, aki a munkát végzi.
Amikor egy asztalosnak leírom, hogy milyen anyagból, mit és hogyan készítsen el nekem (mondjuk egy bútort), akkor az a bútor nem az én munkám eredménye lesz!
Számtalan képem van, amit az AI -L KÉSZÍTTETTEM, de nem rakom fel ezeket fotós oldalra. Ez persze az én döntésem! Mindenki máshogy csinálja. Abban teljesen igazad van, ha valaki felrak ilyen képeket, akkor egyértelműen jelezze, hogy ezek a képek mivel készültek. Ha már akkor és utólag írják meg a képekről, hogy mik ezek, amikor valakinek gyanút fog (utólag), az már akkor gyanús és félreértésekre ad lehetőséget!

János Müller
2024-01-28
Szerintem a fénykép készítéséhez fény kell és technikailag olyan anyag, ami a fény által rajzolt képet rögzíti! Az a fénykép az enyém, amit én magam készítek és nem az amit másnak mondom meg, hogy milyen képet csináljon nekem. Amit nem én csinálok csak megrendelek másoktól, az lehet a tulajdonom de nem a saját munkám vagy alkotásom!
Mindentől függetlenül az AI nem tud olyat csinálni amit megrendelek tőle, legfeljebb hasonlót! Az AI által csinált fénykép az csak fénykép utánzat! 
Ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes vele foglalkozni, nekem például évek óta vannak képgeneráló programjaim, és rendszeresen frissítek az újakra. A kérdés az, hogy felrakhatom-e  az AI -l készült képeket saját alkotásomnak! Én nem teszem, mert tisztában vagyok avval, hogy nem az én alkotásaim! Persze ha ezekhez lenne egy külön kategória, vagy olyan oldal, ahol az ilyen képeket teszik nyilvánosság elé, más lenne a helyzet. Mint Aczél Péter is említette, az ilyen kép megvalósítása több ember munkájának  az eredménye! 

János Müller
2024-01-28
Idézem Bajkó Csaba fotográfust:”… joggal vetődik fel a kérdés, hogy a végtermék vajon kinek köszönhető. Azoknak a fotósoknak akiknek a fotóit felhasználta az AI inputként, vagy azé aki utasította az AI-t a kép létrehozására, vagy azoké akik megalkották magát az AI-t, netán más szoftverfejlesztőké? A szerzői jogokról pedig nem is beszélve.”
Aczél Péter
2024-01-28
Tisztelt Fotóstársak! Elkell ismernem, hogy büszke vagyokmagamra. Sikerült néhány remek képet készítenem a Mesterséges Intelligenciasegítségével! Remek dolog ez az AI. Olyan dolgokat tudok készíttetni vele,amiket eddig még el sem tudtam volna képzelni. Egyik nap beírtam neki, hogyszeretnék egy folyót, erdővel, legyen rajta még csónak, horgász és halak.Miután megadtam az utasításokat, elmentem megmosni a fogamat. Visszatérve mármegcsinálta képet, de nekem nem tetszett, ezért megismételtettem a feladatot ésnekiálltam takarítani. Egy idő után ellenőriztem a képet, ami elkészült, de ezsem volt számomra a megfelelő. Harmadszorra is kiadtam az utasításokat, utánaelmentem bevásárolni. A boltból visszatérve újból megnéztem az AI általkészített képet, ami már aránylag megfelelő volt, de még nem egészen olyan,amilyennek én szerettem volna látni. Ennek ellenére elfogadtam, mert rákellettjönnöm, hogy sosem lesz olyan, amilyet én szeretnék! Ennek pedig egyszerű okavan, hogy nem én csinálom!
Hát nem csodálatos! Igaz ez nem egy kattintás, ahogyan sokangondolják. Sokkal több! Igaz nem én csináltam a képet, de valahol azért én isbenne vagyok! Nehéz ezt elmagyarázni annak, aki nem próbálta. És főleg annak,aki már akár 30 éve fényképezőgéppel járja a várost. Vagy mégsem így van,ahogyan állítom? Nagy érdeklődéssel várom a válaszokat!

János Müller
2024-01-28
Kedves József, ezt elfelejtettem. szutyo684@gmail.com
Székely István
2024-01-18
Kedves József, természetesen! Remélem, hogy tudok is majd segíteni!
Székely István
2024-01-18