Alapította: Dékán István 1996-ban

Gondolatok!

Legfrissebb témák
Szerintem is egy nagyon jo gondolat es hasznos. Dekan Urnak koszonet ezert. Talan en nem tudok nagyon reszt venni benne, de hallgatni esetleg igen, masok velemenyet, hozzaszolasat. Egeszsegileg meg nem vagyok nagyon jol, rosszul latok, es hallok. tobb mint hat honapig korhazban voltam, aminek a felet komaban. Ujbol kellett megtanulnom beszelni, jarni stb. Meg a fotozas sem megy ugy, ahogy szeretnem. Szeretettel udvozlok Mindenkit, Izabella.
Végh Izabella
2023-09-18
Köszönjük, ez hasznos és nagyon jó dolog, amit Dékán István úr ajánl és külön köszönet, hogy tudását és idejét erre szánná!
A helyszín ( ha van javaslat ) és az idópont az ami képlékeny, kérem jelezze itt vagy emailen az aki eljönne és a többit szervezzük.
Üdvözlettel: VL Tamás  skypon és messengeren is lehet majd csatlakozni!

L Tamás Varga
2023-09-18
T. Tanár Úr! Kedves István!  Köszönjük a lehetőséget, fontos, hasznos  
Szendrei Tibor József
2023-09-16
Kerekasztal  beszélgetés
Olvasgatom a képek értékelésével kapcsolatos véleményeket. Felmerült ittvalamiféle közös konzultáció igénye. Ez nagyon hasznos lehet. Szóval mitől jó(hatásos, profi, stb...) egy kép? Az a helyzet, hogy a válasz összetett, deazért vannak kialakult, kibontható szempontok. Eléggé benne vagyok. A DigitálisFotó Magazinban az első tíz évben én írtam a képértékeléseket, és néhány cikkemis megjelent a témában.
Időnként tartok fotókluboknak online kerekasztal beszélgetést. Ezekben szokottlenni egy kis mini előadás, beszélgetés és képértékelés. Szívesen részt vennékitt is egy ilyenben. Kérdés, hogy van-e rá igényetek. A gyakorlatban ez úgyfolyik, hogy a résztvevők egy előre egyeztetett időpontban odaülnek aszámítógépükhöz, mobil eszközükhöz. összekapcsolódunk valamelyik alkalmasprogrammal. Van egy előre  megbeszélt téma és vezérfonal. Elmondom amitgondolok, hozzászóltok, beszélgetünk. Közben vagy utána szerét ejtjük aképértékeléseknek is. Most itt nem írok többet, de ha  van érdeklődés, kifejtem a részleteket.
Kérek visszajelzést az érdeklődőktől.   
Dékán István

Dékán István
2023-09-16
Kedves Péter:
Bár nem szólítottál meg, az előző gondolataid tartalma alapján arra következtettem, hogy annak nyilait felém irányítottad, ezért reagálnék rájuk:
Vagy szándékos, vagy szövegértési probléma eredménye, hogy amit a néhány zsigerből odabiggyesztett csillag és a fatövében elhelyezett kutyapisi analógiájáról írtam, nem helyén kezelted. A kutyák sem és az ilyen csillagok odabiggyesztői sem akarnak mást, mint azt jelezni, hogy itt jártak, számoljanak velük. Természetesen az általad alkalmazott csúsztatások alkalmasak arra, hogy azokkal manipuláld a benned hívő olvasókat. Nem lepne meg, ha ezt tudatosan tennéd. Természetesen szó sincs az általad alkalmazott összefüggésekről, sem a képek, sem a szerzők vonatkozásában.
A De azt tudom... szavakkal kezdődő fejezetben leírt gondolatpárok nagyon hatásosak, igazi retorikai bravúr termékek, de önmagukban nem többek, mint a csúcsra járatott demagógia. Tessék: válogass képeket a párokhoz, pro és kontra, ne csak sejtelmesen mosolyogj, ha konkrétumokat kell mutatni. Kezdheted akár az elsővel: \"milyen egy figyelem felkeltő és milyen egy figyelem hajhászó\" kép és jelöld meg, mik a szignifikáns eltérések közöttük. Természetesen ez csak egy  gondolat, mert nem szeretnék programot szervezni neked.
Monoki Laci téged tekint mértékadónak. Volt idő, amikor még én is, egészen addig, amíg ki nem derült számomra, hogy a mosolygásod  csupán addig tart, amíg nem találkozol valakinek az eltérő véleményével. Emlékszem még a hónalj vitádra, LZS-vel.
Igen. Igaza van Monoki Lacinak. Példaadóan műveled azt, hogy kerüld  ugyan a személyeskedés látszatát, hiszen senkit nem szólítottál meg most sem, de mindenki tudja, aki elolvassa, hogy kire is lövöldözöd a nyilaid.  Én ennek ellenére is inkább törekszem a békére veled is és azokkal is, akik hajlandók erre, mint a viszálykodásra.

Szép napot kívánok: Deák Lajos
Még valami: A hatalom anatómiája című képem a Dunakanyar legjobb, igazi kocsmájában került tegnap falra, sok embernek szerezve örömet.
Fent van a fotóvilágon is.

Deák Lajos
2023-09-04
Elnézést kérek, miután a levél írása közben egy hosszú telefont bonyolítottam, a rendszer kiléptetett, így nem jelent meg a nevem az előző levélnél.
Deák Lajos
2023-09-04
Kedves Monoki Laci:

Az önbecsülés, az önérzet és az önérzeteskedés között kb annyi a különbség, mint  az egészséges, a jóindulatú daganatos, és a rosszindulatú daganatos sejt között.  Tény, hogy nehéz ezeken a határokon megálljt parancsolni nem csak a gondolatoknak, de a cselekedeteknek is.Én azt javaslom, gondold végig, hogy akarva, vagy akaratlanul, ez most teljesen mindegy, adtál-e okot arra, hogy legalább az önérzetemben megbántva érezhessem magam. Itt most az önbecsülésről nem is beszélek.
Igen.  Az objektivitás részbeni hiánya nem ördögtől való dolog, a rosszindulat viszont ennek nem teljes értékű szinonimája.  Azért egy kérdésem még lenne: mennyivel bűnösebb cselekedet, ha valaki odaírja egy kép alá a negatív véleményét is, mint az, ha fütyül a képre, az alkotóra és egyszerűen bojkottálja őket. Más: A szavaidból azt veszem ki, hogy igyekszel jóindulattal közelíteni a képekhez és alkotóikhoz. Ha így van, akkor ez követendő példa lehet mindannyiunk számára. Nyilván ez akarati tényezőkön is múlik. Nálam az akarat megvan.
Szép napot: Deák Lajos

2023-09-04
(Bocsánat, szoftverhUba miatt nem jelent meg a nevem - tehát az előző beírás elkövetője én voltam)
Aczél Péter
2023-09-04
Milyen is a Fotovilág pontozási rendszere? A következő pontokat lehet adni: 0 (nincs se szív, se csillag) 1 (szív) 3 (csillag) 4 (szív plusz csillag); valamint ezek bármelyike plusz ajánlás;  végül ezek bármelyike plusz szöveges értékelés; legvégül ezek bármelyike plusz ajánlás és szöveges értékelés együtt. Ha jól tévedek, ez 16 értékelési lehetőség minden egyes fotóhoz. Azon ne lovagoljunk, hogy a pontokat grafikusan: szívvel, vagy csillaggal lehet megjeleníteni. A lap újratervezésekor ezt így érezte jónak a tulajdonos, és azt hiszem, hogy jó is ez így. Ami pedig az elsőre blikkfangosnak tűnő kutyaspriccet illeti, mely jelentést többféle szinonimában reánk fröcsögtetve kaptuk itt meg, ezen szavak etimológiáját kibontva nem találhatunk semmi mást, minthogy a beíró szerint a pontunk, amit adunk vagy kapunk egy-egy fotóra, kutyahugyot ér. Ezt én nem hiszem, ellenkezőleg azt állítom, hogy legalábbis az én bármely képre adott valamilyen pontszámom átgondolt, tehát nem kutyapisi. Én legalábbis nem annak szánom, és azt hiszem, mások sem. Mint ahogy nem érzem azt se, hogy akik az én képeimet pontozzák, azok kutyául körbehuggyanták azt. Szerintem érjük be a 0,1,3,4 + ajánlás +szóbeli értékelés és ezek variációinak rendszerével, és a verbalizálás mellett próbáljuk fotóinkkal kimondani azt, ami gondolkodásunkból, lelkünkből és felkészültségünkből fakad, elvégre ez itt egy fotós oldal, képekkel kommunikáló. Ahol természetesen üdvözlendő minden értelmes,       j ó i n d u l a t ú      verbális kommunikáció is, de a megszólalás alapformája mégiscsak (persze nem mégis csak) a KÉP. Egy fotós lap attól jó, hogy benne a képek nívósak. Ez ösztönöz, ez hajt új képi világok meghódításának irányába, alkotóként és befogadóként. És végül az elhangzott kérdéshez, mitől jó egy fotó? Nem tudom. De azt tudom, hogy egy fotó lehet figyelmet felkeltő, és lehet figyelmet hajhászó. Lehet érzékeny, és lehet érzelgős. Érzelmes, vagy szentimentális. Gondolatébresztő, vagy didaktikus. Beszédes, vagy túlmagyarázó. Hangos, vagy ordibáló. Gyönyörűen színes, vagy görcsösen túlszaturált. Játékos vagy idétlen. Szellemes, vagy szellemeskedő. Szabad, vagy zagyva. Megformált, vagy megkövült. Kőbe vésett, vagy kőbe firkált. Kimondhat igazságot, kimondhat gazságot. Mert a fotónak ereje van, jóra és rosszra is. Akárcsak a szavaknak. Az előttem szólóhoz: gyakorlatilag mindenben egyetértek, Laci, egyetlen dolgot máshogy látok: az teljesen igaz, hogy a művészet nem atlétikai verseny, nem mérhető, (sőt, nem is verseny!) De objektív mércék vannak. A zenében például ilyen mércék az ellenponttan, összhangzattan, formatan, stb., de megvannak a fotózás specifikus mércéi is. És amint egy fotóra ránézek, rögtön látom, hogy azért tér el e mércéktől, mert meghaladja azokat, vagy azért, mert nem is ismeri azokat.
2023-09-04
Kedves Deák Lajos!

Megszólítattam hátválaszolok, bár időnként a képem alatt tett személyeskedő, sőt sértegetőmegjegyzéseid olvasván az sem lenne etikátlan, ha válaszra sem méltatnálak. Na, de hagyjuk ezt és térjünk a lényegre.
Mi jellemzi a profiképeket? Az ha „ÜT” azonnal és erősen „HAT”, SOKAKNÁL. No de ez így talányosnaktűnik, igyekszem kifejteni mire gondolok.
A külvilágvalamennyiünkhöz a „személyes szűrőnkön” keresztül jut el. Ezt az általamszűrőnek nevezett „érzékelőt” befolyásolja a psziché, a tapasztalat, a neveltetésés még az iskolázottság is. Ebből következően ez a „szűrő” nagyon sokféle, ugyanazaz alkotás nagyon másképp hat az egyes személyekre. A művészetben nincsenekobjektív mércék, nem úgy, mint a nemrég lezajlott atlétikai világbajnokság esetében.Egy sportteljesítményt pl. vitathatatlan mérni, értékelni és összehasonlítanilehet. Ugyanakkor egyik művészeti ághoz tartozó alkotást sem lehet objektívenmegítélni, az mindig a befogadótól az ítészektől függ. Közismert pl. a fotográfiában az azanomália hogy egy kép egy nemzetközi versenyen kimagasló díjazást kap, mígugyanaz a kép egy másik megmérettetésen – más zsürorokkal - a futottak mégkategóriába kerül.
Amikor értékelek egy képet a FV-on, akkor a szavaiddal élve „csillagszórózom” és egy-két szavasmegjegyzésnél nem igen szoktam többet hozzátenni. Vannak persze grafománemberek – nem tartozom közéjük – akik mindenről imádnak hosszasan írni. Egy-egykép értékelése is külön szakma és itt a FV oldalán Acél Péter az, aki eztmérték- és példaadóan műveli. Én nem vagyok erre képes. A homályos, humán értelmiségiallűrökkel átitatott, megtűzdelt értékelésekkel meg nem tudok mit kezdeni,legyen az akár több mondatos is.
Még egy dolog. Mintminden képfeltöltő és értékelő oldalon, elkerülhetetlenül személyes szimpátiáink is dolgoznakegy-egy alkotóval szemben. Mielőtt még bárki ezen sorok után meglepődne ezen,tudom, hogy ez a kinyilatkoztatás már messze nem  az objektivitásról szól, de akkor is szoktam„csillagszórózni”, amikor egy másik fotós kollégának látom a számomra  „érdekes” vagy „szeretem” képét és jelzemneki, hogy figyelek rá. Ember vagyok nem gép és nem ítész.   
A legjobbakat Neked!

Monoki László
2023-09-03
Mielőbbi gyógyulást Nádor Palinak, akinek valamennyien köszönettel tartozunk az oldal működtetéséért.
Monoki László
2023-09-03
Palinak a legjobbakat kivanom en is, minel hyamarabb gyogyuljon meg, es ujbol legyen kozottunk, nem csak lelekben, de minden erejevel. 
Végh Izabella
2023-09-01
csatlakozom az elottem hozzaszolokhoz, gyors gyogyulast, kitartast es ahogy Peter mondja, kivarjuk!
Bányik Éva
2023-09-01
Mielőbbi teljes gyógyulást kívánunk tisztelettel és baráti üdvözlettel
Szendrei Tibor József
2023-09-01
Szomorú. De bízom benne, erősen, hogy talán hetek, esetleg hónapok alatt, de rendbejön Pali szeme. Ő a FV lelke. Kivárjuk, hogy minden jóra forduljon, gyorsan, vagy lassabban, de kivárjuk!
Aczél Péter
2023-08-30
Azért nincs meg az a precíz, heti képjelentés, mert a Pali a szembetegsége miatt, nem tud monitorba nézni!

Jobbulást kívánunk Nádor Pálnak!

L Tamás Varga
2023-08-30
Köszönöm Csaba a véleményed. Igen. Ez a lényeg, hogy az értékes fotók többet érnek, mert az alkotójuk többnek is szánta, mint egy freccsintés. Nekünk is szánta, hogy élményt szerezzen. Tisztelettel fogadjuk el, ne feltartott orral. 
Deák Lajos
2023-08-16
Kedves tagok! Örülök az elindult diskurzusnak. Örülök, hogy többek lehetünk itt, annál, hogy ahogy Lajos mondta, jó kutya módjára csak megjelöljük a képeket. Az értékes fotók többet érnek annál, hogy csak úgy jelölgessük őket. Sajnos tényleg mindenki rohan, a szellemi erőnk is szétforgácsolódik minden irányban, de kell mégis időt szakítanunk egymásra, egymás alkotásaira, hogy inspirálódjunk, fejlődjünk, erőt merítsünk a tevékeny alkotó munkához. Időmhöz mértem én is igyekszem részt venni ebben a diskurzusban. Ami a pontozást és az értékelés rendszerét illeti, a fotozz.hu valami féle rendszert kialakítottak a szerkesztők, csak sajnos nekem úgy tűnik egy kicsit tetszhalottnak tűnik az a közösség. Persze inkább magunkkal foglalkozzunk, találjunk ki valami rendszert a képek építő kritikájának ösztönzéséhez! Szép fényeket kedvesek!
Székely Csaba
2023-08-16
Kedves Bernadett: Igen. Minden, amit írtál, azt igazolja, hogy van remény arra, hogy a FV valóban közösséggé alakuljon vissza.
Köszönöm a hozzászólásod, valóban az lenne a kívánatos, hogy véleményt alkossunk és főleg nyilvánítsunk azokról a képekről, amik felkeltik az érdeklődésünket, gondolatokat ébresztenek bennünk és ne sértsük meg az alkotót, aki időt, fáradságot és energiát nem kímélve megszólított minket, ne sértsük meg azzal, hogy szóba sem állunk vele, letudjuk a dolgokat egy kutyaspriccel. A magam részéről, egy-két kivételtől eltekintve, minden olyan kép alá, ami felkelti az érdeklődésem, legjobb tudásom és legjobb szándékom szerint véleményt fogok írni. Elsősorban az értéket képviselő képek alá, nagyon ritkán az extrém tévelygésekhez, már ami szerintem az.

Deák Lajos
2023-08-15
Sajnos most vettem észre, hogy a nevem nem jelent meg az előző hosszászolásnál.Szép estét kívánok Mindenkinek.
Üdvözlettel:Ronyecz Bernadett

Ronyecz Bernadett
2023-08-15
Kedves Fotóvilág Alapító Tagok, Tagok és Felhasználók!
Először is szeretnék köszönetet mondani, hogy a Fotóvilág csoport tagja lehetek.
Új aktív felhasználóként szeretném néhány gondolatomat megosztani a közösséggel. Csatlakozásom célja a közös érdeklődésen alapuló közösséghez tartozáson túl új emberek megismerése, a természetfotózáson kívül más fotózási ágakkal történő barátkozás, melyből akár inspiráció is meríthető. Sajnos a környezetemben én is azt tapasztalom, hogy a rohanó világban nagyon kevés ideje marad az embereknek a családra, a barátokra, a hobbival kapcsolatos \"közösségre\", minőségi időtöltésre. A 40-es generációt képviselve sajnos én is elmondhatom, hogy nagyon sokat dolgozom, ennek ellenére a lelkemnek próbálom megadni a feltöltődést, melyet a természetben eltöltött idő, a fotózás és az ezzel kapcsolatos tevékenységek jelentik. A fotózást csak hobbi szinten \"művelem\", és elsődlegesen kikapcsolódás számomra, ettől függetlenül számomra is fontos a képek másokra és a mások által készített kép rám gyakorolt hatása. Azt gondoltam, hogy a technikai kivitelezés értékelésében tapasztalt fotósok adhatnak értékelést. A fényképezés művészetében a természetfotózás irányt képviselve nem igazán mertem hozzászólni más irányt képviselő képekhez. Csak azokhoz, melyek nagy hatást gyakoroltak rám. És jogosnak tartom azokat a sorokat, hogy ebben a tagoknak (jómagamnak) is aktívabbnak kell lennem. Az értékelésnél a tetszik / profi lehetőségeknél utóbbi számomra kicsit furcsa volt és Müller János sorait olvasva inkább azzal értek egyet, hogy lehet olyan kép, ami tetszik és ami nagy hatást gyakorol az emberre. Ami hirtelen impulzust vált ki, vagy akár elmereng rajta. A jelöléseken túl sokkal értékesebb és iránymutatóbb a tartalommal megtöltött szöveges hozzászólás. Amit ezúton is köszönök az értékelőknek. Akár úgy is fogalmazhatnék, hogy az ember nem \"like\" vadászatot szeretne, hanem visszacsatolást a képeiről, a hibákból tanulni és fejlődni; valamint jelezni fotóstársainak, ha az általuk alkotott művek valamilyen hatást kiváltanak belőle. A közösségről alkotott képemet az új ismeretségek mellett az alábbi idézettel tudnám kifejezni: \"A közösség olyan emberek csoportja, akik egyetértenek abban, hogy közösen fognak növekedni.\"

2023-08-15
Nyílt levél Monoki Lacinak:
Kedves Monoki Laci: néhány napja feltettem egy kérdést, hogy vajon mi jellemzi a profi képeket. Neked külön szeretném megköszönni, hogy, ha nem is a gondolatoknál, de két kép alatt egyértelműsítetted a válaszod a kérdésemre. Az egyik alatt ez szerepel: érdekes, a másik alatt: szeretem. Hát igen ennyi elég is, hogy mindkettő alá odabiggyeszd a profi  csillagot. Ahogy az előző gondolatok közt már írtam, ez nem több, mint amikor a kutyák megjelölik a fatörzset, jelezvén, hogy itt jártam. Azért ennél talán több várható el egy profi fotóstól is és egy profi képtől is.
Írom ezt minden bántó szándék nélkül, inkább szomorkodva. ...és nem csak neked szánva.

Deák Lajos

Deák Lajos
2023-08-15
Kedves János: Ha értékelnem kellene a hozzászólásod, röviden azt mondanám, hogy ez egy bölcs ember véleménynyilvánítása. Köszönöm szépen. Nem azért mondom, mert magamat is bölcsnek tartanám, de rendkívül sok rokon gondolatunk van: Igen egy közösséget az tesz közösséggé, hogy a tagok kommunikálnak egymással, nem csak kutya módra megjelölik a fatörzset, hogy erre jártam. Nem tudom, mi tartja vissza ettől a zömében fiatal új tagokat, hiszen az ifjúság egyik fő jellemzője, hogy jogot formál a véleményének hangoztatására, mióta világ a világ.  Csak két dátumot említenék, 1848, vagy 1956.Igen. A profi kifejezés egy-egy képre valóban a vicc kategóriába tartozik, ahogy az alkotók közel 80%-át  profinak minősíteni, szintén erősen megmosolyogtató. Rendszeresen hivatkozom a 100 ASA oldalra, ahol a tagok is különféle fokozatot kapnak, az általuk elért pontszámok alapján, ami függ az elfogadott képeik számától, illetve az általuk adott írásbeli vélemények elfogadottságától, vagy annak elutasításától, amiket nem csak a kép alkotója, hanem az összes többi tag is megtehet. Nálunk mi van: néhányaknak sikerült elérni, hogy a véleményezettnek nem tetsző értékeléseket el tudja távolítani a képe alól. Ráadásul az oldalon nincs rangja az írásbeli véleményeknek. Volt egy időszak, amikor nem engedtem csak az írásbeli véleményezést a képeimnél. Volt olyan képem, aminél húsznál több hozzászólás érkezett. Köztük igen sok nagyon értékes, iránymutató. Ezzel azt értem el, hogy pontozás hiányában egy képem sem került a főoldalra, egy sem került a hét képei közé és az új rendszer szerint, ami egy idő után letörli a képeket, ha azok nem érnek el egy minimális pontszámot, az összes ilyen képem, a hozzájuk tartozó értékes hozzászólásokkal, eltávolították.
Röviden: a kialakított rendszer nem preferálja, mi több, nem is ösztönzi a tagok közti kommunikációt, ezért mondtam azt, hogy a FV jelen állapotában nem közösség, hanem egy kohézió nélküli halmaz. Tudod János, az a kisebbik baj, hogy az újak először megpróbálnak gyökeret verni itt, utána kezdenek kommunikálni, a nagyobbik, hogy akik ezer szállal kötődnek ide, ők is hallgatnak. Jól írta Babits a Jónás könyvében: \"...vétkesek közt cinkos aki néma\".

Deák Lajos
2023-08-15
No akkor most rászántammagamat az írásra. Először talán a közömbösségről írnéknéhány szót. Sajnos az elmúlt huszonegy pár év alatt,felnőtté vált egy új generáció. 
Az Ő értékrendjük másmint a miénk, akik már lassan ki kopunk a forgalomból.
A világ nagyon gyorsanváltozik és evvel együtt az emberi értékek is mások lesznek.
A mai világban akülönböző társadalmi, politikai és egyéb hatások nagybanhozzájárulnak az emberi értékrendek kialakításában. Ez a miannyira szeretett fotózásukra is vonatkozik! Úgy gondolom, hogyegy igazi fotós amikor belép egy közösségbe, akkor annak céljavan! Tudomásul veszi, hogy a közösségben kommunikálni akell másokkal is!

Ezen a fotós oldalon a képekértékelésénél tudomásul kellene venni, hogy aki elvárjamásoktól, hogy hozzászóljanak a képeihez, annak valamilyenformában magának is aktívabbnak kell lennie! Evvel nem azoda-vissza pontozásokra gondoltam!
A képeket értékelésénekalapja (függetlenül attól, hogy én milyen stílustképviselek), hogy a képet mindig a saját kategóriájábankell kezelni és értékelni. Egy posztmodern vagy portrét, nehasonlítsunk össze más kategóriában szereplő képekkel.
Én egyébként a profimeghatározást kissé erősnek, túlzónak találom! Sokkal jobbnaktartom a nem tetszik, tetszik, nagyon tetszik meghatározásokat!Elvégre  a fotóvilág nem profi fotósok oldala!

A közösségi érzést,amit annyira hiányolunk, régebben az oldalon regisztrálttagok alakították ki! Példaként említeném, aDunaföldvári fotóstalálkozót, számtalan közös fotóskirándulásokat, programokat! Vajon mi az oka, hogy már nincsennek ilyenek?
Remélhetőleg nem nekem kellelmenni Magyarországra, hogy szervezzük egy ilyet!

Üdvözlettel
                        János

János Müller
2023-08-15
Szervusz Tibor! Köszönöm az érdeklődésedet, igazán kedves gesztusnak éreztem! 
Bizony időnként vannak egészségügyi problémáim, ez már a korral is jár! Az idő hiányának mostani oka leginkább a sok munka, amit a nyaralónknál és a körülötte lévő erdőben kell csinálnom! 

János Müller
2023-08-13