Kedves Jànos, igazad van, mèg èn sem mutatkoztam be. Mentsègemre legyen, hogy mèg mindig a règi Fotovilàgban èlek lelkileg, ott be voltam mutatkozva. Hamarosan megteszem, osszeszedve minden eromet. Végh Izabella
2022-04-02
Kedves Mihàly! Nem tudtam az unokàdròl, de hiszen olyan fiatal meg a kislànyod. Kulonben sok szeretettel gratulàlok, ès hosszù boldog èletet kivànok neki. Annak meg kulon orulok, hogy Izabella a neve. En kulonosen sohasem voltam megelegedve a nevemmel, foleg kicsi koromban, de mostmar oregsegemre teljesen elfogadtam, es meg meg is tetszett. Nekem a kisunokamat Ottavia Eszternek hivjak, aprilis 10-en lesz 1 eves. Végh Izabella
2022-04-02
Kedves János és Izabella !(Mondtam már hogy az unokám is Izabella?) Örülök, hogy működtök. Tulajdonképpen egy jó társalgáshoz akár két ember is elég. Három az meg már pláne! Azután ha jó a beszélgető társaság, akkor jön a többi.... Kovács Mihály
2022-04-01
Hát igen! Ezek szerint bennem van a hiba, hogy nem tudom használni, pedig többször is próbálkoztam! Ha ez most átmegy akkor megjavult a rendszerem, remélem! Mihály! Én nem sokat várok az itteni baráti vitáktól! Amikor azt írtam, akkor arra gondoltam, hogy mi ketten tudtuk volna megbeszélni, de ez már megtörtént a képed alatt! Ettől a társaságtól nem várok túl sokat (tisztelet a kivételnek! Mit is lehetne várni, amikor sokan még a bemutatkozásukat sem képesek megtenni! János Müller
2022-04-01
Csak probakeppen irok a forumra, hogy megjelenik-e, vagy sem. Kozben sok szeretettel udvozlok minden reghi es uj Fotovilag tarsat, Vegh Izabella Végh Izabella
2022-04-01
János felvetett egy gondolatot az utolsó képem alatt és úgy gondolta, hogy érdemes lenne itt, a \"Gondolatok\"-ban megbeszélni. Valamiért Neki nem sikerült bejegyzést tenni, így én indítom el ezt a \"Gondolatok\"-at:1:@János Müller Péter véleményével tökéletesen egyetértek! A kép gondolatát és üzenetét is megértem, talán jobban mint sokan! Ez a háború szinte az egész világot érinti valamilyen formában. Egy globális világban nincsen függetlenség és semlegesség, minden dolog láncreakciót okoz, akarjuk vagy sem! Persze legjobban azok szenvedik meg, akik elvesztik az otthonukat és családjukat. Aki azt hiszi, hogy a háborúban van győztes az tévedni fog! A háborúban mindenki vesztes lesz! Ezeket a szavakat nem politikailag írtam, hanem humánus alapon! Szóval jó ez a kép, ellehet gondolkodni az üzenetén!
2: @Kovács Mihály Kedves János !Igen egy háborúban szerintem sincsenek győztesek, vagy vesztesek. Egy háborúban szerintem lelkileg, emberileg csak veszteni lehet.
3:@János Müller Tudod Mihály, ennek a képnek nagyon eltalált igazsága van! Mégpedig az ami a képen látható! Úgy látszik fotóskollégáinkat ez a téma nem nagyon érdekli! Miért is érdekelné, hiszen a háború nem Magyarországon, hanem a szomszédban van. Ezt a közömbösséget egy ilyen dolog iránt, nagyon szomorúnak tartom! Több szolidaritást vártam volna, tisztelet a kivételeknek! Szívesen beírtam volna ezt a véleményemet a fórumba, de az nem működik, kidobta az összes próbálkozásomat! Lehet, hogy a hiba bennem van!!!! 4:@Kovács Mihály Kedves János ! Szerintem van a többi fotósnak is véleménye a dolgokról, csak nem igazán merik, vagy tudják képben megfogalmazni. A Warhol \\\"Mao\\\" sorozata által inspirált képeimet is levetették, egy másikat pedig szó nélkül törölték, gondolom a politikai tartalom (?) miatt. Őszintén szólva kicsit meg is vagyok lepve, hogy ez a kép még itt van, itt lehet, és hogy ennyi pontot kapott. Részemről ennek nagyon örülök. A politikai tartalmú képekkel kapcsolatban: Az alapszabály szerint tilos a politikai tartalmú képek feltétele. Nem akarnám én itt magas piedesztálra tenni magam, de akkor Capa nem publikálhatna itt képeket? Vagy például mi a politikai tartalmú kép? Egy magyarországi tájkép például politikai tartalmú? És ha az a magyarországi tájkép egy kormányzat által kiírt pályázaton jelenik meg? De említgethetném a határon túli magyarságot megjelenítő képeket, vagy a kereszténységgel kapcsolatos képeket...... meg még lenne ötletem. Szerintem igen nehéz kérdések ezek. Szerintem ideje lenne szembenézni azzal, hogy a képeink, szinte egytől egyik politikai tartalmat is sugároznak, még mondhatni attól is teljesen függetlenül, hogy mit ábrázolnak. Elég utalnom a realista-absztrakt ellentétre, a realista-absztrakt művészetnek a mindenkori hatalom általi támogatására vagy elutasítására.
5:@János Müller Kedves Mihály! Jó lenne ezt a témát a fórumon kibeszélni, mint annak idején! Sajnos a fórum nem működik és használhatatlan! Mivel én egy más kultúrában élek, ahol a politika, gazdasági és humánus dolgok nem kapcsolódnak úgy össze mint Magyarországon, csak ez alapján gondolkodhatok! Ez a képed pedig egyáltalán nem politikai jellegű, hiszen nem ítélsz el senkit, nem akarsz másokat meggyőzni valamiről! Az összehasonlítás a nyugodt és békés környezet, valamint a rombolás és pusztítás között inkább egy valóság kifejezése! Azt, hogy fotóstársaink nem tudják kifejezni magukat, számomra hihetetlen dolog! Leírni azt, hogy ez a háború bizony szomorú és felesleges, nem kell diploma! Amennyiben pedig valami másért ban ez így, az akkor még szomorúbb dolog számomra! Még egyszer! Kár, hogy mostanában a Fórumon nem tudunk elbeszélgetni egymással! 6: Részemről este fele tudok időt szakítani az esetleges diskurzusra. Kovács Mihály
2022-04-01
Köszönöm a Újévi Jókívánságokat! Hasonló jókat kívánok én is, beleértve a kilábalásunkat is ebből a keserves, kedvrontó járványos időszakból. Józsa Géza
2022-01-01
Boldog Új.Évet! Szép fényeket 2022 ben! L Tamás Varga
2021-12-31
Boldog újévet és jó egészséget minden kedves Pixelt kedvelő barátunknak Szendrei Tibor József
2021-12-31
Barcsak minnel tobb jubileumot tudna megerni a Fotovilag! Tisztelet az alapitonak es mindazoknak akik tesznek erte, hogy ez a forum tovabbra is fennmeradjon! Halas koszonet mindezert. Bányik Éva
2021-12-24
25 a jubileum éve. Köszöntsük az Alapítót, az Üzemeltetőt, a Munkatársait. Köszönjük, hogy működteti, hogy áldoz rá, a honlapért, a fotózásművészetéért, mindnyájunk örömére Szendrei Tibor József
2021-12-22
Gratulalok az alapitonak es mindenkinek aki hozzajarul(t) az oldal fenntartasahoz! 25 ev nagyon szep teljesitmeny. Remeljuk, hogy meg sok ideig elni fog ez az oldal Bányik Éva
2021-11-12
25 a jubileum éve. Köszöntsük az Alapítót, az Üzemeltetőt, a Munkatársait. Köszönjük, hogy működteti, hogy áldoz rá, a honlapért, a fotózás művészetéért, mindnyájunk örömére Szendrei Tibor József
2021-11-10
Őszinte részvétünk Szendrei Tibor József
2021-11-05
Zsóka megelőzött a szomorú hír közlésével! Laciról lehetne mondani sok jót és rosszat is, de kiről nem! Így utólag csak a jóra kell emlékeznünk! Én mikor a felújított Fotóvilág 2 éve elindult, vártam, hogy újból megjelenik, de nem jött vissza! Bizonyára megvolt az oka! Emlékezzünk tehát jó szívvel! János Müller
2021-11-05
Nyugodjon békében! Ismertem személyesen a Lacit. L Tamás Varga
2021-11-04
Nem vagyok biztos benne, hogy jó helyet választottam egy szomorú hírnek, de kell, hogy itt is tudjanak róla azok, akik ismerték. Nemrég tudatta velem egy szintén régi fotóvilágos kolléganő, hogy Fogarasí Laci alias fogalaci fotóskollégánk hosszan tartó, többszörösen súlyos betegség után elhunyt. Sajnálom, hogy hosszú idő után így kell hallanunk felőle.
2021-11-04
2021 október 11 - október 17 Nádor Pál
2021-10-25
‘ Ezután még mindig maradnak veszélyeztető tényezők (pl új tekercs papír a gépben).’ - bizony így van, ahigy mindid, Géza - hacsak nem giclée lesz a nyomat, ahol a nyomtató mester melle beülve, vele közösen addig finomítjuk a printelést, amíg pontosan olyan lesz az eredmény, amilyet megálmodtunk. Néhány ikyen minőségű nyomatot készítettem evekkel ezelőtt, azoknak szépségét, tökéletességét a mai napig megcsodálom - de kinek van erre ideje, energiája. Sokkal egyszerűbb egy, a nyontatáshoz bekakibrált profillal beküldeni a képet a nyomdába, ami többnyire ha nem is lesz tökéletes, de azért élvezhető lesz, és többé kevésbé hasonlít majd ahhoz, amilyennek elképzeltük. De van ám egy másik gond - és itt kiderül, hogy a drága giclée nem is olyan drága: az egyszerű, olcsó nyomdai nyomatok öt-tíz év múlva kezdenek megfakulni! Ezzel szemben a giclée száz év múlva is pontosan olyan lesz, mint előállításkor. És a giclée mellett szól az, hogy maga az előállítás folyamata, ahogy ott ülök a nyomtató mester mellett, és kiválasztjuk a kép stílusához illő papírt, finoman behangoljuk a tónusokat, nos, ez maga egy szép, izgalmas alkotó folyamat. Én csak egyetlen alkalommal dolgoztam így (pedig jobb lett volna többször), néhány nyomatot előállítva, de az az egy alkalom szép emlék, egy alkotói folyamat emleke, ami mindig felötlik bennem, amikor arra a pár képre nézek, mely ott készült. Érdekes része (lehet, lehetne) ez a fotózàsnak.
2021-10-24
Egy pillanatra még visszatérek erre a szín kérdésre. Úgy gondolom, hogy alapvetően meghatározó elem a kép színminőségének megítélésében az, hogy a papír képeket csak reflektált fényben látjuk, legyen ez mesterséges (behangolható) vagy természetes fény. A kiállító tértől függően (még az alapvetően mesterséges fények esetén is) többnyire van a világításnak természetes, napszaktól függő komponense, amit a fotós nem tud kézben tartani. Ebből a szempontból talán ideális a teljesen zárt-téri kiállítóterem. A monitornak viszont saját fénye van a beállítástól, hangolástól függően. Viszont az onnan érkező fényeket is módosíthatja az ablakon át beáradó és a képernyő által reflektált fény, hacsak nem zárkózunk be teljesen. Ki ne tapasztalta volna, hogy az este jónak ítélt kép reggelre elvesztette a melegségét ill. a fehérek sem igazán fehérek. SZÓVAL, mindenféle elméleti meggondolás/gondolatmenet után oda jutunk ki, ahogy Péter is említette, hogy a teljes hurkot rövidre kell zárnunk, és összehasonlításos alapon, esetleg próbanyomatokkal kel közelíteni a tutihoz. Ezután még mindig maradnak veszélyeztető tényezők (pl új tekercs papír a gépben). Végül egy jó tapasztalat: fekete/fehér képek nyomtatása esetén - ha fontos - kifejezetten kérjük (ha a gépjük ezt lehetővé teszi), hogy NE színes nyomatként kezeljék az anyagot. Ezzel nagyrészt kiküszöbölhető a színkeverés hibájából eredő elszíneződés. Bocs, ha esetleg ismétlésekbe bocsátkoztam. Józsa Géza
2021-10-16
Üdv. Mindenkinek! Költözés miatt selejtezek, van 18db Digitális Fotó magazinom, nagyon megkímélt állapotban. (egyszer óvatosan átlapozott) Esetleg érdekel valakit, mielőtt meghirdetem? (postázni nem akarom, mert nagyon nehéz a papír minősége miatt) Kiss Tibor
2021-10-07
Köszönjük az utánjárást! Kovács Mihály
2021-09-30
Az INDEX szerint: Amikor a hunyorítással a szemizmokat összehúzódásra kényszerítjük, azok összenyomják a szemet, így a beáramló fény közvetlenül a látógödörre esik. Ez azért jó, mert itt pálcikák csak elvétve, csapok viszont sűrűn tömött sorokban találhatók, ezért a retinának ez a területe felelős az éleslátásért (és egyébként a színérzékelésért is). Alapvetően ezen az elven működik a szemüveg is, amikor segít hatékonyabban fókuszálni a fényt az ideálistól eltérő formájú szemnek.Emellett az is nehezítheti az éleslátást, hogy az épp nézett dolgon kívül sok más helyről is áramlik a retina felé a fény. A hunyorgás fontosabbik funkciója, hogy ilyenkor magát a rést is leszűkítjük, amelyen a fény bejuthat a szembe, így kevesebb fénysugár kevesebb irányból éri el a retinát, amitől ugyan kicsit sötétebb lesz a kép, viszont kisebb területre kell a szemnek összpontosítania. Ezért van az, hogy ha egy apró lyukon nézünk keresztül, akkor kisebb látótérben, de élesebben látunk. Szendrei Tibor József
2021-09-29
\"Ott\" Mihály szép fotóját nézve felmerült a kérdés. Miért látunk erős fényben hunyorogva jobban ? Szendrei Tibor József
2021-09-26
Azt hiszem hogy az emberbe gyárilag be van építve valamiféle automatikus fehér egyensúly, kontraszt és szín kompenzáció, aminek következtében eltérő fényviszonyok mellett is viszonylag helyesen látunk. A fényképezőgépnek (még) nincsen ennyi esze, ezért aztán néhány képnél órákat kell tökölődni hogy nagyjából olyan legyen mint amit az emlékezetünk őriz. Nádor Pál
Végh Izabella
Végh Izabella
Örülök, hogy működtök. Tulajdonképpen egy jó társalgáshoz akár két ember is elég. Három az meg már pláne! Azután ha jó a beszélgető társaság, akkor jön a többi....
Kovács Mihály
Ha ez most átmegy akkor megjavult a rendszerem, remélem!
Mihály! Én nem sokat várok az itteni baráti vitáktól! Amikor azt írtam, akkor arra gondoltam, hogy mi ketten tudtuk volna megbeszélni,
de ez már megtörtént a képed alatt! Ettől a társaságtól nem várok túl sokat (tisztelet a kivételnek!
Mit is lehetne várni, amikor sokan még a bemutatkozásukat sem képesek megtenni!
János Müller
Végh Izabella
2:
@Kovács Mihály Kedves János !Igen egy háborúban szerintem sincsenek győztesek, vagy vesztesek. Egy háborúban szerintem lelkileg, emberileg csak veszteni lehet.
3:@János Müller Tudod Mihály, ennek a képnek nagyon eltalált igazsága van! Mégpedig az ami a képen látható! Úgy látszik fotóskollégáinkat ez a téma nem nagyon érdekli! Miért is érdekelné, hiszen a háború nem Magyarországon, hanem a szomszédban van. Ezt a közömbösséget egy ilyen dolog iránt, nagyon szomorúnak tartom! Több szolidaritást vártam volna, tisztelet a kivételeknek! Szívesen beírtam volna ezt a véleményemet a fórumba, de az nem működik, kidobta az összes próbálkozásomat! Lehet, hogy a hiba bennem van!!!!
4:@Kovács Mihály Kedves János !
Szerintem van a többi fotósnak is véleménye a dolgokról, csak nem igazán merik, vagy tudják képben megfogalmazni. A Warhol \\\"Mao\\\" sorozata által inspirált képeimet is levetették, egy másikat pedig szó nélkül törölték, gondolom a politikai tartalom (?) miatt. Őszintén szólva kicsit meg is vagyok lepve, hogy ez a kép még itt van, itt lehet, és hogy ennyi pontot kapott.
Részemről ennek nagyon örülök.
A politikai tartalmú képekkel kapcsolatban: Az alapszabály szerint tilos a politikai tartalmú képek feltétele. Nem akarnám én itt magas piedesztálra tenni magam, de akkor Capa nem publikálhatna itt képeket?
Vagy például mi a politikai tartalmú kép? Egy magyarországi tájkép például politikai tartalmú? És ha az a magyarországi tájkép egy kormányzat által kiírt pályázaton jelenik meg?
De említgethetném a határon túli magyarságot megjelenítő képeket, vagy a kereszténységgel kapcsolatos képeket...... meg még lenne ötletem.
Szerintem igen nehéz kérdések ezek.
Szerintem ideje lenne szembenézni azzal, hogy a képeink, szinte egytől egyik politikai tartalmat is sugároznak, még mondhatni attól is teljesen függetlenül, hogy mit ábrázolnak.
Elég utalnom a realista-absztrakt ellentétre, a realista-absztrakt művészetnek a mindenkori hatalom általi támogatására vagy elutasítására.
5:@János Müller Kedves Mihály! Jó lenne ezt a témát a fórumon kibeszélni, mint annak idején! Sajnos a fórum nem működik és használhatatlan! Mivel én egy más kultúrában élek, ahol a politika, gazdasági és humánus dolgok nem kapcsolódnak úgy össze mint Magyarországon, csak ez alapján gondolkodhatok! Ez a képed pedig egyáltalán nem politikai jellegű, hiszen nem ítélsz el senkit, nem akarsz másokat meggyőzni valamiről! Az összehasonlítás a nyugodt és békés környezet, valamint a rombolás és pusztítás között inkább egy valóság kifejezése! Azt, hogy fotóstársaink nem tudják kifejezni magukat, számomra hihetetlen dolog! Leírni azt, hogy ez a háború bizony szomorú és felesleges, nem kell diploma! Amennyiben pedig valami másért ban ez így, az akkor még szomorúbb dolog számomra! Még egyszer! Kár, hogy mostanában a Fórumon nem tudunk elbeszélgetni egymással!
6: Részemről este fele tudok időt szakítani az esetleges diskurzusra.
Kovács Mihály
Józsa Géza
L Tamás Varga
Szendrei Tibor József
Bányik Éva
Köszönjük, hogy működteti, hogy áldoz rá, a honlapért, a fotózásművészetéért, mindnyájunk örömére
Szendrei Tibor József
Bányik Éva
Szendrei Tibor József
Szendrei Tibor József
Emlékezzünk tehát jó szívvel!
János Müller
L Tamás Varga
Nemrég tudatta velem egy szintén régi fotóvilágos kolléganő, hogy Fogarasí Laci alias fogalaci fotóskollégánk hosszan tartó, többszörösen súlyos betegség után elhunyt. Sajnálom, hogy hosszú idő után így kell hallanunk felőle.
Nádor Pál
Úgy gondolom, hogy alapvetően meghatározó elem a kép színminőségének megítélésében az, hogy a papír képeket csak reflektált fényben látjuk, legyen ez mesterséges (behangolható) vagy természetes fény. A kiállító tértől függően (még az alapvetően mesterséges fények esetén is) többnyire van a világításnak természetes, napszaktól függő komponense, amit a fotós nem tud kézben tartani. Ebből a szempontból talán ideális a teljesen zárt-téri kiállítóterem.
A monitornak viszont saját fénye van a beállítástól, hangolástól függően. Viszont az onnan érkező fényeket is módosíthatja az ablakon át beáradó és a képernyő által reflektált fény, hacsak nem zárkózunk be teljesen. Ki ne tapasztalta volna, hogy az este jónak ítélt kép reggelre elvesztette a melegségét ill. a fehérek sem igazán fehérek.
SZÓVAL, mindenféle elméleti meggondolás/gondolatmenet után oda jutunk ki, ahogy Péter is említette, hogy a teljes hurkot rövidre kell zárnunk, és összehasonlításos alapon, esetleg próbanyomatokkal kel közelíteni a tutihoz. Ezután még mindig maradnak veszélyeztető tényezők (pl új tekercs papír a gépben).
Végül egy jó tapasztalat: fekete/fehér képek nyomtatása esetén - ha fontos - kifejezetten kérjük (ha a gépjük ezt lehetővé teszi), hogy NE színes nyomatként kezeljék az anyagot. Ezzel nagyrészt kiküszöbölhető a színkeverés hibájából eredő elszíneződés.
Bocs, ha esetleg ismétlésekbe bocsátkoztam.
Józsa Géza
Költözés miatt selejtezek, van 18db Digitális Fotó magazinom, nagyon megkímélt állapotban. (egyszer óvatosan átlapozott)
Esetleg érdekel valakit, mielőtt meghirdetem?
(postázni nem akarom, mert nagyon nehéz a papír minősége miatt)
Kiss Tibor
Kovács Mihály
Szendrei Tibor József
Szendrei Tibor József
Nádor Pál